från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Köttbullens dag – 10 spännande fakta

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Köttbullar kommer i många former och kan hittas överallt, från korvkiosken till finrestaurangen. Idag är det Köttbullens dag och vi har samlat 10 spännande fakta om köttbullar. Titta efter Från Sverige-märkningen när du handlar köttbullar och ingredienser så kan du vara säker på att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Glad Köttbullens dag!

fakta om köttbullar

10 spännande fakta om köttbullar

1. Köttbullen har enligt historien dykt upp både på 1300-talet i England och i mellanöstern under samma tid. Det var dock inte där den klamrade sig kvar, utan i Sverige!

2. Den första kända användningen av ordet köttbulle förekommer 1755, i Cajsa Wargs kokbok.

3. Köttbullar började ätas i Sverige under mitten av 1800-talet i takt med att köttkvarnen och vedspisen blev vanligare i de svenska hemmen.

4. Köttbullar kommer i många former och kan hittas överallt, från korvkiosken till finrestaurangen.

5. I Sverige klassas köttbullar som husmanskost och serveras traditionellt med potatis eller potatismos, gräddsås, pressgurka och lingon.

6. Har du undrat varför en ”speciell” doft ibland uppstår när du öppnar din köttbullsförpackning? Lukten som uppstår är en livsmedelsgas, en slags modifierad atmosfär som innehåller en blandning av koldioxid och kväve som tillsätts för att öka hållbarheten. Lukten är helt ofarlig och försvinner snabbt.

7. Märket Kött från Sverige betyder att köttbullarna är gjorda på svenskt kött från djur som är födda och uppfödda i Sverige och att köttbullarna även är förädlade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

8. På senare år har marknaden för växtbaserade proteinprodukter vuxit fram i snabb takt. Idag finns en rad olika företag som erbjuder köttbullar gjorda på protein från fler källor än kött.

9. Visste du att det finns Från Sverige-märkta fiskköttbullar? Fiskköttbullarna från Gårdsfisk är gjorda på färs av fisken Clarias som är en halvfet kotlettfisk. De färdigstekta och frysta fiskköttbullarna är ett bra sätt att få in mer fisk i måltiderna på ett gott och enkelt sätt.

fiskköttbullar gårdsfisk

10. Oavsett om du väljer att göra egna köttbullar eller köpa färdiga – titta efter Från Sverige-märkningen när du väljer färs och andra ingredienser så kan du vara säker på att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige!


Följ med till Mamma Scans födelseplats

I Livsmedelsföretagens Halloj kylskåpet spekulerar Sofia Dahlén och Filip Dikmen om varför en ”speciell” doft ibland uppstår när du öppnar din köttbullsförpackning och vilken stekgrad som egentligen är den optimala. Följ med när Sofia åker till Mamma Scans födelseplats – HKScan i Skara för att ta reda på detta! Se avsnittet här nedan.


Mer information

Om den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med Från Sverige

Följ med till Mamma Scans födelseplats

Relaterade inlägg

ketchup

Nu finns det Från Sverige-märkt ketchup i hyllorna

Systrarna Lisa Lönner och Maja Påhlman lanserar nu sitt nya varumärke ”Finaste av” där syftet med det nya varumärket är att öka andelen svenska produkter i matbutikernas hyllor. En av de första produkterna är Från Sverige-märkt ketchup.

knäckbräck

Mackanskost tips på julgodis – knäckbräck

Är du också trött på kladdiga knäckformar som vickar och het knäck på fingrarna? Då tipsar Marcus Frank om att göra knäckbräck på svenska råvaror. Här kan du ta del av receptet.

Det vill svenskarna helst ha på sitt julbord

Det viktigaste i planeringen av julbordet är att maten är svenskproducerad och inte för dyr. Det visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning som du kan ta del av här.