från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

5 korvtoppings – recept av Albin Edberg

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

När vi bad Albin att skapa recept på olika korvtoppings valde Albin att jobba med lammkorv och isterband och delade med sig av fem recept på olika korvtoppings gjorda på prisvärda svenska råvaror. I recepten lyfter Albin råvaror och tekniker utifrån ett plånbokstänk där hela råvarorna kan användas. Här kan du ta del av recepten!

korvtoppings

Korvälskaren och kocken Albin Edberg tar fram recept på korvtoppings

Korv + toppings = sant! En bra korv kan ätas precis som den är men hur lyfter man korven till nästa nivå? Med goda toppings såklart! Vi bad kocken Albin Edberg att ta fram fem recept på korvtoppings på svenska råvaror. Här kan du läsa mer om valet av korvsorter, hans relation till korv och hur han tänkte när han tog fram recepten på korvtoppings och de råvaror han valde att jobba med.

albin edberg korvKocken Albin Edberg älskar korv!


5 korvtoppings – recept av Albin Edberg

Karamelliserad lök-majonnäs

4 port

Du behöver:

5 bananschalottenlökar (ca 200 g)
25 g smör
½ tsk salt
1 msk socker
1 dl vatten
1 ägg
1 äggula
1 msk grovkornig senap
1 tsk vitvinsvinäger
4 dl neutral rapsolja

Gör så här

Skala och skär schalottenlökarna i tunna skivor. Smält smöret i en stekpanna och lägg i löken, tillsätt salt och socker och stek på medelvärme tills löken är karamelliserad och jämnt brun. Häll i vattnet och koka tills det har kokat in i löken. Flytta över den till en tallrik och låt svalna.

Lägg löken i en hög och smal skål som passar stavmixern. Tillsätt ägg, äggula, senap och vinäger.  Mixa med stavmixer tills det blir en slät blandning. Tillsätt oljan i en tunn och jämn stråle medan du fortsätter att mixa tills det har blivit en majonnäs.  Smaka av med salt och ev mer vinäger.


Krämig majs med lagrad prästost och libbsticka

4 port

Du behöver:

1 förp (ca 450 g) förkokt majs
1 bananschalottenlök, finhackad
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk rapsolja
20 g smör
1 tsk vetemjöl
3 dl vispgrädde
150 g prästost, riven
vinäger
ca 15 g libbsticka

Gör så här

Skär av majsen från kolven, hacka majskornen grovt och lägg dem i en skål. Blanda majskornen med  finhackad schalottenlök, salt, socker och rapsolja i en skål. Hetta upp en stekpanna och häll i majsblandningen. Rosta tills majsen har fått fin, brun färg och nötig doft. Tillsätt smöret och pudra över mjölet.  Blanda ordentligt och häll sedan i grädden. Låt koka i ca 1 minut, lyft stekpannan från plattan och vänd ned osten.  Smaka av med salt och eventuellt vinäger, om du vill tillsätta en syrakick. Plocka bladen från libbstickan, strimla dem fint och blanda ned i majsröran. Servera direkt. 


Kålrotsrelish med äpple, pepparot och senap

4 port

Du behöver:

1 kålrot (ca 500 g)
2 äpplen (ca 250 g)
2 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
½ dl grov senap
Salt
Pepparrot

Till servering

1 äpple

Gör så här

Skala kålroten. Riv kålrot och äpple på den grova sidan på rivjärnet och lägg i en skål. Blanda vatten, vinäger och socker i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt kålrot och äpple och koka sakta i 10 minuter. Tag kastrullen från plattan och rör i senapen.  Häll över relishen i en burk eller skål och låt kallna.

Vid serveringen: smaka av med salt och riven pepparrot. Toppa med hyvlat äpple.


Grillad grönkåls-slaw med rostade korianderfrön och gräslök

4 port

Du behöver:

1 förp (ca 200 g) grönkål
2 msk + 4 dl rapsolja
1 tsk salt
50 g gräslök, finhackad
1 ägg
1 äggula
1 msk vinäger
2 msk korianderfrön (hela)

Till servering:
10 g gräslök, finhackad

Gör så här

Skär av grönkålsbladen från stjälken, hacka bladen grovt och lägg dem i en skål med kallt vatten för att skölja bort ev jord. Låt bladen rinna av i ett durkslag, lägg över dem i en bunke och massera in 2 msk rapsolja och salt.

Lägg bladen i en sil och grilla dem på kolgrill. Håll silen över grillen och rör runt då och då. Det går också bra att sota kålen med en gasbrännare, i varm ugn eller stekpanna. Grilla eller rosta kålen tills den blir mörkbrun. Låt svalna.

Mixa 50 g finhackad gräslök med 4 dl olja tills det blir en ljusgrön gräslöksolja.

Blanda ägg, äggula och vinäger i en hög och smal skål som passar stavmixern. Kör stavmixern och tillsätt samtidigt gräslöksoljan i en tunn, jämn stråle tills det blir en tjock majonnäs. Smaka av med salt och ev vinäger.

Rosta korianderfröna i en torr stekpanna och mixa dem eller stöt i mortel till ett grovkornigt pulver. Smaka av gräslöksmajonnäsen med rostade korianderfrön, spara lite till garnering.

Blanda ihop den sotade kålen och majonnäsen till en coleslaw. Toppa med finskuren gräslök och rostade korianderfrön vid servering.


Friterad purjolök med svensk ”five spice”

4 port

Du behöver:

2 bitar purjolök, ca 10 cm långa
½ dl vetemjöl
5 torkade enbär
1 tsk dillfrö
1 msk hel kummin
1 msk fänkålsfrö
1 tsk kryddpeppar
salt

Till fritering:
neutral rapsolja 

Gör så här

Dela purjolöksbitarna på längden och vik ut de tunna plattorna. Strimla dem så tunt du kan på längden och lägg strimlorna i kallt vatten i ca 10 minuter.

Rosta enbär, dillfrö, kummin, fänkålsfrö och kryddpeppar i en torr stekpanna tills kryddorna börjar få färg och det doftar rostat. Låt svalna något och stöt kryddorna i mortel, eller mixa dem med en stavmixer, till ett fint pulver.

Låt purjolöksstrimlorna rinna av i ett durkslag och lägg dem på ett hushållspapper för att torka. Lägg strimlorna i omgångar i en sil med en bunke under och pudra över vetemjölet medan du skakar silen. På det sättet täcks purjon med lagom mycket mjöl. Hetta upp olja i en kastrull till 160°C. Fritera purjolöksstrimlorna tills de blir gyllene, lyft upp dem med en hålslev och lägg dem på ett hushållspapper. Krydda direkt med den rostade kryddmixen och salt. Låt torka i rumstemperatur och förvara sedan i lufttät behållare.

Spara kryddmixen som blir över till nästa gång du lagar friterad purjo med svensk five spice.

Lammkorv och isterband toppade med fem utmärkta korvtoppings på svenska råvaror av Albin Edberg.


Om Albin Edberg

Albin Edberg började sin karriär direkt efter på restaurangprogrammet på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping hos Tommy Myllymäki på restaurang Sjön. Vidare tävlade Albin som commis tillsammans med Tommy Myllimäki i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d’Or 2014 och 2015 där de kammade hem ett guld och ett brons. Sedan dess har han hunnit ta en kvartsfinalplats i Årets Kock 2018, ett flertal roller inom Bocuse d’Or Sweden och Europa och jobbat på ett flertal välrenommerade krogar. Under hösten fick vi följa Albin Edberg i Kockarnas Kamp där han kammade hem en andraplats.

Här kan du följa Albin på Instagram


Mer information

Läs mer om när Albin tog fram recepten här

Mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.