från sverige

”Uppfödning, odling, förädling och packning har skett i Sverige. I varor som korv, bröd, ost och yoghurt, är kött, ägg, mjölk, fågel, fisk och skaldjur alltid 100% svenskt, och minst 75% av ingredienserna är Från Sverige.”

Det blommar i vaser, krukor och rabatter

Det odlas inte bara livsmedel i Sverige utan även prydnadsväxter. De har sluppit långväga resor, överöser oss med ljuv doft och vackra färger som lyser upp våra vaser, krukor och rabatter i hem och trädgårdar. Du hittar allt från svenskodlade sommarblommor, tulpaner, utplanteringsväxter, julstjärnor, hyacinter och andra blommor för planteringar och växthus i butikerna.

Krispiga tulpaner och tåliga lökar

Bland prydnadsväxterna finner du snittblommor, lökblommor, krukväxter, utplanteringsväxter, sticklingar och småplantor. De svenska odlarna lever upp till högt ställda krav när det gäller miljöpåverkan, och visst känns det bättre med en närodlad bukett tulpaner än en som transporterats långväga ifrån.

Här kan du se märkande företag och de handelsträdgårdar som idag märker sina växter.

Tulpanens historia i Sverige

Få snittblommor är så förknippade med våren som tulpanen i alla dess färger och former. Tulpanen är en lökväxt som ingår i familjen liljeväxter. Den förste i Sverige som dokumenterade tulpanodling var Olof Rudbeck d.ä. som tog med sig frön och lökar från en resa till Holland. 1685 hade han 38 olika slags tulpaner i sin botaniska trädgård i Uppsala. Idag är tulpanerna självklara i våra egna hemmarabatter och i parkernas planteringar och krukor.

Hyacinten får julen att blomma

Hyacint är en flerårig blommande växt som har sitt ursprung i sydöstra Turkiet och västra Syrien. Den kom troligen till Sverige under 1600-talet och är idag en av våra mest omtyckta krukväxter i juletid – med eller utan doft.

Tulpanmanin på 1600-talet
– en riktig finansbubbla

Namnet tulpan kommer från det persiska ordet för turban, dulband, på turkiska tuliband. Det finns runt hundra olika vilda arter och en stor mängd hybrider och sorter.

Trädgårdstulpanen kom till Europa från Osmanska riket på 1500-talet, och introducerades av Vatikanens sändebud Ogier Ghiselin de Busbecq 1554.

Till Holland kom den med Carolus Clusius, chef för botaniska trädgården i Leiden. Många av hans tulpanlökar stals och det växte upp en industri med lökförsäljning. På 1600-talet blev den Holländska tulpanen så eftertraktad att det skapades en spekulationsmarknad. En enda tulpanlök kunde i extrema fall kosta en tredjedels normal årslön. Finansbubblan – kallad tulpanmanin – sprack till slut.

Idag är tulpanen en älskad blomma för alla.

 


Mer information

Blomsterfrämjandet