från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Lär dig allt om korv i Lilla Korvskolan

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Korv är vår mest älskade charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar. I korvskolan som kommer i tre delar kan du lära dig mer om färskkorvar, fermenterade korvar och emulsionskorvar. Titta efter Kött från Sverige och Från Sverige när du väljer korv och tillbehör!

Märket Kött från Sverige betyder att köttet i korven är 100% svenskt och att korven dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige!

Svenska råvaror – all världens korvar

Många korvar som har internationellt ursprung tillverkas idag i Sverige av svenskt kött och ibland med något förändrade kryddningar i receptet. Vill du vara säker på att köttet i korven är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att köttet i korven är 100% svenskt och att korven dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige!


Lilla korvskolan 1: Färskkorvar

I första delen av korvskolan får du lära dig mer om färskkorvar. Vanliga färskkorvar är salsiccia, merguez, banger och svenska köttkorvar som fläskkorv, värmlandskorv, grynkorv och stångkorv. Varför heter det fläskkorv? Hur lång hållbarhet har fläskkorvar? Och varför är det viktigt att färskkorvar tillagas innan de äts? Allt det får du lära dig i Lilla korvskolan 1: Stångkorv, salsiccia och merquez.

Lilla korvskolan 1: Stångkorv, salsiccia och merguez


Lilla korvskolan 2: Fermenterade korvar

I andra delen av korvskolan får du lära dig mer om fermenterad korv. Fermentering är en av de äldsta metoderna för att förlänga hållbarheten på mat. Rökning, torkning och mjölksyrabakterier ger de fermenterade charkuterierna den goda och karakteristiska lite lätt syrliga smaken. Varför heter det fermentering? Hur går fermentering till? Och hur kommer det sig att vissa fermenterade korvar behöver förvaras i kylskåp medan andra kan ligga framme i rumstemperatur? Allt det får du lära dig i Lilla korvskolan 2: Isterband, medvurst och salami.

Lilla korvskolan 2: Isterband, medvurst och salami


Lilla korvskolan 3: Emulsionskorvar

I tredje delen av korvskolan får du lära dig mer om emulsionskorvar. Kanske har du aldrig hört talas om en emulsionskorv, men med allra största sannolikhet har du ätit en eller flera. Falukorv, grillkorv och wienerkorv är några exempel. Varför heter det emulsionskorv? Hur går processen till? Och varför finns det för regler kring hur en falukorv ska vara för att få kallas falukorv? Allt det får du lära dig i Lilla korvskolan 3: Falukorv, prinskorv och wienerkorv.

Lilla korvskolan 3: Falukorv, prinskorv och wienerkorv


Kött från Sverige på plats på Korvfestivalen

På Korvfestivalen kan du djupdyka i din längtan efter riktigt goda korvar, både nya favoriter och gamla korvklassiker tillsammans med spännande korvtillbehör och passande drycker. Kött från Sverige-märkningen är tydligt på plats under Korvfestivalen 2022 för att uppmuntra alla korvälskare att titta efter ursprungsmärkningen Kött från Sverige och Från Sverige när de väljer korv och tillbehör.  Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 4-6 juni och i Eriksbergshallen i Göteborg den 4-6 november 2022.

Köp biljetter till Korvfestivalen här!


Mer information

Här kan du se en lista på alla de företag som använder märkningen Från Sverige på sina produkter. Flera av dem är korvproducenter!

10 fakta om korv – visste du det här om korv?

Läs mer om märket Kött från Sverige

Vi utökar samarbetet med Korvfestivalen 2022

Relaterade inlägg

LI Tareq Taylor triss i kungar julbordsgäster

Triss i kungar – dem vill vi helst äta julbord med

För tredje året hamnar Tareq Taylor högst upp på svenskarnas julbordsgästlista! Tareq märker sina färdigrätter Maten é klar med Från Sverige så vi tycker att det är ett utmärkt val!

kockarnas kamp

Danyel Couet om vinsten i Kockarnas kamp

Det blev Danyel Couet som kammade hem vinsten i Kockarnas kamp. Här kan du ta del av hela vinnarintervjun med Danyel och läsa mer om Danyels egna såser som han valt att ursprungsmärka med Från Sverige.

bake my day

Bake My Day bakar för hand med svenska råvaror

Bake My Day bakar sina produkter för hand i Huddinge, söder om Stockholm. Svenska och lokala råvaror är viktigt och alla matbröd och kaffebröd är ursprungsmärkta med Från Sverige. Vi bad Moses Isik, vd på Bake My Day, att berätta mer.