Märket Kött från Sverige
Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerat kött och charkuterier. Märket används både på helt kött och charkuterier, som korv med exempelvis nöt, gris, lamm, får, ren, älg, vildsvin och hjort, om varan uppfyller kriterierna.
Märkningens fem kriterier
- Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
- Odling har skett i Sverige
- All förädling och packning har gjorts i Sverige
- Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt.
- För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.
Helt och bearbetat kött
Helt och bearbetat kött av exempelvis nöt, gris, får, lamm, get, ren och vilda däggdjur som uppfyller kriterierna får märkas. Det betyder att djuren ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att förädling och förpackning ska ha gjorts här.
Charkuterier och produkter med flera ingredienser
Charkuterier och produkter med flera ingredienser ska uppfylla kriterierna, det vill säga att djuren ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige och all förädling och packning ska ha gjorts här.
I korv, leverpastej och andra sammansatta produkter är köttet alltid 100% svenskt. Även ägg, fisk, skaldjur, fågel och mjölk är alltid 100% svensk och av den totala andelen råvaror, i exempelvis korv, ska innehållet vara minst 75% svenskt. All förädling och förpackning av produkten ska ske i Sverige. Exempel på sammansatta varor
Kött från Sverige på restaurang
Fler och fler konsumenter efterfrågar svenskt ursprung när det går på restaurang. Här kan du se de restauranger som idag använder märkningen Kött från Sverige.
Mer information
Läs om vilka varor som ursprungsmärks
Vad betyder märket Från Sverige och Mjölk från Sverige?