från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Vem blir Årets Kock 2023? Allt om tävlingen

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

På torsdag den 19 oktober är det dags för finalen i Årets Kock, SM i professionell matlagning, där åtta finalister kommer att göra upp om titeln Årets Kock 2023. Här kan du läsa mer om tävlingen, momenten, juryn och alla finalister. Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner till Årets Kock, där svenska råvaror från Sveriges bönder och livsmedelsföretag är i gott sällskap.

Här har ni dem, de åtta kockarna som är i final i Årets Kock 2023 – SM i professionell matlagning. Läs mer om finalisterna nedan.

Om Årets Kock

Varje år arrangeras tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning. Det är Sveriges mest prestigefulla branschtävling där de främsta kockarna gör upp om segern. Tävlingen Årets Kock startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.

I år är det jubileumsår för Årets Kock som firar 40 år. Tävlingen avgörs den 19 oktober på Annexet i Stockholm och sänds på TV4 Play och i Sjuan.

De åtta finalisterna i Årets Kock 2023:

Desirée Jaks från Stockholm (Spesso)
Henric Herbertsson från Göteborg (SK Mat & Människor)
Oskar Persson från Huddinge (OM gastronomi)
Christian Siberg från Stockholm (Limitless Food Creations AB/Swedish Taste)
Marcus Bremdal från Trångsund (Chefly)
Markus Pettersson från Västra Frölunda (Signum)
Louise Johansson från Göteborg (Taste by Louise)
Luqaz Ottosson från Visby (Restaurang ROT)

Klicka in på finalisternas namn för att läsa mer 😊


I startfältet finns flera rutinerade tävlingskockar som tidigare har stått i kvalfinal eller final tidigare år, men även ett antal debutanter.

Tävlingsuppgifter 2023

Under dagen den 19 oktober kommer de åtta finalisterna att tävla i fyra uppgifter och metod!

Uppgifterna under tävlingen är:

Uppgift 1 & 2: Den första och andra uppgiften är att laga två rätter med svensk hummer varav:

– En valfri rätt ska vara kall med valfria råvaror som tävlande själv tar med.
– En valfri rätt ska vara varm med valfria råvaror som tävlande själv tar med.
– All matlagning ska ske på plats, dvs. inget får förberedas.
– Hela råvaran ska användas.
– Huvudråvaran (hummer) måste framgå både visuellt och smakmässigt i rätterna.
– De tävlande kommer att ha 2 timmar på sig att slutföra den kalla rätten och 3 timmar på sig att slutföra den varma rätten.


Den första och andra uppgiften är att laga två rätter med svensk hummer.

Uppgift 3: Den tredje uppgiften ”koka soppa på en spik” eller ”man tager vad man haver”: 

Den 18 oktober får finalisterna åka till Grönsakshallen Sorunda där de får en budget på 300 kr för att laga 6 portioner. Råvarorna är valfria och finalisterna får ”köpa” råvaror som i en butik. Det enda som får användas på Annexet är salt.

– Otränad rätt.
– Råvaror väljs från skafferi och receptet skrivs dagen innan final.
– Receptet ska innehålla följande: en rubrik, en förklarande text (obligatoriskt), ingredienslista och beredningstext.
– ”Koka soppa på en spik” är endast ett talesätt – man behöver inte göra en soppa.
– Tävlanden får en budget på totalt 300 kr för att handla i skafferiet där samtliga råvaror finns.
– Varm huvudrätt.
– Svenska råvaror.
– Endast salt finns att tillgå i skafferiet.
– Vissa förpackningar/råvaror får brytas/delas (finns i ett separat skafferi). Andra köps hela (huvudskafferi).
– All servering på en tallrik. Ingen à part tillåts (undantag för sås).
– Sås får serveras till rätten. Valfritt om sås serveras på tallrik eller à part.
– Varje tävlande får en vagn, våg och dator för att registrera köp och skriva recept på samt en personal shopper till hjälp i skafferiet.
– Personal shopper får ej tillhandahålla tips, enbart fakta.
– Tävlande får 2 timmar på sig att skriva recept och plocka ihop råvaror.
– Årets Kock AB förser tävlande med porslin på plats (flat eller djup tallrik samt ev såskanna).
– Det är förbjudet att använda överblivna råvaror från andra uppgifter i tävlingen, endast råvaror från skafferiet plus salt får användas i detta moment. Bryter tävlande mot denna regel blir man diskvalificerad från tävlingen.
– 5 timmar att färdigställa rätten.

Uppgift 4: Den fjärde uppgiften är att laga en valfri huvudrätt på sadel från rensarv:

– Rätten ska serveras varm.
– 6 portioner.
– I rätten ska rödbeta, renblod och rentunga ingå.
– All matlagning ska ske på plats, dvs. inget får förberedas.
– Rätten ska serveras på tallrik där huvudråvarorna framgår tydligt.
– En à part är tillåten utöver sås.
– Valfritt om rätten ska serveras med sås.
– Rätten måste serveras med minst ett valfritt tillbehör utöver rödbetan.


Den fjärde uppgiften är att laga en valfri huvudrätt på sadel från rensarv.

Varje finalist kan få upp till 150 poäng per uppgift, samt 200 poäng för metod, dvs totalt 800 poäng.

Varje rätt bedöms av en smakjury med några av Sveriges mest meriterade kockar och personer med gastronomisk kompetens. Finalisterna bedöms även av en metodjury (handlag, råvaruhantering/svinn, hygien och organisation/logistik/service) löpande under hela tävlingen. I tävlingens smakjury sitter H.K.H. Prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets Kock. Kocken med högst poäng utses till Årets Kock 2023.

Här är jurymedlemmarna i Årets Kock 2023:

Jonas Dahlbom – Dahlboms Mat & Bar
H.K.H Prins Carl Philip
Pam Pichaya – POTONG
Sebastian Gibrand – Gibrand / Sjöberg
Henrik Norström – LUX Dag för Dag
Nils Molinder – Melander Group
Gustav Trägårdh – Gurras
Katherine Bont – Punk Royale
Saori Ichihara – frilans
Frida Nilsson – ESS Group
Florencia Abella – Ekstedt
Adam Dahlberg – Adam/Albin
Ulrika Karlsson – Krakas Krog
Lena Flaten – Flammans Skafferi
Jacob Holmström – Restaurang Fyr

Här är metodjuryn i Årets Kock 2023:

Ulrika Brydling – Eldrimner
Lindor Wink – frilans
Peter Asp Jelksäter – Adam/Albin

Finalen i Årets Kock 2023 utgör 40-årsjubileum för tävlingen. Juryordförande för Årets Kock 2023 är Jonas Dahlbom, som själv vann tävlingen 1996. Tävlingsledare är Viktor Westerlind, vinnare av Årets Kock 2009 och råvaruansvarig är Stefan Eriksson, vinnare av Årets Kock 2005.

“Juryn i år är verkligen värdig ett 40-årsjubileum” säger Jonas Dahlbom, juryordförande i Årets Kock 2023.

Svenska råvaror i fokus

Årets Kock tävlingsledning och tävlingsgrupp påbörjar planeringen av tävlingen, råvaruval och tävlingsuppgifter redan i januari. Stefan Eriksson, som är råvaruansvarig för tävlingen, väljer noggrant ut råvaror efter säsong och ursprung. I år har Årets Kock även haft ett nära samarbete med Menigo och Martin & Servera som har hjälpt till att välja svenska och hållbara råvaror.

”I årets tävling har det varit stort fokus på att råvarorna som Årets Kock förser de tävlande med är från Sverige. Exempelvis så använde vi vinäger istället för citron i kvalfinalen. För oss är det mycket viktigt att använda svenska och hållbara råvaror i så stor utsträckning som möjligt och även att använda oss av lokala producenter.” menar Hélène Kugelberg, vd på Årets Kock.

Hélène Kugelberg, vd Årets Kock, berättar om Årets Kock, svenska råvaror och jubileumsfirandet. Läs intervjun här.

Se finalen och dokumentärfilmen om Årets Kock på TV4 Play

Finalen av Årets Kock 2023 av stapeln i TV4 Play och Sjuan, för att guida publiken på plats och i tv-sofforna finns programledarduon Tareq Taylor och Jessie Sommarström. Här kan du följa finalen.

Se dokumentären om Årets Kock ”Det svenska matundret”, på TV4 Play här

Tareq Taylor och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, leder publiken genom Årets Kock-finalen 2023!

Vem tror du blir Årets Kock 2023? Se hela finalen den 19 oktober kl 21.00 på TV4 Play och Sjuan!


Mer information

Till Årets Kocks hemsida

Från Sverige sponsrar och samarbetar – läs mer

Här är finalisterna

Läs intervjun med Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, om nya kokboken och tre recept med svenska råvaror

Det här betyder Från Sverige-märket

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.