från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Blomveckorna Från Sverige 2021 — plantera mera!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Nyheter för företag

I juni är det premiär för Blomveckorna Från Sverige. Den 7-20 juni lyfter branschens handelsträdgårdar och Garden Centers svenskodlade blommor, perenner och vedartade växter, som är märkta med Från Sverige. Det är Från Sverige som driver projektet medan Mäster Grön, Blomsterlandet och Granngården är pilotprojektets initiativtagare.

Pressmeddelande 2021 05 04

Under Blomveckorna Från Sverige får vi hela Sverige att blomma med Från Sverige-märkta sommarblommor, perenner och plantskoleväxter. Märket Från Sverige på en växt betyder att den är odlad, skördad eller hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

— Målet med Blomveckorna Från Sverige är att ge en extra push för att förlänga planteringssäsongen och visa på den stora bredden och utbudet av svenskodlade blommor, perenner och vedartade växter. Allt för att göra det enkelt för konsumenten att hitta och välja Från Sverige-märkt till trädgården, rabatten, pallkragen och krukorna, säger Ulrika Ekström, vd Svenskmärkning.

Blommor, perenner och vedartade växter Från Sverige

Blomveckorna Från Sverige hålls på försommaren mellan skolavslutningar och midsommar, veckorna 23 och 24. Då kommer Från Sverige-märkta blommor, perenner och vedartade växter från Sveriges odlare synas extra mycket i butikerna runt om i Sverige. Vilka produkter som lyfts kan variera i olika delar av Sverige och beroende på tillgång. Alla med Från Sverige-märkta blommor, växter och perenner är välkomna att vara med. Inspirationen kommer från de lyckade Från Sverige-veckorna i dagligvaruhandeln, som i år infaller vecka 38 och 39.

Fyra frågor till Mäster Grön, Blomsterlandet och Granngården

Initiativtagare till Blomveckorna Från Sverige är Mäster Grön och Blomsterlandet som tillsammans med Granngården tar ledning i aktiviteten. Vi frågade om deras tankar kring de gemensamma veckorna.Allium Millenium, Årets Perenn 2021. Ladda ned och skriv ut A4-skylt.

Patrik Vilsemyr, Marknadschef, Mäster Grön

Sveriges största leverantör av kruk- och utplanteringsväxter

Vad är tanken bakom Blomveckorna Från Sverige?
— Vi känner en kraftigt ökad efterfråga från konsumentledet på våra produkter som är odlade under certifieringen IP-Sigill Prydnadsväxter och därför märks med Från Sverige. I samarbete med återförsäljare kan vi skapa ytor i butikerna där Från Sverige-märkta produkter syns tydligare och det underlättar för konsumenten att göra aktiva val.

Varför ska kunden välja svenskodlat?
— Att värna om miljön och främja den svenska hantverksmässiga odlingen av prydnadsväxter, säger konsumenterna ofta till oss. Men det är så mycket mer, val av växter som passar för det svenska klimatet, kortare transporter, styrning av odling sker med mekaniska metoder och biologiskt växtskydd är en norm. Med trädgårdsmästarens finurliga produktionsmetoder får du växter som är odlade på ett sätt att de etablerar sig bättre och ger en större upplevelse hemma hos konsumenten.

Vad gör ni under Blomveckorna?
— I veckan före, torsdagen den 3 juni, presenteras Årets Sommarblomma. I samarbete med Malmö Garden Show och Slottsträdgården i Malmö lyfter branschen fram en sommarblomma som stimulerar våra sinnen. Kanske känd eller okänd, en växt som kanske varit i skuggan bakom andra, där vi får tillfälle att lyfta fram dess fina egenskaper.

Vad kommer kunden möta från er under Blomveckorna?
— Våra produkter kommer finnas ute i landets GardenCenter. I denna period odlar våra trädgårdsmästare mestadels utplanteringsväxter och från 10-i-topp-listan kommer du finna Pelargon, Dahlia, Petunia, Margerit, Petunia, Begonia, och Romantic Garden. Romantic Garden – en konsumentfavorit med tre plantor i krukan med olika innehåll där konsumenten kan välja ett recept i personlig stil.

Andreas Karlsson, inköpschef, Blomsterlandet

63 butiker från Malmö i syd till Luleå i norr

Vad är tanken bakom Blomveckorna Från Sverige?
— Att driva svensk odling framåt och visa att svensk produktion är hållbar för konsumenten.

Varför ska kunden välja svenskodlat?
— Kortare leveranser och att växterna är anpassade till svenskt klimat är viktiga anledningar. Dessutom skapar det jobbtillfällen och svenska odlare har en hög kvalité på sina produkter.

Vad gör ni under Blomveckorna?
— Vi kommer utöka utbudet av våra svenska produkter i våra butiker under dessa veckor, och även skylta med detta i våra kanaler och i butikerna.

Vad kommer kunden möta hos er under Blomveckorna?
— Håll utkik i våra kanaler. I Blomsterlandets DR för vecka 23 frontar vi med en stor dahlia och ett femtontal andra produkter som är märkta med Från Sverige.

Andrea Johnsson Holst, Nordisk kategorichef  Granngården

109 butiker från Ystad till Kalix

Vad är tanken bakom Blomveckorna Från Sverige?
— Vi vill vara med och bidra till att uppmärksamma kunden på det stora sortiment av svenskodlade blommor som finns i våra butiker. Kunderna blir mer och mer medvetna och är aktiva i sina val och det är viktigt för oss att kunna möta deras behov.

Varför ska kunden välja svenskodlat?
— Det finns många anledningar till att välja svenskodlat men en av de viktigaste är hållbarheten. En växt odlade i Sverige har transporterats kortare väg – det är bra både för växten, kunden och miljön.

 Vad gör ni under Blomveckorna?
— Vi lyfter märkningen i alla våra butiker med skyltar och växter.  På våra sociala medier skriver vi om det liksom i de mail vi skickar ut till medlemmarna i vår stora kundklubb.

Vad kommer kunden möta hos er under Blomveckorna?
— Granngården har Från Sverige märkningen på alla de växter som har märkningen. Till exempel på jordgubbar och smultron i 6 pack, pelargoner, sommarblommor mm. Under vecka 23 fyller vi butikerna med sommardahlia maxi och årets sommarblomma 2021.


Välkommen med — låt sommaren spira svenskodlat!

Alla med Från Sverige-märkta blommor, perenner och vedartade växter är välkomna att delta!


Butiksmaterial för Odlat&växter — beställ här

Det finns butiksmaterial som är anpassat för Från Sveriges kriterier för odlat. Det finns olika enheter för hyllkanten, skyltar och dekaler samt färdiga butikspaket att beställa på Beställ & Ladda ned — sortera på Odlat & växter. Det finns också pdfer att ladda ned om du vill printa själv samt digitalt material för sociala medier, webb och andra digitala kanaler. PDFer för A4-skyltar med Från Sverige-märket och bild: Årets Perenn Allium Milennium, Allium Milennium, perenn, Äppelblom/vedartade växter, Solhatt, perenn.

För större upplagor av butiksmaterialet, eller om du har frågor, är du välkommen att mejla till [email protected]


sommarblommor

Se filmen om svenskodlade sommarblommor!

Tågerups Trädgård bedriver sin odling i växthus på 23 000 kvm på Tågerup i Saxtorp samt på 12 000 kvm växthus i Sunnanå i Malmö. Just nu högtryck i växthusen med sommarblommor av många olika sorter. Häng med in i växthusen och lär dig mer om svenskodlade sommarblommor.


Blommor i säsong — skriv ut och sätt upp

Du vet väl att vi har säsongsguider till svenskodlade blommor och växter? Du kan ladda ned dem som pdfer och skriva ut.
Läs mer och hitta länkarna här Säsongsguide svenska blommor och växter 


Mer information

Mäster Grön — Sveriges största leverantör av kruk- och utplanteringsväxter. Läs mer
Blomsterlandet
 — med sina 63 butiker från Malmö i syd till Luleå i norr. Läs mer
Granngården
 — med 100+ butiker från Ystad till Kalix. Läs mer
Läs mer om växter Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.