från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Årets Rätt 2023 av Jessie Sommarström – recept

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Årets Rätt 2023 är framtagen av Jessie Sommarström, regerande SM-mästare i professionell matlagning. Årets Rätt är 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av 50% blandfärs och 50% färs på svenskodlade baljväxter. Här hittar du receptet!
Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner till Årets Kock.

Årets Rätt är 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av 50% blandfärs och 50% färs på svenskodlade baljväxter.

— Att blanda ut kött med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser är inget nytt. Förr blandade man ofta korngryn i korvsmeten liksom grovt rågmjöl i blodpuddingen. Utöver att det blir mer hållbart för miljön, så förbättrar det näringsvärdet för oss som äter den. Det är dags att dryga ut våra mest älskade husmansrätter igen, traditionella och moderna, för att bidra till minskad klimatpåverkan och bidra till en bättre hälsa. Jag har blandat ut köttfärsen med en färs på svenskodlade baljväxter – något som kan appliceras på alla rätter där vi brukar använda köttfärs såsom bullar, biffar, bolognese, kålpudding och lasagne. Jag hoppas att det här ska bli en modern klassiker, säger Jessie Sommarström, Årets Kock 2022.

 

50/50 köttbullar i tomatsås med pasta – recept

4 portioner 45 min

Du behöver:

Tomatsås
1⁄2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
1⁄2 dl vitt vin
400g konserverade hela tomater 1⁄2 kruka färsk basilika
1 tsk strösocker
1⁄2 dl rapsolja
salt och svartpeppar

50/50 köttbullar
1 dl vispgrädde
1⁄2 dl ströbröd
1⁄2 gul lök
250g gärna svenskodlad vegofärs 250g blandfärs
1 ägg
1⁄2 citron, finrivet skal
1-2 msk finhackad färsk persilja
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1-2 msk smör, till stekning

Till servering
360g pasta efter önskemål Riven lagrad prästost
1⁄2 kruka färsk basilika

Gör så här:

50/50 köttbullar
Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna.
Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt.
Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar.
Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov.
Stek i smör så du får en fin yta tills bullarna är genomstekta.
Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.

Tomatsås
Skala och finhacka löken. Skala och finriv och vitlöken.
Stek lök och vitlök i olivolja och smör till allt är mjukt utan att det får färg.
Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min.
Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min.
Tillsätt basilikan.
Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Pasta
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna. Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.


Mer information

Årets Rätt 2023 – en modern klassiker med fokus på hållbarhet

Till Årets Kocks hemsida – om Årets Rätt

Från Sverige sponsrar och samarbetar – läs mer

Det här betyder Från Sverige-märket

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

LI Tareq Taylor triss i kungar julbordsgäster

Triss i kungar – dem vill vi helst äta julbord med

För tredje året hamnar Tareq Taylor högst upp på svenskarnas julbordsgästlista! Tareq märker sina färdigrätter Maten é klar med Från Sverige så vi tycker att det är ett utmärkt val!

kockarnas kamp

Danyel Couet om vinsten i Kockarnas kamp

Det blev Danyel Couet som kammade hem vinsten i Kockarnas kamp. Här kan du ta del av hela vinnarintervjun med Danyel och läsa mer om Danyels egna såser som han valt att ursprungsmärka med Från Sverige.

bake my day

Bake My Day bakar för hand med svenska råvaror

Bake My Day bakar sina produkter för hand i Huddinge, söder om Stockholm. Svenska och lokala råvaror är viktigt och alla matbröd och kaffebröd är ursprungsmärkta med Från Sverige. Vi bad Moses Isik, vd på Bake My Day, att berätta mer.