från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Desirée Jaks Årets Kock 2023 – Kocklandslaget

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

I torsdags var det äntligen dags att utse vinnaren av Årets Kock 2023 på Annexet i Stockholm. Efter en lång finaldag där kockarna fick lösa fyra olika uppgifter stod det klart att Årets Kock-debutanten Desirée Jaks kammade hem titeln. Desirée är medlem i Kocklandslaget sedan våren 2023 och är kreativ chef på Spesso i Stockholm.
Från Sverige är stolt samarbetspartner till Årets Kock och Svenska Kocklandslagen.

Svenska Kocklandslagets pressmeddelande. Samliga foton: Årets Kock.

Det var en mycket spännande finaldag för de åtta kockarna som gjorde upp om titeln Årets Kock 2023. Bland kockarna i finalen kunde man se både tidigare finalister samt några debutanter, alla lika taggade på att visa upp sina kunskaper. Tävlingen bestod av fyra olika uppgifter där kockarna hann planera tre av uppgifterna i förväg medan en uppgift presenterades dagen innan finalen. När samtliga rätter serverats och bedömts stod det klart att Desirée Jaks är Årets Kock 2023.

— Det är en helt fantastisk känsla! Jag fick en lite utmanande start men överlag kändes det bra under dagen, samtidigt var jag såklart nervös – men det var bra nerver! Det gjorde att jag hittade tillbaka till mitt fokus och kunde leverera rätterna så som jag ville. Jag tycker verkligen att jag fick visa vem jag är i den maten jag presenterade idag. Jag är så stolt och tacksam, det här betyder så mycket för mig!, berättar Desirée Jaks.

Utöver rätterna de serverade bedömdes kockarna också på hur väl de kommunicerade med sin commis, hur de minimerade råvarusvinn, hur de organiserade sitt kök samt att de följde angiven tid.

— Det har varit grymt att se Dessan i köket idag, hon är en maskin och grym matlagare! Jag vet vad det här betyder för henne och hennes seger kommer att fungera som extra bränsle för Kocklandslaget inför att vi tävlar i Culinary Olympics i Stuttgart 2024 – nu kör vi!, säger Jens Ericsson, General Manager för Kocklandslagen.

— Desirée Jaks är med i Kocklandslaget sedan våren 2023 och har tidigare tävlat med Stockholm Culinary Team 2016 och Juniorkocklandslaget 2017-2018. Desirée har även vunnit Nordic Young Chef 2018. Hon är kreativ chef på Spesso i Stockholm och har tidigare jobbat på bland annat Agrikultur.


Om de svenska Kocklandslagen

Det svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget tillsammans utgör de två landslag som är Sveriges nationella lag för att tävla i Culinary World Cup 2022 samt Culinary Olympics 2024. Jens Ericsson är General Manager för båda lagen. Marie Skogström är coach för svenska Kocklandslaget och coacher för svenska Juniorkocklandslaget är Sebastian Pettersson och Anders Karlsson. Sveriges landslag har under två decennium presterat på högsta kulinariska nivå och är världens främsta landslag under denna tidsperiod. Senast i Culinary Olympics i Stuttgart 2020 tog svenska Juniorkocklandslaget Guld och svenska Kocklandslaget Silver. Sveriges Kökschefers Service AB driver landslagen och ägs av Svenska Kockars Förening.


Om Årets Kock

Tävlingen Årets Kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip. Årets Kock AB, vars huvudsakliga uppgift är att driva och utveckla svensk gastronomi genom olika initiativ.


Mer information

Läs mer på Svenska Kocklandslagets hemsida
Från Sverige partner till Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.