från sverige

Tillbaka

Grilltipsen för dig som vill grilla svenskt!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Äntligen är det grillsäsong! Den viktigaste faktorn för nästan en tredjedel av svenskarna är att råvarorna på grillen ska vara producerade i Sverige. Här kommer våra bästa grilltips för dig som vill grilla svenskt!

Den viktigaste faktorn för nästan en tredjedel av svenskarna är att råvarorna på grillen ska vara producerade i Sverige visar ICAs grillrapport 2020.

Grilla svenska grönsaker i säsong

Grönsaker sätter inte bara färg på maten, de är goda och nyttiga också. De flesta grönsaker går utmärkt att grilla – svamp, lök, majs och tomat för att bara nämna några. En stor fördel med att välja svenska grönsaker är de korta transporterna, eftersom grönsaker utvecklar både smak och vitaminer bättre när de får mogna länge där de odlas. Tänk på att välja grönsaker som är i säsong.

grilla svenskt
Grillsäsongen är lång så det finns möjlighet att variera grönsakerna efter tillgänglighet!

Grillost gjord på svensk mjölk

Den viktigaste faktorn för nästan en tredjedel (hela 32 procent) av svenskarna är att råvarorna på grillen ska vara producerade i Sverige. Se till att välja svensk grillost som är gjord på svensk mjölk och är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige genom att titta efter märket Från Sverige och Mjölk från Sverige.

grilla svenskt
Titta efter märket Från Sverige och Mjölk från Sverige när du väljer grillost!

Stor satsning på Från Sverige-märkt grillost
Företag som märker

Välj svenskt kött och chark — titta efter Kött från Sverige

När svenskar får välja vad som ska hamna på grillen så det viktigast att det är svenskproducerat, följt av smak och kvalitet. När du väljer svenskt kött, korv och andra charkuterier får du alla tre; kött från hållbar produktion, med hög kvalitet och god smak. Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel. Dessutom är den svenska djurskyddslagstiftningen den mest omfattande i världen. Håll utkik efter märkningen Kött från Sverige i butiken så vet du att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige samt att varan är både förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

grilla svenskt
Fläskkött är det svenskarna helst grillar (ICAs grillrapport 2020) Se hela listan i rapporten här

Fisk och kyckling är att grilla!
Grillspett med kyckling eller kycklingklubbor på grillen är lätt att gilla i alla åldrar. Och att lägga fisk, örter och grönsaker i aluminiumfoliepaket på grillen smakar ljuvligt. Ursprungsmärket Från Sverige finns på både kyckling och fisk i butiken.

Häng på grilla svenskt!
Fler grilltips från Svenskt kött

Växtbaserat på grillen

För dig som vill äta växtbaserat finns det idag flera alternativ. Vill du ha ett helsvenskt alternativ är umamiburgaren från Bärta ett hett tips. Bärta är en 100% naturligt fermenterad svensk ekologisk ärta som är full med vegetabiliska proteiner och rik på fibrer. Bärtas umamiburgare är märkt med Från Sverige!

grilla svenskt
Recept på Bärtas ultimata grillburgare
Läs mer om Ärtiga Bärta – max smak, minimalt klimatavtryck

Glöm inte tillbehören

Potatis är alltid ett säkert och gott val till grillat. Du kan antingen slänga på potatisen på grillen eller göra iordning en potatissallad. Andra rotfrukter som rödbetor, palsternacka och morötter fungerar också utmärkt som tillbehör. Se till att titta efter märket Från Sverige så vet du råvarorna är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

grilla svenskt
En stor fräsch sallad och ett gott nybakt bröd är ett säkert kort!

Ingen grillfest utan sås!

Med svenska råvaror kan du laga all världens mat och det gäller även när det kommer till såser och röror. Rör ihop egna såser och röror eller köp färdiga i butik. Det blir lätt att välja svenskt genom att titta efter märket Från Sverige!

grilla svenskt
Tsatsiki gjord på svensk matyoghurt och svenskodlad gurka.

Äppelpaj på grillen

Äppelpaj med svenska äpplen på grillen är en toppenavslutning på middagen, och visst är det perfekt att utnyttja grillvärmen när maten är tillagad och glöden är som bäst. Servera med glass, grädde eller annat gott – eller precis som den är.

grilla svenskt
Här hittar du äppelpajreceptet


Grilla gott och hållbart – grilla svenskt!

Därför ska du välja svenskt
Välj svenskt – du får viktiga mervärden på köpet
ICAs grillrapport 2020

Aktuellt

Från Sverige-veckorna 2021 — save the date!

Efter förra årets lyckade premiär har vi i år förlängt butiksaktiviteten till två veckor. Boka in Från Sverige-veckorna vecka 38 och 39 2021! Låt märket jobba!

Så bjöds det in till Från Sverige-veckan 2020

Efter förra årets lyckade pilotvecka är det dags att boka in butiksaktiviteten Från Sverige-veckorna 2021. Så här såg det ut 2020 — nu är det dags att boka in 2021!

Svenska tomater året runt

Tomater året runt från Sveriges största odlare

Strax utanför Trelleborg ligger Sveriges största tomatodling Alfred Pedersen & Son, och de använder märket Från Sverige. Här odlas svenska, smakrika tomater hela året runt!