från sverige

Tillbaka

Tre frågor till Martin Moses, Årets Kock, om julmat!

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

Martin Moses tog hem segern i Årets Kock 2019, SM i professionell matlagning. Martin är kökschef på SK Mat & Människor i Göteborg, som har en stjärna i Guide Michelin. Svenska råvaror ligger Martin Moses varmt om hjärtat och ni möter honom genom oss under 2020. Vi ställde tre frågor till Martin om julmaten – här är svaren.

Martin_Moses

Martin Moses, Årets Kock 2019. Foto: Samuel Unéus, Årets Kock

Hur ser dina julmatsvanor ut?

— Vi åker alltid hem till mina föräldrar på julafton och äter ett traditionellt julbord. Min fru Annas familj har som tradition att äta kalkon på juldagen. Det gör att vi får två härliga julmiddagar.

Vad kan du inte vara utan på julbordet?

— Köttbullar och Jansons frestelse är ett måste! Sedan fräschar vi upp julmaten med sallader, som rödkåls- och grönkålssallad.

Tips på minskat matsvinn kring julbordet?

  • Skala ned. Julmat är mättande, det behöver inte vara ett så stort överflöd. Du kanske inte behöver fem sorters sill, eller välj exempelvis ut en sorts lax istället för att ha både rökt, gravad och varmrökt.
  • Välj hellre en bra produkt och lägg lite extra på den istället.
  • Öppna inte alla matförpackningar på en gång. Öppna efter hand det går åt, så håller maten bättre.
  • Ta paus från matlagningen i mellandagarna, laga något enkelt med resterna. Varför inte en gratäng, pytt i panna eller låda i ugnen med julskinka och rostade rotfrukter?
  • Frys in det som är kvar när du tröttnat på julmaten. Det mesta går att frysa, det är bara att förpacka det i lämpliga formar.

Efter nyår återkommer Marin Moses med recept och annat matnyttigt Från Sverige.


Mer information

Om Martin Moses, Årets Kock 2019

Årets Kock – mat, mingel och människor

Aktuellt

Matproducenten – den nya hjälten! Årets Kock Talks.

Covid19 har synliggjort hur sårbara vi är som land. Konsumenter och restauranggäster vill äta mat med svenskt ursprung, samtidigt kämpar svenska bönder för sin egen överlevnad.

Gabriel toppar med 3 rätters på svenska råvaror!

I det fjärde och sista avsnittet av serien Från Sverige avslutar Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019, med en trerätters på utmärkta svenska råvaror. Här är recepten!

Årets Kock 2020 Från Sverige

Fullmatade digitala Årets Kock Veckan börjar nu!

I år är Årets Kock ett digitalt event. Se den spännande finalen livesänd den 17 september, inspireras av Årets Kock Talks, Årets Kock Podden hela vecka tills dess.