Jultips från Jessie Sommarström, Årets Kock
Jessie Sommarström är Årets Kock 2022 och hon brinner för framtidens hållbara mat och lyfter vikten av att välja svenska råvaror — för den goda smakens skull och för våra svenska producenter. Vi frågade Jessie om hur hon tänker kring julmaten, vilken favoriträtt hon har på julbordet och hur hon firar jul. Här är svaren!
Jessie Sommarström är Årets Kock 2022 och hon tänker att man gärna kan lägga lite extra och satsa på att köpa riktigt bra råvaror till jul.
Hur firar du jul?
— Förra året firade jag, min man och mina två barn jul i fjällen och då köpte vi faktiskt en jullåda. Vi har hellre bra kvalitet och lite färre rätter än ett överflöd. Det viktigaste med julen är att bara vara med varandra i familjen och inte stressa med julklapparna och allt runt omkring. Julen är faktiskt den enda gången maten inte står i fokus för oss, för oss som jobbar på restaurang är december en stressig månad med mycket jobb så när julen väl kommer vill man bara varva ner och umgås med familjen.
Har du någon favorit på julbordet?
— Matjesill – det är bland det godaste som finns. Till det har jag potatis, lite hackad rödlök, gräslök och gärna lite brynt smör.
Tips till oss som ska handla mat inför jul?
— Julen är bara en gång per år. Då tycker jag att man kan lägga lite extra och satsa på att köpa riktigt bra råvaror, köpa svenskt och ekologiskt. Det är mer hållbart och gynnar de svenska producenterna på ett bra sätt. Många har mindre pengar i plånboken i år, men har du råd så lägg lite mer pengar på det. Det gynnar hela Sverige och smaken är godare.
Bästa sättet att undvika matsvinn?
— Planera vad du ska äta, då är det enklare att handla det du ska istället för att köpa onödiga saker. Köp inte för mycket färskt utan bara det färska du kommer att göra av med. Och ät upp det du har betalat för.
Om Jessie Sommarström
Jessie Sommarström vann och innehar titeln Årets Kock 2022 och bor utanför Stockholm. Hon har varit kreativ ledare på Urban Deli, som är en kombination av restaurang, saluhall och butik i Stockholm men ha nu slutat som kreativ ledare och kommer driva utveckling och innovation på Urban Deli. Under 2022 jobbade Jessie på Torsåker Gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens mat. Jessie driver även private dining-företag tillsammans med sin man Gordon Grimlund. Många av oss såg Jessie ta silver i tv-programmet Kockarnas Kamp 2021.
Tidigare Årets Kock-vinnare berättar om sitt julfirande
Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021
Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020
Martin Moses, Årets Kock 2019
Mer information
Jessie Sommarström Årets Kock 2022
5 tips för en prisvärd jul med svenska mervärden
Livsmedelsföretagens stora julundersökning
Från Sverige sponsrar och samarbetar
Företag som ursprungsmärker med Från Sverige
Håll utkik efter Jessie Sommarströms nyårspizza Från Sverige i mellandagarna!
Från Sverige är stolt samarbetspartner till Årets Kock.
Jessie Sommarström och barnmaten Justus
Urban Deli, Jessie Sommarström och hennes man Gordon Grimlund har tillsammans tagit fram en ny miljösnäll och näringsrik barnmat under varumärket Justus. Den görs av svenska, ekologiska krokiga, korta och tjocka grönsakerna som inte säljs i butik och inte blir livsmedel på grund av estetiska skäl, vilket Jessie tycker är orimligt då smaken är lika god oavsett om den är krokig eller rak. Det minskar svinnet och en del av intäkten går till Rajdulari Foundation, för att ge indiska flickor ett självständigt och meningsfullt liv. Läs mer