från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Årets Rätt 2023 av Jessie Sommarström – recept

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Årets Rätt 2023 är framtagen av Jessie Sommarström, regerande SM-mästare i professionell matlagning. Årets Rätt är 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av 50% blandfärs och 50% färs på svenskodlade baljväxter. Här hittar du receptet!
Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner till Årets Kock.

Årets Rätt är 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av 50% blandfärs och 50% färs på svenskodlade baljväxter.

— Att blanda ut kött med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser är inget nytt. Förr blandade man ofta korngryn i korvsmeten liksom grovt rågmjöl i blodpuddingen. Utöver att det blir mer hållbart för miljön, så förbättrar det näringsvärdet för oss som äter den. Det är dags att dryga ut våra mest älskade husmansrätter igen, traditionella och moderna, för att bidra till minskad klimatpåverkan och bidra till en bättre hälsa. Jag har blandat ut köttfärsen med en färs på svenskodlade baljväxter – något som kan appliceras på alla rätter där vi brukar använda köttfärs såsom bullar, biffar, bolognese, kålpudding och lasagne. Jag hoppas att det här ska bli en modern klassiker, säger Jessie Sommarström, Årets Kock 2022.

 

50/50 köttbullar i tomatsås med pasta – recept

4 portioner 45 min

Du behöver:

Tomatsås
1⁄2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
1⁄2 dl vitt vin
400g konserverade hela tomater 1⁄2 kruka färsk basilika
1 tsk strösocker
1⁄2 dl rapsolja
salt och svartpeppar

50/50 köttbullar
1 dl vispgrädde
1⁄2 dl ströbröd
1⁄2 gul lök
250g gärna svenskodlad vegofärs 250g blandfärs
1 ägg
1⁄2 citron, finrivet skal
1-2 msk finhackad färsk persilja
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1-2 msk smör, till stekning

Till servering
360g pasta efter önskemål Riven lagrad prästost
1⁄2 kruka färsk basilika

Gör så här:

50/50 köttbullar
Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna.
Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt.
Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar.
Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov.
Stek i smör så du får en fin yta tills bullarna är genomstekta.
Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.

Tomatsås
Skala och finhacka löken. Skala och finriv och vitlöken.
Stek lök och vitlök i olivolja och smör till allt är mjukt utan att det får färg.
Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min.
Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min.
Tillsätt basilikan.
Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Pasta
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna. Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.


Mer information

Årets Rätt 2023 – en modern klassiker med fokus på hållbarhet

Till Årets Kocks hemsida – om Årets Rätt

Från Sverige sponsrar och samarbetar – läs mer

Det här betyder Från Sverige-märket

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.