från sverige

Tillbaka

Ärtiga Bärta – max smak, minimalt klimatavtryck

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument Nyheter för företag

Pia Qvarnström är grundaren till Swedish Temptations och ligger bakom innovationen Bärta som tillverkas av svenskodlade ärtor och är märkt med Från Sverige. Under vecka 45 gästar Bärta oss på Instagram.

Bärta

Pia Qvarnström, Swedish Temptations, beskriver Bärta på hemsidan som närodlat och ekologiskt vego, glutenfritt, utan tillsatser och vansinnigt gott.

Bärta är en fermenterad, ekologisk, svensk ärta tillagad i Karlshamn. Tekniken bygger på den indonesiska traditionen att göra tempeh av sojabönor. Swedish Temptations har vidareutvecklat metoden till att användas för svenska ärtor och dessutom lagt till en groddning av ärtan. Grundare och innovatör Pia Qvarnström berättar här mer om Bärta.

Vad är historien bakom Bärta?

– Allting är egentligen min vän Lisas fel. När hon blev vegan ledde hennes stora näringsintresse och en form av googlings-besatthet fram till tempeh. En gammal indonesisk delikatess och hälsoprodukt. Med mitt stora intresse för mat kastade jag mig över denna uråldriga matlagningstradition. Därefter följde år av kreativa tempeh-experiment i mitt kök.

– En dag fick jag en kulinarisk uppenbarelse när jag åt min tempeh, mitt rågsurdegsbröd och mina egengroddade syrade grönsaker. Det  var galet gott. Och en uppenbarelse kan man ju inte sitta och hålla för sig själv, eller hur? Jag bestämde mig för att dela med mig och resultatet blev Bärta, säger Pia.

Berätta om era produkter.

– Bärta är en 100% naturligt fermenterad svensk ekologisk ärta. Bärta är full med vegetabiliska proteiner och rik på fibrer. Ärtorna groddas först och fermenteras sedan med hjälp av snälla bakterier och svampar. Det gör att maten blir både godare, nyttigare och mer lättsmält. Bärta finns i dagsläget i dagligvaruhandeln som tre olika frysta produkter. Alla har de maximalt med smak och ett minimalt klimatavtryck, säger Pia. De är tre olika produkter och de går snabbt att tillaga:

  • Bärta helbit naturell,  en groddad och fermenterad ärta med naturligt nötig umamismak och en mild sötma från ärtorna. Den kan kryddas efter tycke och smak.
  • Bärta bitar chili & lime är saftiga bitar marinerade i kryddor inspirerade av det asiatiska kökets smakpalett.
  • Bärta burgare umami med fyllig, kraftig och rund smak. Den vann pris på Nordic Organic Food Fair 2018.

– Förutom de tre produkterna har vi också ”Bärta alspånsrökt”, en produkt som ännu inte har lanserats i dagligvaruhandeln. Vi provade att röka Bärta i alspån och det blev en succé. När den kraftiga röksmaken från alspånet möter ärtornas milda sötma skapas en smakexplosion och den är underbar att äta som tilltugg till en öl eller kallskuren på en macka, säger Pia.

Varför är ursprungsmärkningen Från Sverige viktig för er?

– Målet med Bärta har hela tiden varit att maximera både smak och planetnytta. Med planetnytta menar vi att Bärta kan bidra till minskade koldioxidutsläpp och bättre fungerande ekosystem. En viktig del för att maximera planetnyttan är att ärtorna som vi köper är närodlade i Sverige. Det minskar transporterna och därmed även koldioxidutsläppen. Ska vi klara uppsatta klimatmål nationellt och internationellt behövs ett skifte där fler människor byter ut mer av köttet mot växtbaserat proteinintag. Är maten dessutom odlad och tillverkad i Sverige blir utsläppen i regel ännu lägre. Av baljväxterna har svenska ärtor allra lägst klimatutsläpp. På så vis är svenska ärtor bland det klimatsmartaste vi kan äta, menar Pia.

– Att ärtorna odlas i Sverige ger oss också en god möjlighet till insyn i odlingen. Vi är stolta över att ärtodlingen bidrar till att ge näring åt våra svenska jordar. Ärtodling har en fantastisk förmåga att binda kväve från luften ner i marken och det leder till bättre jordkvalitet och ett minskat behov av gödsling, säger Pia.

Var kan man hitta era produkter?

– Bärta finns i massor av fina butiker från söder till norr och vi dyker upp i nya nästan varje vecka. Det går även att beställa Bärta hos Mathem. Vi uppmuntrar alla som vill äta Bärta att be sin butik beställa hem produkterna, om de inte redan finns där, avslutar Pia.

Följ Bärta och Från Sverige under vecka 45 på Från Sveriges Instagram här!


Mer information

Läs mer om Bärta och Swedish Temptations AB

Här är listan på företag som använder märkningen Från Sverige

Aktuellt

Närproducerat

Närproducerat är viktigast enligt Matrapport 2020

Närproducerat är fortsatt viktigast när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst enligt Food & Friends matrapport 2020.

Hurra för Sveriges bönder!

Hurra för Sveriges bönder! Följ dem på Instagram!

Under krisen har Sveriges bönder fortsatt jobba för att vi ska få mat på bordet. Under #farmingasusual och #vifyllerhyllorna kan du se deras bilder från vardagen.

Lidl

Upptäck Från Sverige-märkta varor på Lidl

Lidl har ett brett sortiment av Från Sverige-märkta produkter som de jobbar för att lyfta fram på förpackningar och i butik. Nästa vecka, vecka 29, gästar de Från Sveriges Instagram.