från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Äppelpaj på grillen – sommarens bästa efterrätt

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Så här har du nog aldrig gjort en äppelpaj tidigare men nu är det dags! Äppelpaj med svenska äpplen på grillen är en toppenavslutning på en skön sommarkväll, och visst är det perfekt att utnyttja grillvärmen när maten är tillagad och glöden är som bäst. Servera med glass, grädde eller annat gott – eller precis som den är. Svenska råvaror – all världens mat.

Äppelpaj på grillen med svenska äpplen

12 bitar

Pajdeg
200 g smör
4 1/5 dl vetemjöl
1 1/2 msk strösocker
1 1/2 msk mjölk
2 kryddmått salt

Fyllning
250 g mandelmassa
6 äpplen
4 msk strösocker
1 msk malen kanel
50 g smör

Så här gör du

Pajdegen
Skär smöret i bitar och blanda med vetemjöl och socker till en smulig deg.
Blanda i mjölken och salt, arbeta ihop till en pajdeg.
Låt pajdegen vila i en plastpåse i kylen 1 timme.
Baka sedan ut pajdegen i en stor pajform, 26 cm i diameter.
Nagga botten med en gaffel.

Fyllning
Riv mandelmassan fint och strö över pajbotten.
Kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Blanda ihop socker och kanel.
Vänd äppelklyftorna i kanelsockret.
Lägg klyftorna i ett cirkelformat mönster på pajdegen.
Klicka på smöret.

Gör ett paket av folie runt pajformen 
Lägg ett stort ark aluminiumfolie under pajformen och vik ihop ändarna som en topp.
Lägg ytterligare ett stort ark aluminiumfolie omlott under pajformen och vik ihop på samma sätt och forma till en topp och vik ner den.
Picka några hål i folie så att ångan från pajen kommer ut.
Se till att det är dubbelt med aluminiumfolie så att inte vätska läcker ut.

Grilla!
Sätt pajformen på grillen och sätt på locket, grädda i ca 20 minuter.
Man får passa under tiden så att inte undervärmen är för hög.
Ta ut pajen och lossa på folie och titta om den är färdig, fortsätt annars och grädda några minuter extra, äppelklyftorna ska vara mjuka.
Låt den svalna något.
Servera med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

Smaklig måltid!

Längre filmversion & fler filmer Från Sverige!


Mer information

Sju härliga recept med svenska äpplen!

Svensk äpplen kan du köpa året om – mer om svenska äpplen

Kött på grillen? Allt om köttgrillning för nörden på Svenskt Kötts Köttskolan grill

 

 

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.