från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

10 fakta om korv – visste du det här om korv?

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Alla Korvars Dag är instiftad av Svenska Korvakademien och firas den 12 mars varje år. Vi har i samband med Alla Korvars Dag listat 10 spännande fakta som du troligtvis inte visste om korv. Titta efter märket när du handlar korv och korvtillbehör och ha en glad Alla Korvars Dag!

Korvfakta 1

Ordet korv är fornnordiskt och betyder ”böjd” eller ”stump”. Den svenska korvkulturen är till stora delar lånad från andra delar av världen, framför allt från Tyskland, men även från Frankrike, Spanien och Italien.


Korvfakta 2

Korv har ätits i Sverige åtminstone sedan medeltiden vilket gör korven till en av de äldsta formerna av processade livsmedel som än idag bidrar till matglädje! Inne hos Svenska Korvakademien kan du lära dig mer om korvens historia.

fakta om korv


Korvfakta 3

I Sverige har korven gått från att förknippas med fattigmat, till snabbmat i gatukök och har idag tagit sig in i finrummet för att stanna.


Korvfakta 4

När korven började säljas som snabbmat i Sverige serverades den inte som den gör idag, med ketchup och senap och i ett korvbröd. I stället lånades vita bomullshandskar ut att hålla korven i. Till följd av detta blev det stort svinn av handskar och det dröjde inte länge innan korvbrödet gjorde entré!


Så här är vi vana att få korven serverad på korvkiosker idag. I ett korvbröd och toppat med klassikern ketchup och senap!


Korvfakta 5

Charkuterier är ett resursklokt sätt att ta tillvara hela djuret. Svenskt kött i charkuterier är en förutsättning för långsiktig och hållbar svensk djuruppfödning. Utan korv hade det blivit betydligt mer svinn.


Korvfakta 6

Falukorv är Sveriges enda namnskyddade charkuteri­produkt. Den är klassad som en garanterad traditionell specialitet. Det betyder att det finns regler kring hur en falukorv ska vara för att få kallas falukorv.


Korvfakta 7

Vissa fermenterade korvar behöver förvaras i kylskåp medan andra kan ligga framme i rumstemperatur. Kallrökt och torkad korv, som salami och ölkorv, är torkad under längre tid och kan därför förvaras i rumstemperatur. Korvar som inte torkat lika länge, till exempel medvurst, behöver förvaras i kylskåp. Det beror på att ju mer vatten som finns kvar i produkten, desto större är risken att hållbarheten försämras.


Korvfakta 8

Det finns en festival för alla korvälskare! Har du hört talas om Korvfestivalen? På Korvfestivalen kan du djupdyka i din längtan efter riktigt goda korvar, både nya favoriter och gamla korvklassiker tillsammans med spännande korvtillbehör och passande drycker. Kött från Sverige-märkningen är tydligt på plats under Korvfestivalen.


Korvfakta 9

Korv + topping = sant! Klassiska toppings till korven är så klart ketchup och senap men idag går trenden mot ”extra allt”. Vad du väljer att toppa din korv kan varieras i oändlighet.


Korvfakta 10

Många korvar som har internationellt ursprung tillverkas idag i Sverige av svenskt kött och ibland med något förändrade kryddningar i receptet. Vill du vara säker på att köttet i korven är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att köttet i korven är 100% svenskt och att korven dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige! Om en korv märkt med Kött från Sverige eller Från Sverige även innehåller ost kan du vara säker på att även osten i korven 100% svensk!


Bonus: 7 korviga slangord

Korvmoj – korvkiosk
Raggarslang med benskydd – kokt korv med bröd
Vattenskadad eller svedd? – kokt eller stekt?
Båda färgerna – senap och ketchup
Slang med halka – korv med senap
Väntkorv – korv med bröd i väntan på beställningen
Vurre – korv på stockholmska

Källa: Korv, mos och människor – En bok om svenska korvkiosker, Leif Eriksson


Lär dig mer om korv i lilla korvskolan

Lilla korvskolan 1: Stångkorv, salsiccia och merguez
Lilla korvskolan 2: Isterband, medvurst och salami
Lilla korvskolan 3: Falukorv, prinskorv och wienerkorv


Mer information

Här kan du se en lista på alla de företag som använder märkningen Från Sverige på sina produkter. Flera av dem är korvproducenter!
Läs mer om märket Kött från Sverige
Läs mer om Korvfestivalen

Relaterade inlägg

tunnbrödsrulle

Mackanskost tipsar – gör din egen tunnbrödsrulle

Gör din egen tunnbrödsrulle hemma! Smörstekt tunnbröd, fluffigt mos, smakrik korv och massa trevliga tillbehör – bara att rulla ihop och njuta. Här kan du se när Mackanskost gör sin tunnbrödsrulle steg för steg.

Korvguide – 5 saker att tänka på när du väljer korv

Korv är vår mest älskade charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar. I vår korvguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på vid val av korv!

Det här händer under Korvfestivalen 2024

Älskar du korv? Då är ett besök på Korvfestivalen absolut ett måste! Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2024.