från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenska bönder föder upp fisk på sina gårdar

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Idag är mer än 75 % av all fisk som konsumeras i Sverige importerad. Gårdsfisk har gjort det möjligt för svenska bönder att föda upp fisk på sina gårdar. Vi bad Louisa Moberg, marknadskoordinator på Gårdsfisk, att berätta mer om vad en fiskbonde gör, vilka sorters fiskar som föds upp och var det går att hitta produkterna från Gårdsfisk som märks med Från Sverige.

Berätta om idén bakom Gårdsfisk!

– Mer än 75 % av all fisk som äts i Sverige är importerad samtidigt som industriellt fiske och konventionell fiskodling omgärdas av flera miljöproblem. Det handlar om foderfiske, överfiske, övergödning, rymning och sjukdomar där allt resulterar i ett hav i obalans. Det var med dessa problem som Johan och Mikael, en marinbiolog och en ingenjör som var fast beslutna om att rädda haven, berättar Louisa.

– Efter att ha prövat olika metoder och börjat med Aquaponi i Malmö så konstaterade de att det inte skulle fungera i större skala och insåg då att livsmedel ska produceras där de alltid har producerats, på landsbygden. Där har man nytta av den gödsel som är en biprodukt av all djurhållning, den som inte hör hemma i havet, sjöar eller i kommunala reningsverk samt så ger det en möjlighet för bönder att introducera ett nytt djur på sina gårdar.

Gårdsfisk startades av marinbiologen Johan Ljungquist och ingenjören Mikael Olenmark Dessalles.

Vad gör en fiskbonde?

– En fiskbonde föder upp fisk i en ladugård på sin bondgård. Vattnet fisken simmar i återanvänder bonden för att vattna sina åkrar med och fiskens avföring blir till gödsel. Bonden sköter det dagliga arbetet och säkerställer att fiskarna får mat, att vattnet har rätt temperatur sam att allt står rätt till. Bonden får också ett nytt ben att stå på och blir självförsörjande på gödsel. Bra för bonden och bra för oss då vi får svensk klimatcertifierad fisk på matbordet!

Vilka fiskar föder ni upp?

– Idag föder vi upp Rödstrimma och Gårdsclarias. De är två sötvattenfiskar som härstammar från Afrika och Asien och som globalt sätt är väldigt vanliga matfiskar. Rödstrimma, eller Niltilapia/Tilapia som är den svenska handelsbetäckningen är den fjärde mest konsumerade fisken i världen. Medan vår Gårdclarias, (afrikansk ålmal, svensk handelsbeteckning) är den sjätte mest konsumerade fisken i världen.

Varför har ni valt att föda upp just dessa sorter?

– Det är ingen slump att vi valt just dessa fiskarna, trots att de är förhållandevis okända på den nordiska marknaden och anledningarna kan delas upp i tre delar:

När det kommer till klimatavtryck så har vi valt fiskar som är allätare. De klarar sig alltså på en högre andel vegetabilier än annan fisk vilket är en viktig poäng då uppfödningen gör ett mycket mindre avtryck än köttätande arter. De är också varmvattenlevande fiskar vilket gör att fiskarna växer snabbare och den totala energiåtgången blir mindre i uppfödningen jämfört med andra arter.

För det andra så har vi valt fiskar som är kompatibla med svenskt jordbruk. Här har vi valt sötvattenfiskar så att vi ska kunna använda spillvattnet som blir att bevattna åkrarna med. Vi filtrerar ut fiskbajset och gödslar på åkrarna. På så sätt går inget till spill och systemet som vi har utvecklat blir ett nästintill slutet kretslopp.

Den tredje anledningen handlar om ekosystem och djurrätt. Våra fiskar är också tuffa och robusta och de trivs bra att leva tillsammans, vilket medför att de sällan blir sjuka. Våra fiskar har aldrig behövt mediciner. Från bassänger på land kan fisken inte rymma och påverka vilda populationer genom spridning av oönskade egenskaper i naturen.

Hur lång tid tar det från yngel till färdig matfisk i butik? Berätta om förloppet!

– Det tar ca 250 dagar från det att ägget kläcks på gården och tills dess att den är slaktmogen. Allt börjar med att fiskyngel kläcks här på gården. När de har blivit tillräckligt stora så får de flytta in i våra stora färskvattenbassänger där de får simma i stim och växa till sig. Här lever fisken i ca 7 månader. Vattnet fylls på och värms upp, cirkulerar via ett reningssystem och används sedan för att vattna åkern. Avföring från fiskarna samlas upp och görs om till gödsel.

– När fisken växt klart är det dags för slakt vilket sker med största omsorg där fisken först bedövas med el. Därefter avlivas fiskarna en och en för att säkerställa att varje individ är bedövad. Sedan placeras fisken i ett isbad där den kyls ner supersnabbt för att maximera hållbarheten. Efter slakt hamnar fisken i vår beredningsanläggning där den rensas, filéas eller mals till färs. Sen paketeras fisken i våra maskiner därefter levereras fisken ut till butiker, restauranger och grossister.

Vilka produkter har ni idag?

– Idag har vi Filé av Rödstrimma, Ryggbit av Gårdsclarias, Färs av Gårdsclarias, Fiskköttbullar och till högtider har vi Varmrökt Gårdsclarias.

Var går det att köpa Gårdsfisk?

– Våra produkter är centralt listade och finns att köpa hos ICA, Coop, Hemköp, Willys, Citygross, Mathem och Mylla.se. Våra produkter har även precis kommit in i Urban Delis butiker i Stockholm så även där kan man köpa produkterna och även få Gårdsfisk på tallriken. Det går även att få Gårdsfisk på tallriken om man besöker Restaurang Oxenstiernan och Fotografiska i Stockholm.

Favoritrecept?

– En husmansklassiker som vi älskar är att göra Wallenbergare på vår fantastiska färs av Gårdsclarias. Så Wallenbergare med potatispuré, gröna ärtor och lingon är verkligen att rekommendera. Här hittar du receptet!

Berätta om er nya design!

– Snaran runt havens hals snärjs åt alltmer för varje dag som går, och vi har varken tid eller lust att snällt smälta in bland eko-ostar och bio-gryn. ALLA företag pratar om hållbarhet, och det finns vissa normer kring vad som förknippas med hur hållbarhet ser ut. För att göra oss valbara i detta brus har vi därför gjort ungefär tvärtom. Vi ska simma olugnt. Och nu när vi omdefinierar fiskkategorin – varför inte göra den lite roligare? Vår nya identitet speglar vår personlighet och ska stötta vår vision i att återställa balansen i haven.

– Sen hoppas vi intressera nya konsumenter som upptäcker gårdsfisk som en hållbar proteinkälla och ett nytt spännande inslag i köket. Vidare så har vi också reducerat både storleken och materialåtgången i våra förpackningar för att minimera vårt avtryck i hela logistikkedjan.

Ni var ju först att ursprungsmärka fisk med Från Sverige! Vad betyder märkningen för er?

– Märkningen Från Sverige för oss är ett stolt kvitto på att vi går i helt rätt riktning. Hela vår grundvision består ju av att vi ska få liv i det svenska lantbruket igen och att maten vi får i oss är odlat, fött eller uppfött i Sverige. Från Sverige-märkningen är också ett viktigt riktmärke på våra förpackningar som gör att fler konsumenter väljer oss före andra märken i butik vilket leder till ökad försäljning. Med hjälp av Från Sverige har vi även en väldig bra stöttning och ett fint samarbete där vi tillsammans med andra aktörer kan vara med att öka kunskapen kring att välja svenska produkter.


Mer information

Läs mer om Gårdsfisk här

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.