från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Tre frågor till Martin Moses, Årets Kock, om julmat!

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

Martin Moses tog hem segern i Årets Kock 2019, SM i professionell matlagning. Martin är kökschef på SK Mat & Människor i Göteborg, som har en stjärna i Guide Michelin. Svenska råvaror ligger Martin Moses varmt om hjärtat och ni möter honom genom oss under 2020. Vi ställde tre frågor till Martin om julmaten – här är svaren.

Martin_Moses

Martin Moses, Årets Kock 2019. Foto: Samuel Unéus, Årets Kock

Hur ser dina julmatsvanor ut?

— Vi åker alltid hem till mina föräldrar på julafton och äter ett traditionellt julbord. Min fru Annas familj har som tradition att äta kalkon på juldagen. Det gör att vi får två härliga julmiddagar.

Vad kan du inte vara utan på julbordet?

— Köttbullar och Jansons frestelse är ett måste! Sedan fräschar vi upp julmaten med sallader, som rödkåls- och grönkålssallad.

Tips på minskat matsvinn kring julbordet?

  • Skala ned. Julmat är mättande, det behöver inte vara ett så stort överflöd. Du kanske inte behöver fem sorters sill, eller välj exempelvis ut en sorts lax istället för att ha både rökt, gravad och varmrökt.
  • Välj hellre en bra produkt och lägg lite extra på den istället.
  • Öppna inte alla matförpackningar på en gång. Öppna efter hand det går åt, så håller maten bättre.
  • Ta paus från matlagningen i mellandagarna, laga något enkelt med resterna. Varför inte en gratäng, pytt i panna eller låda i ugnen med julskinka och rostade rotfrukter?
  • Frys in det som är kvar när du tröttnat på julmaten. Det mesta går att frysa, det är bara att förpacka det i lämpliga formar.

Efter nyår återkommer Marin Moses med recept och annat matnyttigt Från Sverige.


Mer information

Om Martin Moses, Årets Kock 2019

Årets Kock – mat, mingel och människor

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.