från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Korvrapporten 2024 – favoriten falukorv ökar i popularitet

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Sverige är ett korvälskande land! Nästan alla, hela 94 procent, i Sverige äter korv. Smak, hög kötthalt, att korven är gjord på svenskt kött och att den är producerad i Sverige är de viktigaste faktorerna vid val av korv. Att falukorven är favoritkorven råder det ingen tvekan om när falukorven dessutom ökar i popularitet! Men hur står sig team kokt vs. grillad, vilket är det vanligaste tillbehöret och vad dricker vi helst till korv? Det och mycket mer får du svar på i Korvrapporten 2024, en undersökning om svenska folkets korvpreferenser och attityder till korv.

Korvrapporten 2024 handlar om svenska folkets korvpreferenser och attityder till korv. Titta efter märket Kött från Sverige och Från Sverige när du köper korv och tillbehör som korvbröd, senap, ketchup, surkål och annat gott.

Sverige är ett korvälskande land

Nästan alla, 94 procent, äter korv (kött eller växtbaserad).

Bland de som är äldre än 55 år är det ännu fler som äter korv (96%). Män och yngre personer äter korv vid fler tillfällen än kvinnor och äldre personer.

Populärt till lunch och middag

En majoritet, drygt 7 av 10, äter korv till lunch eller middag minst en gång i månaden.

De yngre, i åldern 18-34 år, äter korv vid fler tillfällen än de äldre åldersgrupperna. De yngre tar också oftare en stödkorv på stan eller handlar en på macken (39%) jämfört de över 65 år (30%).

Falukorven är favoriten

Falukorven är storfavoriten i alla åldersgrupper! Och dess popularitet har ökat till 48 procent från 42 procent föregående år. Andra platsen kniper varmkorven/wienerkorven (30%) och på tredje plats kvalar salamin (28%) in. Fjärdeplatsen innehas av den vanliga grillkorven (27%).

48% anger att falukorv är deras korvfavorit. Falukorven toppar korvfavoritlistan i alla åldersgrupper.

Viktiga faktorer vid val av korv

Smak, hög kötthalt och att korven är gjord på svenskt kött och är producerad i Sverige – det är de faktorer som konsumenterna prioriterar när de väljer korv. Därefter kommer priset på korven.

Betydelsen av att det är svenskt kött och att tillverkningen sker i Sverige har ökat. Nästan hälften tycker att det är viktigt att korven är gjord av svenskt kött och en av tre anser att det är viktigt att korven är tillverkad i Sverige.

– Att välja svensk korv är viktigt ur flera aspekter. Därför är det extra roligt att betydelsen av att korven är gjord av svenskt kött och att tillverkningen sker i Sverige ökar. Från Sverige-märkningen gör det enkelt att hitta korv gjord av svenskt kött som dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige och dess utmärkta tillbehör som korvbröd, senap, ketchup och surkål. Vi har även fått in den första ölen som märks med Från Sverige, som passande nog heter Korvöl och är gjord för att passa bra till korv, säger Tina Stugemo, vd på Svenskmärkning.

Team kokt vs grillad

Team grillad korv vinner överlägset. Tre av fyra (73%) föredrar grillad korv framför kokt korv (21%). Män tillhör i större utsträckning team grillad korv (79%) än kvinnor (67%). Bland kvinnor föredrar 29 procent kokt korv medan motsvarande andel bland män är 14 procent.

Det finns också vissa regionala skillnader. I mellersta Sverige är den kokta korven mer populär (25%) jämfört med i södra Sverige (17%) och norra Sverige (20%).

Team grillad korv dominerar! Tre av fyra (73%) föredrar grillad korv framför kokt korv (21%).

Klassiska toppings i topp

Favoritlistan på korvtoppings domineras av senap (73%), ketchup (64%) och rostad lök (43%).

Klassikerna senap, ketchup och rostad lök är topp tre-favoriterna i alla åldrar, men det finns vissa skillnader i åldersgrupperna. I den yngsta åldersgruppen, 18-34 år, är ketchup (80%) mycket mer populärt än senap (59%).

Räksallad har klättrat till fjärde platsen (22%) i Korvrapporten 2024 och bostongurkan halkar därmed ner till femte plats (20%).

ketchupDu vet väl att det finns Från Sverige-märkt ketchup? Gjord på svenska råvaror. Här kan du läsa mer.

Vanligaste tillbehöret

Korvbröd är det vanligaste tillbehöret till korv. Andra populära tillbehör är mos och pasta.

Bland de yngre är korvbrödet lite mer populärt (66%) än hos övriga åldersgrupper. Pasta och mos kommer på andra och tredje plats efter korvbrödet hos åldersgrupperna 18-54 år.

Hos de äldre åldersgrupperna, från 55 år och uppåt, är förhållandet omvänt och mos är mer populärt än pasta.

Dryck till korv

De allra flesta korvätare väljer att dricka vatten (37%) till korv. På andra plats kommer läsk (22%) och på tredje plats öl (15%) tätt följt av mjölk (12%).

Dryckesvanorna skiljer sig lite åt mellan män och kvinnor. Fler kvinnor (46%) dricker vatten till korv än män (28%). Män föredrar i större utsträckning än kvinnor läsk (25%) och öl (21%) till sin korv.

Korvöl är en öl som passar speciellt bra till korv! Det är den första öl som ursprungsmärks med Från Sverige och är ett resultat av samarbetet mellan Korvfestivalen och festivalens ölpartner Nils Oscar.

Kännedom om märkningen Från Sverige

Drygt tre av fyra (77%) känner till att köttet i de korvar som får märkas med Kött från Sverige eller Från Sverige kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Ursprungsmärkningen betyder att produkten även är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Att en Från Sverige-märkt produkt med flera ingredienser alltid innehåller minst 75 procent svenska ingredienser är det enbart 20 procent som har koll på. Läs mer här.

Ladda ned hela rapporten på MyNewsdesk här!


Om Korvrapporten 2024

Korvrapporten 2024 baseras på en undersökning framtagen av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning AB, som står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där även Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår. Undersökningen genomfördes genom 1 016 intervjuer i webbpanel, 15-24 januari 2024.


Missa inte Korvfestivalen 2024 den 8-10 mars

Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2023.

Älskar du korv? Då är ett besök på Korvfestivalen absolut ett måste! Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2024.

På Korvfestivalen har du möjlighet att träffa korvproducenter, provsmaka olika sorters korv och passande tillbehör samt upptäcka nya korvfavoriter att köpa med dig hem. Här kan du läsa mer om vad som händer på Korvfestivalen 2024.


Mer information

Korvrapporten och pressmeddelandet på MyNewsdesk

Det här händer under Korvfestivalen 2024

Korvguide – 5 saker att tänka på när du väljer korv

10 fakta om korv – visste du det här om korv?

Albin Edberg tar korvtoppings till en ny nivå

Lär dig allt om korv i Lilla Korvskolan

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige-märkningen

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.