från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

5 anledningar till att välja Från Sverige-märkta växter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Det odlas inte bara livsmedel i Sverige utan även blommor och växter. Från Sverige-märket betyder att växten är odlad, skördad eller hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här nedan har vi listat 5 anledningar till att välja Från Sverige-märkta blommor och växter.

från sverige-märkta växter

Från Sverige-märket betyder att växten är odlad, skördad eller hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


1. Du stöttar svenska odlare

Genom att köpa svenskodlade växter stödjer du svensk odling så att hantverket lever vidare i Sverige.

sommarblommorPå Tågerups Trädgård odlas svenska sommarblommor. Här kan du hänga med in i växthusen och lära dig mer om svenskodlade sommarblommor.


2. Svenskodlade växter håller bättre

Svenskodlade växter är odlade för svenska förhållanden, både för inomhusklimat och utomhusklimat. När du köper närodlade växter från Sverige får du blommor som håller länge!

årets sommarblommaÅrets Sommarblomma 2021 är Dahlia X-pinnata Dreamy som märks med Från Sverige. Foto: @annikasnaturligating


3. Svenskodlade växter slipper långa transporter

När du köper närodlade växter från Sverige får du blommor som har kortare transporter till butik, vilket är bra både för miljön och för växterna.

Gyllenlack i fint sällskap med atlaskrage och alunrot Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson


4. Odling, förädling och packning skapar jobb i Sverige

Hela kedjan leder till fler jobb i Sverige. Många handelsträdgårdar är familjeföretag där generation efter generation arbetar och företagen finns över hela landet.

AlverbäckAnders och Amanda Alverbäck odlar tulpaner och kruklökar tillsammans med sin familj enligt familjetradition sedan 1968. Läs mer om familjeföretaget Alverbäcks Blommor här.


5. Odlingarna är certifierade

De svenska odlarna lever upp till högt ställda krav när det gäller miljöpåverkan. För att få använda märket Från Sverige på växter är kravet att växterna är certifierade enligt IP Sigill Prydnadsväxter & Plantskola, som är den största standarden för växter i Sverige. Det innebär att odlingen är kontrollerad av ett oberoende kontrollorgan och växterna kommer från odlare och lantbrukare som tar ett omfattande miljöansvar.

Svenskodlad monstera från Arvidssons i Fjärås. Här kan du läsa mer om Arvidssons i Fjärås och alla fördelarna med svenskodlade gröna växter.


Få koll på säsongen

Det finns ett stort utbud av svenskodlade växter och blommor. För att göra det ännu enklare att få koll på vilka svenskodlade blommor och växter som är i säsong har vi tillsammans med Blomsterfrämjandet tagit fram en säsongsguide för svenskodlade växter och blommor. Säsongsguiden har publicerats för sju säsonger uppdelat i vinter (januari-februari), vår (mars-april), försommar (maj), sommar (juni-juli), sensommar (augusti-september), höst (oktober-november) och jul (december).

Med ikoner är det tydligt att se vilka växter och blommor som passar för inomhus respektive utomhus. På vår sida Beställ & Ladda ned under ”Special” hittar du säsongsguiden ”Svenska blommor och växter i säsong” för varje säsong i A4-format för nerladdning och utskrift.


Blomveckorna Från Sverige den 7-20 juni får hela Sverige att blomma extra ljuvligt!

Under Blomveckorna Från Sverige lyfter branschens handelsträdgårdar, Garden Centers och butiker Från Sverige-märkta blommor, perenner och vedartade växter och gör det ännu enklare att välja svenskodlat till trädgårdarna och krukorna. Veckorna hålls med Mäster Grön, Blomsterlandet, Granngården och odlare som märker med Från Sverige. Märket betyder att växten är odlad, skördad eller hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige! Håll utkik efter fina erbjudanden och låt inspirationen spira! Läs mer här


Mer information

Läs mer om växter Från Sverige

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.