Fyra julfrågor till Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021
God mat och trivsamma måltider hör julen till! Vi frågade Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021, om julmat, julfirande och tips kring julens matlagning som gärna påbörjas redan på våren.
Hej Gustav! Vad kan du inte vara utan på julbordet?
— Kryddpeppar, den använder jag i det mesta.
Hur brukar du fira jul och vad har du på julbordet?
— Det är lite olika var vi firar. Antingen firar vi hemma hos min sambos föräldrar i Viken och där äter vi ett mer traditionellt julbord. Men om vi firar hemma är det ganska otraditionellt, det kan vara en pasta eller något annat gott.
Bästa tipset för julmaten?
— Det är ganska jobbigt att planera julmat. Börja planera julmaten redan på våren när du får primörerna. Lägg in kålen, lägg in morötterna, gör allting under året, för då kommer du inte behöva preppa så mycket under julen och du tar vara på råvarorna när de är som bäst.
Och bästa matsvinnstipset?
— Gör pizza på resterna!
Håll utkik efter Gustav Leonhardts nyårspizza Från Sverige!
Gustav delar med sig av sina bästa pizzarecept, perfekta på nyårsdagen! Recepten, film och tips får du i mellandagarna i sociala medier och på frånsverige.se, den 28 december.
Om Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021
Gustav Leonhardt är född 1996 och arbetar på Agrikultur i Stockholm. Uppvuxen med tre bröder har Gustav blivit en riktig tävlingsmänniska. Gustav har redan hunnit med att tävla en hel del inom matlagning med fina resultat: två OS guld med Juniorkocklandslaget och som commis har han varit med och vunnit ett VM-silver i Bocuse d’Or och ett EM-silver i Bocuse d’Or. Detta var Gustav första ansökan till Årets Kock — SM i professionell matlagning — och det höll vägen fram till segern. Läs mer på Årets Kock