från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

10 spännande fakta om vardagshjälten falukorven

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Falukorven, ugnsstekt med senap, med makaroner eller som korvstroganoff räddar många vardagsmiddagar. Falukorvens historia kan spåras ända tillbaka till 1600-talet och är idag klassad som en garanterad traditionell specialitet. Varje år äter vi närmre 30 000 ton (!) falukorv, vilket visar på hur folkkär denna rökta korv är. Här nedan kan du läsa mer och ta del av fler spännande fakta om falukorv.

falukorv

Fakta 1 – Falukorvens historia

Falukorvens historia kan spåras ända tillbaka till 1600-talet. När gruvdriften var som störst i koppargruvan behövdes det en mycket stor mängd rep, som tvinnades av oxhudar. Köttet från oxarna röktes och av det tillverkades bland annat korv.

Det var en mer otraditionell korv, inspirerad av tysk tradition. Korvarna kom att bli ursprunget till dagens falukorv. Under 1800-talet börjades korven tillverkas och säljas i större skala runt om i Sverige.

falukorv historiaFStandardreceptet som används än idag, skrevs ner på 1930-talet. Källa och bild: Falu gruva

Fakta 2 – Namnet ”falukorv”

Namnet ”falukorv” lanserades i Stockholm i början på 1800-talet. Av vem är okänt, men i en lokaltidning från 1834 stod det: ”Hwarje år afgå till hufvudstaden betydliga partier af i Schedwi Socken tillverkad rökt Köttkorf. Denna är i Stockholm allmänt bekant under namn af Fahlu Korf, och den har där många år haft god afsättning.”.

Fakta 3 – Sveriges enda namnskyddade charkuteriprodukt

Falukorven är sedan 1973 Sveriges enda namnskyddade charkuteri­produkt. Den är även klassad som en garanterad traditionell specialitet. Det betyder att det finns regler kring hur en falukorv ska vara för att få kallas falukorv.

falukorv och stuvade makaronerBarnsligt gott, tycker stora som små! Stekt falukorv  med gräddigt stuvade makaroner. Bild och recept: ICA

Fakta 3 – Falukorvens innehåll

Korven ska bestå av minst 45 procent kött och max 23 procent fett. Övriga råvaror som måste ingå är potatis­mjöl, vatten, salt och kryddor. Konsistensen ska vara fast, jämn och smidig och ha en bra balans mellan sälta, sötma, köttsmak och kryddning samt en välbalan­serad röksmak.

Förr gjordes falukorv bara i Falun, men idag görs falukorv på många ställen runt om i Sverige.

Fakta 4 – Utseende och hantverk

Falukorvens krokighet grundas i att tarmarna som falukorven förr stoppades i var naturligt krokiga till formen. Den ursprungliga formen har behålls trots falukorvens moderniserade korvskinn som används idag. Det korvskinn som används idag expanderar av värmen under rökning och släpper in röken till korven för att sen sluta helt tätt runt korven vilket ger den en längre hållbarhet.

Fakta 5 – Emulsionskorv

Falukorven är en emulsionskorv. Emulsionskorvar värmebehandlas efter stoppningen och är tillagade när vi köper dem i affären. Väl hemma behöver de bara värmas, till skillnad mot färskkorv som måste vara genomstekt innan den äts. Falukorv på mackan. Fler exempel på emulsionskorvar är wienerkorv, frukostkorv och prinskorv.

Falukorv, wienerkorv, frukostkorv, prinskorv och liknande korvar kallas för emulsionskorvar. Här kan du lära dig mer om emulsionskorvar!

Fakta 6 – Svenskarnas favoritkorv

Varje år äter vi närmre 30 000 ton (!) falukorv, vilket visar på hur folkkär denna rökta korv är. Korvrapporten, en undersökning om svenska folkets korvpreferenser och attityder till korv, som Demoskop genomfört på uppdrag av Svenskmärkning visar att falukorven är favoritkorven!

Fakta 7 – Falukorvens dag

Falukorven har en egen dag! Falukorvens dag är en temadag som firas varje år i början av juni i Falun i samband med Falukalaset. På Falukalaset 1992 visades världens längsta falukorv som var hela 82,6 meter.

Fakta 8 – Falukorvens smakkompisar

Tomat är en smak som passar perfekt till falukorvens milda rökighet. Falukorven är riktigt tacksam att krydda med örter som mejram, oregano, timjan. Färska örter som persilja, basilika och koriander är gott att toppa med precis innan rätten ställs fram på bordet. Även paprika, spiskummin och chili är gott till falukorv.

färska örterFärska örter är i säsong året runt! Titta efter märket Från Sverige så vet du att kryddorna är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Fakta 9 – Tillagningssätt

Falukorv är en riktig klassisk ingrediens i det svenska köket. Falukorv är en väldigt användbar ingrediens i vår matlagning, ofta enkel att tillaga och en huvudingrediens i allt från stroganoff till ugnsbakad klassiker. Med rätt kryddor och smaksättare kan falukorven bli en riktigt festlig måltid. Allt fler testar att laga mer innovativa rätter med falukorv med all världens smaker!

Fakta 10 – Kött från Sverige-märkt falukorv

Märket Kött från Sverige betyder att köttet i falukorven är 100% svenskt och att falukorven dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige! När du väljer falukorv med svensk köttråvara bidrar du dessutom till fler jobb i Sverige och främjar den svenska livsmedelsproduktionen. Titta efter märket när du handlar – och tack för att du gör ett medvetet val!


Lär dig mer om korv i lilla korvskolan

Lilla korvskolan 1: Stångkorv, salsiccia och merguez
Lilla korvskolan 2: Isterband, medvurst och salami
Lilla korvskolan 3: Falukorv, prinskorv och wienerkorv


Mer information

10 fakta om korv – visste du det här om korv?
Här kan du se en lista på alla de företag som använder märkningen Från Sverige på sina produkter. Flera av dem är korvproducenter!
Läs mer om märket Kött från Sverige

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.