Så lyckas du med köttbullarna – färsguide och tips
Nötfärs, blandfärs, viltfärs eller baljväxtfärs. Köttbullar kan lagas med alla sorters färs och kryddas med all världens kryddor. Vad är skillnaden på olika färser? Hur vet man att färsen är gjord på svenskt kött och vilken färs passar egentligen bäst till köttbullarna? Det reder vi ut här!
Olika sorters färs och dess egenskaper
Nötfärs
Nötkött är kött från ko. Det som är karakteristiskt för nötfärs är att den brukar vara lite magrare. Till köttbullar passar finmalen färs bäst.
Fläskfärs
Fläskfärs är kött från gris. Fläskfärs är en fetare färs som ger saftiga köttbullar och passar bra för att lyfta fram starka smaker.
Blandfärs
Blandfärs består oftast av 70% nötfärs och 30% fläskfärs. Blandfärs är även en prisvärd färs som ger saftiga köttbullar!
Kalvfärs
Kalvfärs innehåller i genomsnitt ca 10% fett. Köttbullar på kalv är en riktig delikatess!
Lammfärs
Lammfärs en är smakrik färs som precis som färs från nöt och gris. Lammfärs passar utmärkt att smaksätta med örter, citron, sumak, spiskummin, curry, tandoorikrydda, garam masala, tomat, paprikapulver, chili, ingefära och mycket annat.
Fiskfärs
Fiskfärs är färs från fisk som går att använda precis som traditionell färs i dina köttbullar. Fiskfärs från svenska bönder finns att hitta i butikerna från Gårdsfisk.
Viltfärs
Viltfärs som färs från älg, ren och hjort. Viltfärs är magert kött där du med fördel kan tillsätta grädde för att få köttbullarna saftigare. Viltsmak och enbär är en klassisk kombination!
Växtbaserad färs
För dig som vill njuta av växtbaserade köttbullar är färs gjord på svenskodlade baljväxter ett utmärkt alternativ.
Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, rullar 50/50 köttbullar
50/50 köttbullar
Tips! Varför inte testa 50/50 köttbullar, där köttbullarna består av 50% blandfärs och 50% färs på svenskodlade baljväxter, a la Jessie Sommarström, Årets Kock 2022. Recept hittar du här.
Så lyckas du med köttbullarna – 5 tips
1. Se till att inte blanda smeten till köttbullarna för länge, utan se till så att smeten fortfarande är luftig så slipper du kompakta köttbullar.
2. När du är färdig med smeten kan du göra ett smaktest på dina köttbullar genom att steka en liten del av smeten och smaka av.
3. Ställ in smeten en stund i kylen innan du börjar rullar köttbullarna.
4. Om du vill undvika att smeten fastnar på händerna kan du även smörja in händerna med lite olja innan du börjar rulla.
5. Se till så att köttbullarna är i samma storlek, då är det enklare att steka köttbullarna så de blir jämna.
I Sverige klassas köttbullar som husmanskost och serveras traditionellt med potatis eller potatismos, gräddsås, pressgurka och lingon.
Är du team rulla egna köttbullar eller föredrar du färdiga?
Ibland är det skönt att luta sig tillbaka och låta någon annan göra jobbet. Färdiga köttbullar finns att hitta i både kyl- och frysdisken och är redo att stekas och serveras – den perfekta köttbullen behöver faktiskt inte vara hemlagad.
Mamma Scans köttbullar är en smakrik klassiker och mångas favorit. De har samma goda smak och har rullats med omsorg i Skara sedan 1970 och märks med Kött från Sverige. Här kan du följa med när Sofia Dahlén åker till Mamma Scans födelseplats – HKScan i Skara! Se avsnittet här nedan.
Välj svenskt – titta efter märket Från Sverige
Oavsett om du väljer att göra egna köttbullar eller köpa färdiga – titta efter Från Sverige-märkningen när du väljer färs och andra ingredienser så kan du vara säker på att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige!
Märket Kött från Sverige betyder att köttet i köttbullarna kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Det är styckat, förädlat och förpackat i Sverige och produkten är kontrollerad i Sverige. Det kan kännas tryggt att veta.
Titta efter märket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige när du handlar!
10 spännande fakta om köttbullar
Köttbullar började ätas i Sverige under mitten av 1800-talet i takt med att köttkvarnen och vedspisen blev vanligare i de svenska hemmen. Idag kommer köttbullar i många former och kan hittas överallt, från korvkiosken till finrestaurangen. Har du undrat varför en ”speciell” doft ibland uppstår när du öppnar din köttbullsförpackning? Eller när den första kända användningen av ordet köttbulle förekom? Det kan du läsa mer om här.
Mer information
Svenskt kött bjuder på mer inspiration, tips och recept
50/50 köttbullar – recept här
5 anledningar att välja svenskproducerat
Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige