från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Med passion för svenskodlade växter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Det finns många anledningar att välja växter som är odlade i Sverige. Närodlade blommor håller länge och har kortare transport till butik, vilket är bra både för miljön och för växterna. När du väljer svenskodlade snittblommor, lökblommor, krukväxter, utplanteringsväxter, kryddväxter och småplantor stödjer du också svensk odling, så att hantverket lever vidare i Sverige och arbetstillfällen skapas här.

Pelargonen skapar skönaste sommarkänslan. Foto: Blomsterfrämjandet.

Det spirar i de svenska växthusen!

Många handelsträdgårdar är familjeföretag där generation efter generation arbetar och företagen finns över hela Sverige. I växthusen odlas prydnadsväxter som snittblommor, lökblommor, krukväxter, utplanteringsväxter och småplantor.

I inget annat land med uppvärmda växthus har utvecklingen mot förnybar energi gått så snabbt och så långt som i Sverige. Mellan 2014 och 2017 ökade andelen egenproducerad energi från förnybara källor (flis, pellets och jordvärme) från 48 till nästan 60 procent i svenska växthus. Växthusen har också recirkulerande system för vatten och växtnäring, vilket skapar en hållbar produktion.

De svenskodlade utplanteringsväxterna du köper i butiken är i takt med den aktuella säsongen. Det hjälper dig att välja rätt växt vid rätt tidpunkt för en lyckad plantering.Vad betyder märket Från Sverige på växten?

En växt med märket Från Sverige är odlad, hanterad och förpackad i Sverige.
För att få använda märket Från Sverige är kravet att växterna är certifierade enligt exempelvis IP Sigill Prydnadsväxter & Plantskola, som är den största standarden för växter i Sverige. Det innebär att odlingen är kontrollerad av ett oberoende kontrollorgan och växterna kommer från odlare och lantbrukare som tar ett omfattande miljöansvar och som aktivt arbetar med att minska odlingens klimatpåverkan. De övergripande målen är att arbeta förebyggande och minimera användning av kemiskt växtskydd, minimera växtnäringsläckage, miljöoptimerad energianvändning samt minimera risker för människor.Tulpaner är Sveriges mest älskade blomma. Foto: Blomsterfrämjandet.

Svenska växter och blommor i siffror

Totalt sett finns det knappt 2 000 svenska företag som jobbar med yrkesmässig odling av trädgårdsväxter. De sysselsätter drygt 14 800 personer.

Växthusodlingen fördelas ungefär jämnt mellan odling av prydnadsväxter och odling av köksväxter eller bär. Av frilandsarealen är det huvudsakligen köksväxter som odlas (59%). Bärodlingen är cirka 23% och frukt knappt 15% av arealen.

Med europeiska mått är den svenska växthusodlingen liten, knappt en procent av de holländska och spanska odlingarna.Julstjärnan är trendigare än någonsin. Foto: Blomsterfrämjandet.

Fira årets blomdagar!

Vid alla firanden är blommor en välkommen gäst, men blommorna själva har också dagar att fira. Här är fyra blomdagar då du kan glädjas lite extra åt blomsterprakten.

Tulpanens dag: 15 januari
Årets Pelargon: Presenteras första dagen på Nordiska Trädgårdar
Amaryllisens dag: 19 november
Julstjärnans dag: 12 decemberPlantera, odla och njut! Foto: Peter Carlsson.

Visste du att…

  • Trädgårdsarbete är den vanligaste fritidssysselsättningen utomhus, efter promenader, och engagerar miljontals människor.
  • Produktionen av svenskodlade tulpaner har aldrig varit så stor som 2017 då det odlades strax över 160 miljoner tulpaner i Sverige.
  • 80 procent av de tulpaner som säljs i Sverige är svenskodlade.
  • Ungefär 4 miljoner julstjärnor odlas i Sverige. Försäljningen börjar andra veckan i november och försäljningen är störst veckan runt advent.
  • Krukväxter ger en bättre inomhusmiljö genom att rena luften och öka luftfuktigheten. Cirka 90% av vattnet du vattnar med avdunstar så välj gärna törstiga växter om luften är torr.


Gröna växter inomhus skapar trivsel och är bra för inomhusmiljön. Foto: Emilia Ahlgren.


Hortensia blommar generöst med blå, rosa, vita eller röda blommor.


Titta efter märket Från Sverige när du köper växter och blommor!


Mer information

Läs mer om svenska växter

Blomsterglädje med Blomsterfrämjandet

LRF Trädgårds hemsida Säsongens Bästa

Lagergrens Handelsträdgård”Utmärkta närodlade tulpaner från Lagergrens”

Mäster Grön  ”Blommor är livsmedel för själen”

Svenska tulpaner, en film från Blomsterfrämjandet.

”Tack för tulpanen!” En film från Blomsterfrämjandet från Tulpanens dag 2017.

Relaterade inlägg

5 enkla knep: Så får du tulpanerna att hålla längre

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt. Här hittar du sex enkla och praktiska knep på hur du lyckas.

svenskodlade tulpaner

Nu är det högsäsong för svenskodlade tulpaner

Den 15 januari är det Tulpanens Dag och med den börjar den färgsprakande, krispiga högsäsongen för utmärkta, klimatsmarta, svenska tulpaner!

Från Sverige reser vidare i Land under 2022

Med Från Sverige-resan fortsätter vi att ihop med tidningen Land dela inspiration och kunskap om svenska råvaror, livsmedel och växter. Under 2022 utvecklar vi konceptet.