från sverige

Tillbaka

Stor satsning på Från Sverige-märkt grillost 

Publicerad Företag Konsument

Svenska konsumenter vill ha svenska produkter. Det är bakgrunden till ICAs storsatsning när de tillsammans med Norrmejerier lanserar en grillost av halloumityp hösten 2020 av 100% norrländsk mjölk. Den kommer att Från Sverige-märkas och är med andra ord gjord på svensk mjölk, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Satsningen innebär en ny anläggning som skapar nya arbetstillfällen.

grillost

– Svenska konsumenter vill ha svenska produkter, inte bara för att man litar på de svenska produkterna utan för att allt fler också inser att det bidrar till arbetstillfällen i Sverige, säger Jan Ljungblom, kategorichef för ost och mejeri på Ica.

Tillsammans med Norrmejerier lanserar Ica att en grillost av halloumityp hösten 2020. Osten är Från Sverige-märkt, med andra ord gjord på svensk mjölk, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
– Det känns viktigt att kunna erbjuda en grillost som inte bara smakar gott, utan också känns bra i magen ur ett hållbarhetsperspektiv.

Ny anläggning skapar arbetstillfällen

Grillosten skapas hos Norrmejeriers mejeri i Umeå. Satsningen innebär en investering i en ny ysteri- och förädlingsanläggning.
–    Vi ser ett stort ökande intresse för den här typen av ost idag, det är många som tycker om grillost och det är en utmärkt proteinkälla. Det är helt klart en växande trend, säger Jan Ljungblom. Grillost passar lika bra till vardags som till grillfest och picknick.

100% norrländsk mjölkråvara

Namnet på den nya grillosten av halloumityp är inte klart ännu. Kanske ska det röstas fram av svenska folket som den populära osten Folke?
– Grillosten består av 100 procent norrländsk mjölkråvara och målsättningen är en försäljning på runt 350 ton per år, säger Jan.

Skånsk mjölk i Nablus Halloum på Coop

Även Coop har lanserat en svensk grillost av halloumikaraktär. Coops grillost, som säljs under namnet Halloum, är gjord på skånsk mjölk av familjeföretaget Nablus i Malmö.
–    Coops medlemmar och kunder efterfrågar allt mer mat som har svenskt ursprung. Det är därför roligt att vi nu kan erbjuda en grillost med Från Sverige-märkning, säger Marie Llewelyn, kategori- och inköpsansvarig för mejeri på Coop.


Mer information

Läs ICA och Norrmejeriers pressmeddelande

Aktuellt

Från Sverige-resan

Från Sverige-resan sätter fokus på svenska råvaror

Följ med på Från Sverige-resan där vi under 2020 tillsammans med tidningen Land lyfter det fantastiska utbudet av svenska råvaror och livsmedel — bredd som lokala specialiteter.

Knäckebrödets_Dag

Knäckebrödets Dag ska firas så det knastrar!

Idag är det Knäckebrödets Dag! Knäckebrödsakademin slår vakt om brödets goda egenskaper och firar med provning, kåseri och utser Årets Unga Knäckebrödsbagare.

Dagligvarugalan 2020

Dagligvarugalan — nominera branschens hjältar!

Från Sverige är stolt samarbetspartner till Dagligvarugalan 2020 och har glädjen att presentera finalisternas galamiddag av svenska råvaror. Nomineringen är nu igång!