från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Så firas julen hos Desirée Jaks, Årets Kock 2023

Publicerad Företag Konsument

För Desirée Jaks är julen en tid för familj, god mat och lugn. Det sistnämnda kan behövas med tanke på att hon både vann Årets Kock 2023 och tävlar med Svenska Kocklandslaget i OS i början av februari. På Desirées julbord samsas de svenska rätterna med de polska och hon har skapat en jultradition där hon med glädje delar med sig av allt det goda julen bjuder på.

Desirée Jaks, Årets Kock 2023

I oktober vann Desirée Jaks Årets Kock 2023, Sveriges Mästerskap i professionell matlagning, som tredje kvinnliga vinnare under de 40 år tävlingen hållits. Dessutom är hon medlem i Svenska Kocklandslaget som tävlar i Culinary Olympics 2024 i början av februari, med intensiva träningar tätt inpå jul. Men nu står julen för dörren och vi frågar hur helgerna ser ut för Desirée i år.

Vad betyder julen för dig och hur brukar du fira?

— Under julen vill jag hitta ett lugn, absolut inte stressa för då kan man inte fira på riktigt. Sedan är det klart att man ska äta god mat — mitt liv rullar alltid runt god mat. Jag vill hinna umgås med min man och hans familj. Min familj träffar vi ofta dagarna efter julafton, min syster har småbarn och det är jättehärligt att ses.

Vad dukar du upp på ert julbord?

— Jag är polsk, så mitt julbord är extremt blandat. Förra året valde vi att göra det ganska enkelt, alla var trötta och vi ville inte ha en massa matsvinn. Året innan var vi ganska många och då hade vi både det svenska och det polska julbordet.

Hur skiljer sig det polska julbordet från det svenska?

— Vissa saker är de samma, det är mycket sill, syltor och inläggningar. Polskt julbord är pescetariskt, så det är fisk och vegetariskt med mycket kikärtor, surkål, svamp och piroger så klart. I Polen börjar vi alltid med en soppa. Det är ofta en barszcz, som är en rödbetssoppa med små tortellinis i, eller en svampsoppa. Det är mycket svamp på julbordet och jag älskar det. Jag är uppväxt med att vi vuxna inte äter inte kött förrän på juldagen.

Berätta om den fina julmatstraditionen du har startat.

— Det ska alltid vara så ståtligt och pampigt med jul men jag tycker att det blir bättre om man kan dela med sig. Jag avskyr matsvinn och samtidigt finns det så många som är ensamma och hungriga. Jag har startat en tradition där vi packar det som är kvar på julbordet, och som är trevligt att få, och så delar vi ut det på stan. Det funkar bra att göra det i Stockholm, man tar bara en promenad så finns det de som behöver. Och så kan man slänga in en julöl också så blir de extra glada.

Är det något du tar med till ditt år som Årets Kock?

— Jag funderar på hur det kan göras. Det är många regler kring hur man kan ge mat till hemlösa, det gör det svårt att genomföra även om det förstås är viktigt med livsmedelssäkerhet så att ingen blir dålig av maten. Det skulle vara härligt med fler initiativ som jullunchen i Kungsträdgården. Man skulle kunna ge bort mer av sitt överflöd, det är så konstigt att så mycket mat bara slängs.

Har du några favoriter på julbordet?

— Jag tycker om så mycket. Jag älskar kål, brysselkål, piroger, sill och kombon revbensspjäll med rödbetssallad. Det är jättegott tillsammans.

Vad kan vi tänka på när vi handlar till julbordet?

— Tänk på vad som är dina favoriter, du behöver inte ha precis allt på julbordet och köpa en massa matvaror som står oöppnade. Ett annat tips apropå sill, den håller så länge att jag brukar ha den till midsommar! Det är bara att dofta på den — doftar den gott är det bara att äta, det är inga konstigheter.

Du är både Årets Kock och medlem i Svenska Kocklandslaget — kan du vara ledig i jul?

— Alla vill vara lediga runt jul så det gör att man själv kan vara ledig. Och nu när jag inte har ett heltidsjobb eller fast arbetsplats är jag väldigt rörlig. Även om det är mycket som händer nu och vi tajt innan jul har tidsträning med Svenska Kocklandslaget inför OS i februari, kan jag ta det lugnt under själva julen. Men jag har såklart massor i huvudet.


Från Sverige-märkningen är stolt partner till Årets Kock.

Om Desirée Jaks

Desirée Jaks vann titeln Årets Kock 2023. Fram till hösten 2023 var hon kreativt ansvarig på Restaurang Spesso i Stockholm (Stureplansgruppen) och innan dess drygt fyra år på restaurang Agrikultur. Desirée är medlem i Svenska Kocklandslaget som tävlar i OS i Stuttgart i februari 2024. Hon var med i Stockholm Culinary team 2016 och vann OS i Erfurt i Tyskland, var medlem i Juniorkocklandslaget 2017-2018 och tävlade i VM 2018 i Luxemburg samt vann Nordic Young Chef 2018.


Mer information

Håll utkik efter Desirée Jaks recept på Nyårspizzor Från Sverige i mellandagarna!

Desireé Jaks, vinnare av Årets Kock 2023
Svenska råvaror och livsmedel laddade med svenska mervärden!
Från Sverige sponsrar och samarbetar

Läs om julfirandet hos tidigare Årets Kock-vinnare

Jultips från Jessie Sommarström, Årets Kock 2022
Fyra julfrågor till Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021
Tre julfrågor till Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020
Tre frågor om julmat till Martin Moses, Årets Kock 2019

 

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.