från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Grillguide – 5 saker att tänka på när du ska grilla

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Äntligen är det grillsäsong! Men hur kan man vara säker på att det är svenskt kött, hur maxar man sin grilltallrik och vad är egentligen skillnaden på direkt och indirekt grillning? I vår grillguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på när du ska grilla!

1. Upptäck nya detaljer

Ett tips för att få grillmiddagen så prisvärd som möjligt är att inte alltid välja de vanligaste styckningsdetaljerna, utan att istället upptäcka nya detaljer när du ska grilla.

För att inspirera till vilka olika detaljer som det finns att välja bland har vi tagit fram styckningsscheman för gris, nöt, kalv, lamm och kyckling. Styckningsscheman ger dig en bra överblick av vad de olika delarna sitter och kallas.

Hur vet man att köttet och charkuterierna är gjort på svenskt kött?

Vill du vara säker på att köttet och charkuterierna du lägger på grillen är gjort på svenskt kött kan du titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

2. Välj grönsaker efter säsong

De flesta grönsaker och rotfrukter går utmärkt att grilla – svamp, lök, majs, morötter och tomat för att bara nämna några. En stor fördel med att välja svenska grönsaker är de korta transporterna, eftersom grönsaker utvecklar både smak och vitaminer bättre när de får mogna länge där de odlas.

Ta hjälp av vår säsongsguide för att få koll på vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong just nu. Nyskördade är grönsakerna, frukten och bären som allra godast och smakrikast, de har sluppit långa transporter och istället fått mogna längre på sin planta.

3. Upptäck det stora grillutbudet

Idag finns ett stort utbud av Från Sverige-märkta varor som fungerar utmärkt att grilla! Ett exempel är Från Sverige-märkt grillost som har fått ett rejält uppsving på senare år. Grillost är en ost, ofta på komjölk, som är gjord för att efterlikna halloumin. All grillost som är märkt med Från Sverige är gjord på 100% svensk mjölk och är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Oavsett om du grillar kött, kyckling, grillost, korv, grönsaker, fisk, skaldjur eller växtbaserat så tipsar vi om att titta efter Från Sverige-märkningen: goda, prisvärda, säkra och trygga livsmedel som är laddade med svenska mervärden – det är värt varenda krona!

4. Direkt vs indirekt grillning

Direkt grillning

Direkt grillning innebär att det som ska grillas placeras på gallret direkt ovanför värmekällan. Direkt grillning passar för råvaror som inte har så lång tillagningstid som exempelvis korv, hamburgare, grillost och lök.

Indirekt grillning

Vid indirekt grillning placeras istället råvarorna på sidan av värmen. Indirekt grillning passar istället för råvaror med längre tillagningstid som exempelvis revbensspjäll, hel kyckling, majskolvar och rotfrukter.

5. Missa inte tillbehören

Maxa din grilltallrik med goda tillbehör – som röror, såser, bröd och somriga sallader. Med svenska råvaror kan du laga all världens mat!

Som efterrätt tipsar vi om att utnyttja grillvärmen när maten är tillagad och glöden är som bäst. Vad sägs om en god äppelpaj? Servera med glass, grädde eller bara precis som den är.

grilla svenskt
Här hittar du receptet


Mer information

Det här betyder Från Sverige-märket

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Inne hos Svenskt Kött hittar du fakta om alla styckningsdetaljer av gris, nöt, lamm och kalv. Var de sitter på djuret, hur du tillagar dem på bästa sätt och så tillhörande recept.

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.