från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Albin Edberg tar korvtoppings till en ny nivå

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Korv + toppings = sant! En bra korv kan ätas precis som den är men hur lyfter man korven till nästa nivå? Med goda toppings såklart! Vi bad kocken och korvälskaren Albin Edberg att ta fram fem recept på korvtoppings på svenska råvaror. Här kan du läsa mer om vilka korvsorter Albin valde, hans relation till korv och hur han tänkte kring valet av korvtoppings och råvarorna.

Albin Edberg korv

Du valde att ta fram korvtoppings till lammkorv och isterband, hur tänkte du kring valet av korvsorter?

– Isterband ligger ju mig som smålänning väldigt varmt om hjärtat, så att ta fram nytänkande toppings till just den kändes givet. Lamm tycker jag generellt ger de bästa korvarna, men kanske inte är så supervanligt hos gemene man, så det kändes också som en väldigt rolig produkt att jobba med och förhoppningsvis ge lammkorven det utrymme den förtjänar, berättar Albin.

Korv och korvtopping

Hur äter du helst korv och vad är ditt bästa korvminne?

– Jag älskar verkligen korv. Jag går väldigt sällan förbi en riktig korvkiosk utan att beställa en kabanoss i frenchbröd med fransk dressing. Den perfekta snabbmaten, även när man inte är hungrig. Mitt bästa korvminne är nog (ironiskt nog) när jag startade en folkstorm på Instagram för att jag delade med mig av åsikten att jag inte tycker att korven ska få någon stekyta i en korv stroganoff. Den åsikten kan förfölja mig fortfarande, men jag står fast!

Albin Edberg

Hur tänkte du kring valet av korvtoppings och de råvaror du valt att jobba med?

– Såklart ville jag jobba med svenska råvaror, och även få in lite råvaror och tekniker som kanske är lite bortglömda, då tänker jag främst på mitt recept på kålrots-relish. I tider som dessa behöver vi ju allihopa tänka på priser och på vilka råvaror vi använder, så det finns ett plånbokstänk med också, och såklart att man ska kunna använda hela råvaran när man lagar recepten.

Hur jobbar du med svenska råvaror och varför är det viktigt?

– Svenska råvaror är en självklarhet i de flesta fall, och särskilt i tider som dessa när kostnader för att importera går upp mer och mer. Vi har även så otroligt många duktiga producenter och bönder i det här landet, att det är vårat ansvar som konsumenter och kockar att se till att de kan fortsätta sin verksamhet.

Kock Albin Edberg

Du har tävlat i den prestigefyllda internationella tävlingen Bocuse d’Or och tog senast andraplatsen i finalen Kockarnas kamp! Vad är det roligaste med att tävla i matlagning?

– Att tävla i matlagning är ju väldigt speciellt på många sätt, men det allra roligaste är nog resan fram till tävlingen, då tänker jag främst på det man gör under Bocuse d’Or. Att finslipa, träna, nörda ner sig och träna ännu mer på några få rätter, tillsammans med många duktiga människor, är så otroligt utvecklande både som människa och yrkesperson. Resan som jag, Tommy Myllymäki, Jonas Dahlbom och många andra (ingen nämnd, ingen glömd) gjorde under Bocuse d’Or 2014 och 2015 är en resa för livet som jag bär med mig än idag som ett väldigt roligt men väldigt utmanande resa.

Något spännande som händer framåt som du kan dela med dig av?

— Jättemycket! Men också mycket som inte är spikat eller officiellt än… Men en sak som jag måste slå ett slag för är den Youtube-serie som jag håller på att sätta igång tillsammans med Johan Hurtig-Wagrell. Den kommer att bli väldigt rolig, håll utkik när vi börjar släppa! Utöver det poppar jag upp då och då med lite olika gästspel och event! säger Albin Edberg.


5 korvtoppings – recept av Albin Edberg

Karamelliserad lök-majonnäs

Krämig majs med lagrad prästost och libbsticka

Kålrotsrelish med äpple, pepparot och senap

Grillad grönkåls-slaw med rostade korianderfrön och gräslök

Friterad purjolök med svensk ”five spice”

Här hittar du recepten


Om Albin Edberg

Albin Edberg började sin karriär direkt efter på restaurangprogrammet på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping hos Tommy Myllymäki på restaurang Sjön. Vidare tävlade Albin som commis tillsammans med Tommy Myllimäki i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d’Or 2014 och 2015 där de kammade hem ett guld och ett brons. Sedan dess har han hunnit ta en kvartsfinalplats i Årets Kock 2018, ett flertal roller inom Bocuse d’Or Sweden och Europa och jobbat på ett flertal välrenommerade krogar. Under hösten fick vi följa Albin Edberg i Kockarnas Kamp där han kammade hem en andraplats.

Här kan du följa Albin på Instagram


Mer information

5 korvtoppings – recept av Albin Edberg

Mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.