från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Korvguide – 5 saker att tänka på när du väljer korv

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Korv är vår mest älskade charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar. Men hur kan man vara säker på att korven är gjord på svenskt kött, vilken korvsort passar bäst till olika tillfällen och vad finns det för fler faktorer att ta hänsyn till när man väljer korv? I vår korvguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på vid val av korv!

1. Välj svensk korv

Korv och chark är ett bra sätt att ta vara på hela djuret. Svenskt kött i charkuterier är en förutsättning för långsiktig och hållbar svensk djuruppfödning. Utan korv hade det blivit betydligt mer svinn. Många korvar som har internationellt ursprung tillverkas idag i Sverige av svenskt kött och ibland med något förändrade kryddningar i receptet.

Hur vet man att korven är svensk?

Vill du vara säker på att köttet i korven är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att köttet i korven kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att korven är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Titta efter märket när du handlar korv!

Korv innehåller fler ingredienser, här kan du läsa mer om vad som gäller för sammansatta produkter.

2. Välj rätt korvtyp

Idag finns det många varianter och så många smaker att välja bland. Korv brukar delas upp i tre olika typer – färskkorv, fermenterad korv och emulutionskorv. Här nedan kan du läsa mer om de olika typerna.

Färskkorvar

Vanliga färskkorvar är salsiccia, merguez, banger och svenska köttkorvar som fläskkorv, värmlandskorv, grynkorv och stångkorv.

Fermenterade korvar

Isterband, rökt medvurst och salami är alla fermenterade korvar. Fermenterade charkuterier kallröks och torkas ofta dessutom. Rökning, torkning och mjölksyrabakterier ger de fermenterade charkuterierna den goda och karakteristiska lite lätt syrliga smaken.

Emulutionskorvar

Falukorv, wienerkorv, frukostkorv, prinskorv och liknande korvar kallas för emulsionskorvar. Korvarna värmebehandlas efter stoppningen och är tillagade när vi köper dem i affären.

3. Extra allt på

En bra korv kan ätas precis som den är men liksom all annan mat gillar den även smakkkompisar. Korven älskar toppings! Klassiska toppings till korven är så klart ketchup och senap. Men idag går trenden mot ”extra allt”. Varför inte toppa korven med surkål, majonnäs, rostad lök, syrad rödlök och inlagd gurka?

korvtoppingsKocken och korvälskaren Albin Edberg har tagit fram fem recept på olika korvtoppings gjorda på prisvärda svenska råvaror. Här hittar du recepten.

4. Välj passande tillbehör

Välj en bra korv och lägg lite extra tid på toppings men även de goda tillbehören som pommes, mos eller pasta! På så sätt kan du njuta korv till lunch och middag. Falukorv i ugn, korvstroganoff eller stekt med makaroner är vardagsklassiker som går hem alla dagar i veckan.

Allt fler lagar innovativa rätter med falukorv och kombinerar den med all världens smaker! Har du testat falukorvskebab?

5. Våga prova nya korvsorter

Är du en av dem som haft samma favoritkorv så länge du kan minnas? Ett tips till dig som vill botanisera i korvutbudet är att besöka Korvfestivalen. På Korvfestivalen får du som besökare ta del av ett unikt utbud av korv från producenter i hela Sverige!

Under Korvfestivalen i Stockholm är det även premiär för Korvöl som tagits fram tillsammans med festivalens ölpartner Nils Oscar.

Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2024.

Här kan du läsa mer om vad som händer under Korvfestivalen 2024


Mer information

Det här händer under Korvfestivalen 2024

Köp din biljett till Korvfestivalen här

5 korvtoppings – recept av Albin Edberg

10 fakta om korv – visste du det här om korv?

Lär dig allt om korv i Lilla Korvskolan

10 spännande fakta om vardagshjälten falukorven

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.