Korvguide – 5 saker att tänka på när du väljer korv
Korv är vår mest älskade charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar. Men hur kan man vara säker på att korven är gjord på svenskt kött, vilken korvsort passar bäst till olika tillfällen och vad finns det för fler faktorer att ta hänsyn till när man väljer korv? I vår korvguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på vid val av korv!
1. Välj svensk korv
Korv och chark är ett bra sätt att ta vara på hela djuret. Svenskt kött i charkuterier är en förutsättning för långsiktig och hållbar svensk djuruppfödning. Utan korv hade det blivit betydligt mer svinn. Många korvar som har internationellt ursprung tillverkas idag i Sverige av svenskt kött och ibland med något förändrade kryddningar i receptet.
Hur vet man att korven är svensk?
Vill du vara säker på att köttet i korven är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att köttet i korven kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att korven är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Titta efter märket när du handlar korv!
Korv innehåller fler ingredienser, här kan du läsa mer om vad som gäller för sammansatta produkter.
2. Välj rätt korvtyp
Idag finns det många varianter och så många smaker att välja bland. Korv brukar delas upp i tre olika typer – färskkorv, fermenterad korv och emulutionskorv. Här nedan kan du läsa mer om de olika typerna.
Färskkorvar
Vanliga färskkorvar är salsiccia, merguez, banger och svenska köttkorvar som fläskkorv, värmlandskorv, grynkorv och stångkorv.
Fermenterade korvar
Isterband, rökt medvurst och salami är alla fermenterade korvar. Fermenterade charkuterier kallröks och torkas ofta dessutom. Rökning, torkning och mjölksyrabakterier ger de fermenterade charkuterierna den goda och karakteristiska lite lätt syrliga smaken.
Emulutionskorvar
Falukorv, wienerkorv, frukostkorv, prinskorv och liknande korvar kallas för emulsionskorvar. Korvarna värmebehandlas efter stoppningen och är tillagade när vi köper dem i affären.
3. Extra allt på
En bra korv kan ätas precis som den är men liksom all annan mat gillar den även smakkkompisar. Korven älskar toppings! Klassiska toppings till korven är så klart ketchup och senap. Men idag går trenden mot ”extra allt”. Varför inte toppa korven med surkål, majonnäs, rostad lök, syrad rödlök och inlagd gurka?
Kocken och korvälskaren Albin Edberg har tagit fram fem recept på olika korvtoppings gjorda på prisvärda svenska råvaror. Här hittar du recepten.
4. Välj passande tillbehör
Välj en bra korv och lägg lite extra tid på toppings men även de goda tillbehören som pommes, mos eller pasta! På så sätt kan du njuta korv till lunch och middag. Falukorv i ugn, korvstroganoff eller stekt med makaroner är vardagsklassiker som går hem alla dagar i veckan.
Allt fler lagar innovativa rätter med falukorv och kombinerar den med all världens smaker! Har du testat falukorvskebab?
5. Våga prova nya korvsorter
Är du en av dem som haft samma favoritkorv så länge du kan minnas? Ett tips till dig som vill botanisera i korvutbudet är att besöka Korvfestivalen. På Korvfestivalen får du som besökare ta del av ett unikt utbud av korv från producenter i hela Sverige!
Under Korvfestivalen i Stockholm är det även premiär för Korvöl som tagits fram tillsammans med festivalens ölpartner Nils Oscar.
Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2024.
Här kan du läsa mer om vad som händer under Korvfestivalen 2024
Mer information
Det här händer under Korvfestivalen 2024
Köp din biljett till Korvfestivalen här
5 korvtoppings – recept av Albin Edberg
10 fakta om korv – visste du det här om korv?