från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Lilla korvskolan 1: Stångkorv, salsiccia och merguez

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Färskkorv består av malet rått kött. Eftersom färskkorv inte är värmebehandlad är det viktigt att den tillagas innan den äts. Exempel är stångkorv, fläskkorv, salsiccia, merguez och värmlandskorv. En del av de färska korvarna innehåller mjölksyrabakterier, vilket förlänger hållbarheten och gör att korven smakar mer. Färskkorvar är ofta härligt kryddiga och kan till exempel innehålla lök, vitlök, chili, koriander, salvia, timjan, kanel eller kummin.

Varför heter det färskkorv?

Vanliga färskkorvar är salsiccia, merguez, banger och svenska köttkorvar som fläskkorv, värmlandskorv, grynkorv och stångkorv. Färskkorvar tillverkas av råa köttråvaror. Eftersom de består av malet rått kött har de ungefär samma hållbarhet som köttfärs, det vill säga de bör helst tillagas samma dag eller dagen efter tillverkningen. Om färskkorven innehåller konserveringsmedel eller säljs i tät förpackning (vakuum eller modifierad atmosfär) har den längre hållbarhet. Korvar som kabanoss, chorizo, peperoni, kielbaza, nürnberger och bratwurst kan förekomma både värmebehandlade och råa i butik.

Visste du att…

Ordet korv är fornnordiskt och betyder ”böjd” eller ”stump”. Den svenska korvkulturen är till stora delar lånad från andra delar av världen, framför allt från Tyskland, men även från Frankrike, Spanien och Italien. Korv ansågs inte vara fin mat förr i tiden i Sverige. Det var först under 1800-talet som korven blev riktigt populär i Sverige.

Här kan du ta del av mer spännande fakta om korv


Svenska färskkorvar:

Köttkorv

Köttkorv ingår i gruppen svenska orökta färskkorvar. Köttkorv är en del av den klassiska svenska husmans­kosten. Det är en tjock orökt korv som består av nötkött, fläskkött, lök, potatismjöl, kryddor och vatten. Köttandelen är ofta kring 50 procent. Köttkorv kan ätas stekt, grillad eller kokt.

Värmlandskorv

Värmlandskorv är en tjock, grynig och blek korv. Liksom fläskkorv och köttkorv är den inte rökt. Korven tillverkas av nöt­ och fläskkött, späck, skalad hackad potatis och lök som hackats eller malts och kryddats. Köttandel cirka 30 procent.

Grynkorv

Grynkorv är en västgötsk tjock orökt korv som består av fläskkött, korngryn och kryddor. Ibland blandas även nötkött eller potatis i. Grynkorven kokas och äts tillsammans med potatismos och lingonsylt eller med kokt potatis och pepparrots­ eller senapssås. Den är sedan 2005 utnämnd till ”Skaraborgs nationalrätt”.


Internationella färskkorvar:

Salsiccia

Salsiccia är en råkorv med ursprung i Italien. Korven består av grovt malet griskött. Salt, svartpeppar och vitlök är en vanlig smakkombination. Även örter och fänkål används ofta.

Merguez

Merguez är en korv med nordafrikanskt ursprung, vanligtvis gjord på lamm, får­ eller nötkött eller en kombination. Korven är populär i Frankrike, där förekommer även varianter med fläskkött. Korven är kryddstark. I originalkryddningen ingår den arabiska kryddan harissa, som bland annat innehåller chili, som ger korven röd färg.

Kabanoss

Kabanoss är en grovmald och kryddig grillkorv, oftast är den smal och liknar en ölkorv. Ursprungligen kommer kabanossen från Polen. Kan även användas som smaksättare i köttgrytor, till exempel i en gryta med fläskfilé och kabanosskorv, paprika, oliver, syltlök och grädde.

Pepperoni

Pepperoni är en kryddstark korv, en amerikansk version av salamikorv. Pepperonikorv är gjord av nötkött som är blandat med anis, paprika, vitlök och rött vin. Den är ofta kryddad med cayennepeppar och salt. Pepperoni är en populär pizzatopping.

Kielbasa

Kielbasa är en östeuropeisk fläskkorv, ofta kryddad med vitlök, med ursprung i Polen och Ukraina.

Banger

Engelska banger tillverkas oftast av fläsk­ och lammkött men även av nötkött. Namnet banger har den fått på grund av att korven kan spricka vid tillagning.

Lilla korvskolan är framtagen av Svenskt Kött


Svenska råvaror – all världens korvar

Många korvar som har internationellt ursprung tillverkas idag i Sverige av svenskt kött och ibland med något förändrade kryddningar i receptet. Vill du vara säker på att köttet i korven är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att köttet i korven är 100% svenskt och att korven dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige! Om en korv märkt med Kött från Sverige eller Från Sverige även innehåller ost kan du vara säker på att även osten i korven 100% svensk!


Kött från Sverige på plats på Korvfestivalen

På Korvfestivalen kan du djupdyka i din längtan efter riktigt goda korvar, både nya favoriter och gamla korvklassiker tillsammans med spännande korvtillbehör och passande drycker. Kött från Sverige-märkningen är tydligt på plats under Korvfestivalen 2022 för att uppmuntra alla korvälskare att titta efter ursprungsmärkningen Kött från Sverige och Från Sverige när de väljer korv och tillbehör.  Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 4-6 juni och i Eriksbergshallen i Göteborg den 4-6 november 2022.

Köp biljetter till Korvfestivalen


Lilla korvskolan 2: Isterband, medvurst och salami

Lilla korvskolan 3: Falukorv, prinskorv och wienerkorv

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.