från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Lilla korvskolan 1: Stångkorv, salsiccia och merguez

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Färskkorv består av malet rått kött. Eftersom färskkorv inte är värmebehandlad är det viktigt att den tillagas innan den äts. Exempel är stångkorv, fläskkorv, salsiccia, merguez och värmlandskorv. En del av de färska korvarna innehåller mjölksyrabakterier, vilket förlänger hållbarheten och gör att korven smakar mer. Färskkorvar är ofta härligt kryddiga och kan till exempel innehålla lök, vitlök, chili, koriander, salvia, timjan, kanel eller kummin.

Varför heter det färskkorv?

Vanliga färskkorvar är salsiccia, merguez, banger och svenska köttkorvar som fläskkorv, värmlandskorv, grynkorv och stångkorv. Färskkorvar tillverkas av råa köttråvaror. Eftersom de består av malet rått kött har de ungefär samma hållbarhet som köttfärs, det vill säga de bör helst tillagas samma dag eller dagen efter tillverkningen. Om färskkorven innehåller konserveringsmedel eller säljs i tät förpackning (vakuum eller modifierad atmosfär) har den längre hållbarhet. Korvar som kabanoss, chorizo, peperoni, kielbaza, nürnberger och bratwurst kan förekomma både värmebehandlade och råa i butik.

Visste du att…
Ordet korv är fornnordiskt och betyder ”böjd” eller ”stump”. Den svenska korvkulturen är till stora delar lånad från andra delar av världen, framför allt från Tyskland, men även från Frankrike, Spanien och Italien. Korv ansågs inte vara fin mat förr i tiden i Sverige. Det var först under 1800-talet som korven blev riktigt populär i Sverige.


Svenska färskkorvar:

Köttkorv

Köttkorv ingår i gruppen svenska orökta färskkorvar. Köttkorv är en del av den klassiska svenska husmans­kosten. Det är en tjock orökt korv som består av nötkött, fläskkött, lök, potatismjöl, kryddor och vatten. Köttandelen är ofta kring 50 procent. Köttkorv kan ätas stekt, grillad eller kokt.

Värmlandskorv

Värmlandskorv är en tjock, grynig och blek korv. Liksom fläskkorv och köttkorv är den inte rökt. Korven tillverkas av nöt­ och fläskkött, späck, skalad hackad potatis och lök som hackats eller malts och kryddats. Köttandel cirka 30 procent.

Grynkorv

Grynkorv är en västgötsk tjock orökt korv som består av fläskkött, korngryn och kryddor. Ibland blandas även nötkött eller potatis i. Grynkorven kokas och äts tillsammans med potatismos och lingonsylt eller med kokt potatis och pepparrots­ eller senapssås. Den är sedan 2005 utnämnd till ”Skaraborgs nationalrätt”.


Internationella färskkorvar:

Salsiccia

Salsiccia är en råkorv med ursprung i Italien. Korven består av grovt malet griskött. Salt, svartpeppar och vitlök är en vanlig smakkombination. Även örter och fänkål används ofta.

Merguez

Merguez är en korv med nordafrikanskt ursprung, vanligtvis gjord på lamm, får­ eller nötkött eller en kombination. Korven är populär i Frankrike, där förekommer även varianter med fläskkött. Korven är kryddstark. I originalkryddningen ingår den arabiska kryddan harissa, som bland annat innehåller chili, som ger korven röd färg.

Kabanoss

Kabanoss är en grovmald och kryddig grillkorv, oftast är den smal och liknar en ölkorv. Ursprungligen kommer kabanossen från Polen. Kan även användas som smaksättare i köttgrytor, till exempel i en gryta med fläskfilé och kabanosskorv, paprika, oliver, syltlök och grädde.

Pepperoni

Pepperoni är en kryddstark korv, en amerikansk version av salamikorv. Pepperonikorv är gjord av nötkött som är blandat med anis, paprika, vitlök och rött vin. Den är ofta kryddad med cayennepeppar och salt. Pepperoni är en populär pizzatopping.

Kielbasa

Kielbasa är en östeuropeisk fläskkorv, ofta kryddad med vitlök, med ursprung i Polen och Ukraina.

Banger

Engelska banger tillverkas oftast av fläsk­ och lammkött men även av nötkött. Namnet banger har den fått på grund av att korven kan spricka vid tillagning.

Visste du att…

Många korvar som har internationellt ursprung tillverkas idag i Sverige av svenskt kött och ibland med något förändrade kryddningar i receptet. Vill du vara säker på att köttet i korven är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige.

Lilla korvskolan är framtagen av Svenskt Kött


Stolta sponsorer till Korvfestivalen Stockholm 8-1o mars 2019

Korven vi äter ska inte bara vara god, den ska även vara hållbart producerad så att vi kan äta den med gott samvete. Från Sverige & Kött från Sverige, Svenskt Kött och LRF menar att det är en alldeles utmärkt idé med svenskproducerad korv med svenskt kött och andra svenska råvaror.
Därför är vi stolta sponsorer till Korvfestivalen i Stockholm och Göteborg. Vill du lära dig mer om korv och träffa utmärkta företag som använder märkningen ska du besöka Korvfestivalen 8-11 mars på Münchenbryggeriet i Stockholm och i Göteborg den 11-12 oktober 2019.

Allt du vill veta om Korvfestivalen

Köp biljetter till Korvfestivalen


Lilla korvskolan 2: Isterband, medvurst och salami

Lilla korvskolan 3: Falukorv, prinskorv och wienerkorv

Relaterade inlägg

Här är årets Från Sverige-märkta julnyheter

Nu har årets julnyheter lanserats! Här nedan kan du läsa mer om årets julnyheter som märks med Från Sverige-märket.

Från Sverige och Ostfestivalen i samarbete

Från Sverige är ny samarbetspartner till Ostfestivalen, som arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 11-13 februari 2022. Här är svensk ost i fokus!

fiskköttbullar gårdsfisk

Säg hej till fiskköttbullar från Gårdsfisk!

Gårdsfisk vill att alla ska kunna äta fisk som är god, klimatsmart och uppfödd i Sverige. Nu lanserar Gårdfisk fiskköttbullar med samma fina smak och textur som en traditionell köttbulle.