från sverige

Tillbaka

Fyll på med svenskodlade utplanteringsväxter

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

Nu i augusti är det dags att uppdatera utplanteringsväxterna på balkongen, uteplatsen och trädgården, och det finns ett brett härligt utbud av svenskodlat i butikerna. Utplanteringsväxter odlas i hela landet och många märks med Från Sverige. Här får du planteringstips och du kan läsa om odlare som driver upp perenner respektive krukväxter och utplanteringsväxter.

Foto: Blomsterfrämjandet.

Svenska utplanteringsväxter odlas i hela landet

Visst är det underbart med blommor och växter på uteplatsen, balkongen, i trädgården och hemma på trappen. Tack vare mångfalden av sorter och arter kan stilar varieras i det oändliga – endast fantasin sätter gränser.

I Sverige finns det nära 2000 företag som jobbar med yrkesodling av trädgårdsväxter, och de finns över hela landet. Utbudet av både ettåriga och fleråriga växter är stort, och många av dem ursprungsmärks med märket Från Sverige.

Alla utplanteringsväxter mår bäst av att vara i fas med klimatet där de ska planteras så välj svenskodlade och gärna lokalodlade växter i butiken.


Odlare berättar om sin odling


Wändels odlar perenner i Skåne

Magnus och Marie Wändel odlar perenner tillsammans och säljer till återförsäljare runt om i Sverige.

– För drygt 20 år sedan började vi odla perenner här i Löddeköpinge, säger Magnus Wändel.

– Som perennaodlare tillhör vi den skara av människor som är ytterst medvetna om naturens krafter och därför är ett miljövänligt kretslopp en naturlig del hos oss.

Eltruckarna drivs med grön el. Biologiskt växtskydd används alltid i första hand. Restmaterial källsorteras och blir till kompost som berikar grannarnas fält eller återvinns.

– Vi odlar merparten av våra perenner med hjälp av ren solenergi. De flesta av perennerna planteras under sommaren för att säljas under hösten och nästkommande vår. Den lilla uppvärmning som används eldas med pellets. En god planering av produktionen gör att vi har mycket litet svinn av växter, säger Magnus.


Brandts odlar kruk- och utplanteringsväxter i Umeå

Brandts Handelsträdgård i Umeå är ett familjeföretag sedan många generationer tillbaka. Här odlas krukväxter och utplanteringsväxter. Brandts Handelsträdgård grundades 1932 av Nils Brandt. Idag drivs företaget av Lena Brandt med familj.

– I våra växthus finns många olika sorters krukväxter och utplanteringsväxter, bland annat dahlia, lobelia, tagetes och stjärnöga, säger odlaren Lena Brandt.

Blommorna säljs i utvalda blomsterbutiker och på kyrkogårdar runt om i Västerbotten. All odling på Brandts Handelsträdgård sker med biologisk bekämpning, vilket innebär att det är miljövänligt.

– Vårt miljötänk är också anledningen till att vi använder fjärrvärme, säger Lena.
Brandts Handelsträdgård är en av de odlare som fått äran att odla Årets pelargon sedan flera år tillbaka.Foto: Peter Carlsson.

Lyckas med planteringen! Trädgårdsmästaren tipsar.

Plantera om växterna och blommorna i större kruka när de kommer hem från butiken, eftersom de behöver mycket jord och näring. Innan växterna sätts i ny kruka ska rotklumpen genomvattnas ordentligt.

Vattning är grunden för att lyckas, både om du odlar i kruka eller på friland. Krukan ska ha dräneringshål så överflödigt vatten kan rinna bort. Ett lager lecakulor eller krukskärvor i botten på krukan ger extra bra dränering.

Utplanteringsväxter vill ha rikligt med näring för att utvecklas optimalt. Även med en bra jord behöver växterna mer näring under sommaren. Blanda i långtidsverkande näring i jorden eller vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

Fler tips och information får du på Blomsterfrämjandet


Tre favoriter om sommaren, hösten och våren

Det finns ett stort utbud av svenskodlade utplanteringsväxter att välja mellan. Här är tre  favoriter.

Pelargon skapar skönaste sommarkänslan
Pelargon är den populäraste utplanteringsväxten i Sverige och det finns en fantastisk bredd och variation i såväl utseende som användningsområden. Det finns pelargoner med blommor i många olika former och färgtoner, och bladverk i de mest skiftande mönster. Pelargoner kan dofta och är på en och samma gång lättskötta, bohemiskt romantiska och ultramoderna. De flesta används som uteväxter på balkonger, uteplatser och i trädgårdar, men det finns även sorter som nästan uteslutande används inne.

Vackra krysantemum får hösten att blomma
Krysantemum blir mycket fin i utomhusarrangemang med gröna växter i stora krukor. Den kan köpas i butik hela året. Krysantemum är en av de vanligaste blommande krukväxterna i Sverige och finns i många olika färger och sorter.


Foto: Minna Mercke Schmidt.

Penséer vårstartar trädgårdssäsongen
Få växter är så starkt förknippade med våren som just penséerna. När det känns som om vintern aldrig ska ta slut dyker de upp i butiker och plantskolor. Penséer är inte bara härliga glädjespridare, de är också mycket köldtåliga. De finns i mängder av färger, blomstorlekar och former.


Mer information

Mäster Grön  märker med Från Sverige:”Blommor är livsmedel för själen”

Lagergrens Handelsträdgård märker med Från Sverige: ”Utmärkta närodlade tulpaner från Lagergrens”

Med passion för svenskodlade växter

Tips och inspiration på Blomsterfrämjandet

Mer om svenska växter 

Aktuellt

”Speciellt roligt att skylta upp frukt & grönt”

Butiken har ordet! Ida Karlsson, butikschef för ICA Kvantum Vallentuna, har utvärderat Från Sveriges nya skyltmaterial och menar att det passar jättebra i butiken.

”Ju fler skyltar med märkningen, desto bättre.”

Butiken har ordet! Markus Wahlgren, stormarknadschef Stora Coop i Visby på Gotland har utvärderat Från Sveriges nya skyltmaterial i butiken.

Nytt butiksmaterial visar vägen till Från Sverige

Under våren har vi utvecklat och testat ett nytt butiksmaterial för Från Sverige som gör det ännu enklare att hitta Från Sverige-märkta varor i butiken. Nu är det här!