10 spännande fakta om vardagshjälten falukorven
Falukorven, ugnsstekt med senap, med makaroner eller som korvstroganoff räddar många vardagsmiddagar. Falukorvens historia kan spåras ända tillbaka till 1600-talet och är idag klassad som en garanterad traditionell specialitet. Varje år äter vi närmre 30 000 ton (!) falukorv, vilket visar på hur folkkär denna rökta korv är. Här nedan kan du läsa mer och ta del av fler spännande fakta om falukorv.
Fakta 1 – Falukorvens historia
Falukorvens historia kan spåras ända tillbaka till 1600-talet. När gruvdriften var som störst i koppargruvan behövdes det en mycket stor mängd rep, som tvinnades av oxhudar. Köttet från oxarna röktes och av det tillverkades bland annat korv.
Det var en mer otraditionell korv, inspirerad av tysk tradition. Korvarna kom att bli ursprunget till dagens falukorv. Under 1800-talet börjades korven tillverkas och säljas i större skala runt om i Sverige.
FStandardreceptet som används än idag, skrevs ner på 1930-talet. Källa och bild: Falu gruva
Fakta 2 – Namnet ”falukorv”
Namnet ”falukorv” lanserades i Stockholm i början på 1800-talet. Av vem är okänt, men i en lokaltidning från 1834 stod det: ”Hwarje år afgå till hufvudstaden betydliga partier af i Schedwi Socken tillverkad rökt Köttkorf. Denna är i Stockholm allmänt bekant under namn af Fahlu Korf, och den har där många år haft god afsättning.”.
Fakta 3 – Sveriges enda namnskyddade charkuteriprodukt
Falukorven är sedan 1973 Sveriges enda namnskyddade charkuteriprodukt. Den är även klassad som en garanterad traditionell specialitet. Det betyder att det finns regler kring hur en falukorv ska vara för att få kallas falukorv.
Barnsligt gott, tycker stora som små! Stekt falukorv med gräddigt stuvade makaroner. Bild och recept: ICA
Fakta 3 – Falukorvens innehåll
Korven ska bestå av minst 45 procent kött och max 23 procent fett. Övriga råvaror som måste ingå är potatismjöl, vatten, salt och kryddor. Konsistensen ska vara fast, jämn och smidig och ha en bra balans mellan sälta, sötma, köttsmak och kryddning samt en välbalanserad röksmak.
Förr gjordes falukorv bara i Falun, men idag görs falukorv på många ställen runt om i Sverige.
Fakta 4 – Utseende och hantverk
Falukorvens krokighet grundas i att tarmarna som falukorven förr stoppades i var naturligt krokiga till formen. Den ursprungliga formen har behålls trots falukorvens moderniserade korvskinn som används idag. Det korvskinn som används idag expanderar av värmen under rökning och släpper in röken till korven för att sen sluta helt tätt runt korven vilket ger den en längre hållbarhet.
Fakta 5 – Emulsionskorv
Falukorven är en emulsionskorv. Emulsionskorvar värmebehandlas efter stoppningen och är tillagade när vi köper dem i affären. Väl hemma behöver de bara värmas, till skillnad mot färskkorv som måste vara genomstekt innan den äts. Falukorv på mackan. Fler exempel på emulsionskorvar är wienerkorv, frukostkorv och prinskorv.
Falukorv, wienerkorv, frukostkorv, prinskorv och liknande korvar kallas för emulsionskorvar. Här kan du lära dig mer om emulsionskorvar!
Fakta 6 – Svenskarnas favoritkorv
Varje år äter vi närmre 30 000 ton (!) falukorv, vilket visar på hur folkkär denna rökta korv är. Korvrapporten 2022, en undersökning om svenska folkets korvpreferenser och attityder till korv, som Demoskop genomfört på uppdrag av Svenskmärkning visar att falukorven är favoritkorven!
Fakta 7 – Falukorvens dag
Falukorven har en egen dag! Falukorvens dag är en temadag som firas varje år i början av juni i Falun i samband med Falukalaset. På Falukalaset 1992 visades världens längsta falukorv som var hela 82,6 meter.
Fakta 8 – Falukorvens smakkompisar
Tomat är en smak som passar perfekt till falukorvens milda rökighet. Falukorven är riktigt tacksam att krydda med örter som mejram, oregano, timjan. Färska örter som persilja, basilika och koriander är gott att toppa med precis innan rätten ställs fram på bordet. Även paprika, spiskummin och chili är gott till falukorv.
Färska örter är i säsong året runt! Titta efter märket Från Sverige så vet du att kryddorna är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.
Fakta 9 – Tillagningssätt
Falukorv är en riktig klassisk ingrediens i det svenska köket. Falukorv är en väldigt användbar ingrediens i vår matlagning, ofta enkel att tillaga och en huvudingrediens i allt från stroganoff till ugnsbakad klassiker. Med rätt kryddor och smaksättare kan falukorven bli en riktigt festlig måltid. Allt fler testar att laga mer innovativa rätter med falukorv med all världens smaker!
Fakta 10 – Kött från Sverige-märkt falukorv
Märket Kött från Sverige betyder att köttet i falukorven är 100% svenskt och att falukorven dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige! När du väljer falukorv med svensk köttråvara bidrar du dessutom till fler jobb i Sverige och främjar den svenska livsmedelsproduktionen. Titta efter märket när du handlar – och tack för att du gör ett medvetet val!
Lär dig mer om korv i lilla korvskolan
Lilla korvskolan 1: Stångkorv, salsiccia och merguez
Lilla korvskolan 2: Isterband, medvurst och salami
Lilla korvskolan 3: Falukorv, prinskorv och wienerkorv
Mer information
10 fakta om korv – visste du det här om korv?
Här kan du se en lista på alla de företag som använder märkningen Från Sverige på sina produkter. Flera av dem är korvproducenter!
Läs mer om märket Kött från Sverige