från sverige

”Uppfödning, odling, förädling och packning har skett i Sverige. I varor som korv, bröd, ost och yoghurt, är kött, ägg, mjölk, fågel, fisk och skaldjur alltid 100% svenskt, och minst 75% av ingredienserna är Från Sverige.”

Det odlas blommor för vaser, krukor och rabatter

Det odlas inte bara livsmedel i Sverige utan även prydnadsväxter. De överöser oss med ljuv doft och vackra färger som lyser upp våra vaser, krukor och rabatter i hem och trädgårdar. Allt fler tulpaner, sommarblommor, perenner, julstjärnor och andra blommor märks med Från Sverige.
Här kan du läsa om några av våra mest populära prydnadsväxter.

Växter med märket Från Sverige finns i dagligvaruhandeln, garden centers och blomsterbutiker. Foto: Blomsterfrämjandet.

Färgglada och krispiga tulpaner om våren

De färgglada och krispiga tulpanerna symboliserar ljusets återkomst och att våren snart är här. Bakom de vackra tulpanerna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpanodlare jobbar oavbrutet för att få fram tulpaner av toppkvalitet. För att få en tulpan som håller sig fin länge arbetar odlarna med lite större lökar. Svenska tulpaner är klimatsmarta, mycket energi är lagrad i löken och i Sverige drivs de i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle.
Produktionen av svenska tulpaner har aldrig varit så stor som nu. Utbudet har ökat stadigt och produktionen nu uppe i omkring 160 miljoner svenska tulpaner per år.

Pelargonen är mångas sommarfavorit. Foto: Blomsterfrämjandet.

Pelargonen ger en skön sommarkänsla

Pelargonsläktet har en fantastisk bredd och variation i såväl utseende som användningsområden. Det finns pelargoner med blommor i många olika former och färgtoner, och bladverk i de mest skiftande mönster. Pelargoner kan dofta, användas i bakverk och det finns både utomhuspelargoner och inomhussorter.
Pelargoner är en älskad blomma på balkongen, i fönstret och i trädgården. Från att ha varit en omtyckt mormorsblomma i köksfönstret har den de senaste åren blivit otroligt populär i alla åldrar och alla miljöer. De är lättskötta och enkla att lyckas med även om du inte har gröna fingrar. Sköter du dem med omsorg med rätt jord, näring och lagom med vatten svarar de med riklig blomning och grönska. Läs om Årets Pelargon.

Vad vore väl jul och advent utan krispiga tulpaner, vänliga julstjärnor, ståtliga amaryllisar och ljuva hyacinter! Foto: Blomsterfrämjandet.

Julstjärnan trendigare än någonsin

Julstjärnan har fått ett tydligt uppsving efter många år av minskad efterfrågan. Den svenska klassiska julstjärnan finns idag i både små och större storlekar och i många härliga färger. Runt jul väljer de flesta den traditionellt julröda och vita julstjärnan, men de har fått sällskap av nyanser av vitt, kanel, aprikos, rosa samt melerade, spräckliga och tvåfärgade sorter.
I Sverige odlas ungefär fyra miljoner julstjärnor per år och den andra veckan i november når de landets butiker. Försäljning pågår fram till julafton och är som störst veckan runt advent.

Amaryllis och hyacint ger julkänsla

Amaryllisen finns i idag i många färger och storlekar och är lika vacker på lök som snittblomma. Hyacinten är en flerårig blommande växt som troligen kom till Sverige under 1600-talet. Idag är den en av våra mest omtyckta krukväxter i juletid som också börjat komma som snittblomma. Hyacintens doft kan skilja mycket åt. För att hitta rätt finns det framtagna doftkoder som hyacinterna märks med: Svag, medel eller fyllig doft. De som doftar minst är de vita sorterna, till exempel ‘White Pearl’.


Svenskodlade växter är ett utmärkt val

Det finns flera anledningar att välja växter som är drivna i Sverige. Växterna är odlade för svenska förhållanden, både för inomhusklimat och utomhusklimat. De svenska odlarna lever upp till högt ställda krav när det gäller miljöpåverkan, och visst känns det bättre med en närodlad bukett tulpaner än en som transporterats långväga ifrån. En annan aspekt är att du genom att köpa svenska växter stödjer svensk odling så att hantverket att odla lever vidare i Sverige och arbetstillfällena stannar här.

Titta efter märket Från Sverige

För att få använda märket Från Sverige på växter är kravet att de är certifierade enligt exempelvis Svenskt Sigill, som är den största standarden för växer och grönsaker i Sverige. Det innebär att växten är oberoende certifierad och kvalitetssäkrad från en odlare eller lantbrukare i Sverige. De flesta Från Sverige-märkta växter är certifierade med Svenskt Sigill Klimatcertifierad, och kommer från odlare och lantbrukare som tar ett mycket omfattande miljöansvar och som aktivt arbetar med att minska sin klimatpåverkan.

En växt med märket Från Sverige är odlad och eventuellt förädlad och förpackad i Sverige. Blomsterlök, fröer eller sticklingar får vara importerade men för att få ursprungsmärkas måste den huvudsakliga odlingstiden ske i Sverige, alternativt ska den huvudsakliga tillväxten ske i Sverige.


Mer information

En stor del av informationen på den här sidan kommer från Blomsterfrämjandet, som är en branschorganisation med uppdrag att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor. Blomsterfrämjandet ägs av LRF/GRO med bland annat svenska odlare samt andra aktörer inom trädgårdsnäringen som medlemmar.

Blomsterfrämjandet kunskap, inspiration & tips

Säsongens Bästa LRF Trädgård blommor & växter

Från Sverige  ursprungsmärkning

Handelsträdgårdar & företag  som ursprungsmärker

Svenskt Sigill Klimatcertifierad


Mer läsning!

Tulpanguiden.se

Tulpanens dag

Rekordstor efterfrågan på svenska tulpaner

Växttrender 2017 – med fokus på tulpaner

Årets Pelargon 2017Årets Pelargon 2018 – märkt med Från Sverige

Pelargonsällskapet

Mer om amaryllis, Säsongens Bästa

Trendiga tips med julstjärnor 

Julstjärnans dag den 12 december

Hyacint med doft av jul

Film Julfint med hyacinter

Amaryllisens dag den 19 nov

Instagramtävling!
#svenskatulpaner

Vinna vackra svenskodlade tulpaner! Tävlingen startar den 15 januari och håller på till den 15 februari. Läs mer


Tulpanmanin på 1600-talet
– en riktig finansbubbla

Namnet tulpan kommer från det persiska ordet för turban, dulband, på turkiska tuliband. Det finns runt hundra olika vilda arter och en stor mängd hybrider och sorter.

Trädgårdstulpanen kom till Europa från Osmanska riket på 1500-talet, och introducerades av Vatikanens sändebud Ogier Ghiselin de Busbecq 1554.

Till Holland kom den med Carolus Clusius, chef för botaniska trädgården i Leiden. Många av hans tulpanlökar stals och det växte upp en industri med lökförsäljning. På 1600-talet blev den Holländska tulpanen så eftertraktad att det skapades en spekulationsmarknad. En enda tulpanlök kunde i extrema fall kosta en tredjedels normal årslön. Finansbubblan – kallad tulpanmanin – sprack till slut.

Idag är tulpanen en älskad blomma med en prisbild som passar alla.

 


En bukett tulpaner!

Se filmen när Blomsterfrämjandet delar ut tulpaner i Malmö på Tulpanens dag 2017. Visst blev mottagarna glada! Tack snälla för buketten!


Vi märker med Från Sverige

Lagergrens Handelsträdgård ”Utmärkta närodlade tulpaner från Lagergrens”

Mäster Grön  ”Blommor är livsmedel för själen”