från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nu finns det Från Sverige-märkt ketchup i hyllorna

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Systrarna Lisa Lönner och Maja Påhlman lanserar nu sitt nya varumärke "Finaste av" där syftet med det nya varumärket är att öka andelen svenska produkter i matbutikernas hyllor. En av de första produkterna är Från Sverige-märkt ketchup, gjord på svenska råvaror och kokad av Grönsakshallen Sorunda Syd. "Vi har antagit utmaningen att se till att fler produkter i mataffärens hylla är svenskproducerade och naturliga. Lokalt. Cirkulärt och riktigt god smak är våra kärnvärden. Vi börjar med tomaten som är en stapelvara i svenska hem", säger Lisa Lönner, mer känd som kocken Husmor Lisa.

ketchup

Nu finns det äntligen Från Sverige-märkt ketchup, gjord på svenska råvaror.

Finaste av

För att öka andelen svenska produkter i hyllan lanseras ett nytt livsmedelsföretag ”Finaste av” av Lisa Lönner och Maja Påhlman, två systrar från en matälskande familj. Finaste av producerar välsmakande, naturligt förädlade matvaror i Sverige, på svenska råvaror.

De första produkterna som lanseras under varumärket är ketchup, bolognese, boeuf bourguignon, tomatbas, tomatsås och marmelader.

– Vi har antagit utmaningen att se till att fler produkter i mataffärens hylla är svenskproducerade och naturliga. Lokalt. Cirkulärt och riktigt god smak är våra kärnvärden. Vi börjar med tomaten som är en stapelvara i svenska hem, säger Lisa Lönner, mer känd som kocken Husmor Lisa.

Maja Påhlman, tidigare innovationschef på bland annat Lantmännen och ICA fortsätter:

– I Italien och Frankrike finns ett brett utbud av premiumprodukter tillverkade på lokala råvaror. I Sverige har mycket av den industriella kompetensen gått förlorad. Vi ser ett gap på marknaden i denna kategori som omsätter miljarder.

Systrarna Maja Påhlman och Lisa Lönner

Med Maja Påhlmans kompetens inom livsmedel, skalas nu de produkter som i tio år utvecklats och tillverkats i Husmor Lisas restaurang för att hållbart bevara årets skörd och spara både el och utrymme. Deras första investering av externt och eget kapital har gått till en större industriell produktion i två skånska fabriker. Det är kemiskt komplicerat att framställa grönsakskonserver så processen har varit gedigen.

– Att skapa välsmakande mat i större skala har jag arbetat med länge, det som  känns roligt är att detta gått på ett par månader. Lisa och vår bror Lars har arbetat ihop länge, jag kompletterar med lång erfarenhet i branschen, säger Maja Påhlman.

Produkterna är ett premiumsortiment och ska från och med nästa vecka börja säljas in på ICAs butiker och andra delikatessaffärer där konsumenterna är kräsna och uppskattar kvalitet. Ett provsortiment har redan funnits på ett fåtal butiker under förra året som ett test och de mottogs väl. Finaste av-plattformen heter nu Finaste av Lisa och ska expanderas till Finaste av andra, mathantverkare eller kockar som kan dra nytta av marknadsplattformen. Bolaget söker nu nya investerare och går in i sin första, tidiga kapitalrunda.

– Vi är så stolta över förtroendet från vår första investerare och vi avser att bidra till att öka utbudet av förädlade svenska produkter. Vår affärsidé är att utmana där det behövs god smak, lokala råvaror och naturliga förädlingsmetoder. Bra mat för varje dag, avslutar Lisa.


Om sortimentet

  • Svensk Ketchup på 98,4% svenska råvaror med sötma från äpplen som tagits omhand från Tosterup Gård AB.
  • Bolognese på svenska råvaror i glasburk med hållbarhet 2 månader.
  • Boeuf Bourguignon på svenska råvaror med hållbarhet 2 månader.
  • Tomatbas med svenska tomater och färsk basilika, hållbarhet ett år.
  • Tomatsås med svenska tomater och färsk basilika, hållbarhet 6 månader.
  • Marmelader, inlagd frukt, inlagda grönsaker, örtsalt och andra säsongsprodukter i mindre serier på beställning.

Mer information

Läs mer på hemsidan Finaste av

Om Från Sverige-märket

5 anledningar att välja svenskproducerat

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.