från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Årets Kock firar 40 år — svenska råvaror i fokus

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

I år firar Årets Kock 40 år, något som uppmärksammas på många sätt under 2023. Årets Kock är SM i professionell matlagning, Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling där de främsta kockarna gör upp om segern. Från Sverige är stolt samarbetspartner till Årets Kock, där svenska råvaror från Sveriges bönder och livsmedelsföretag är i gott sällskap. Målet när Årets Kock skapades var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé. Vi bad Hélène Kugelberg, vd på Årets Kock, att berätta mer.

Hélène Kugelberg, vd Årets Kock, berättar om Årets Kock, svenska råvaror och jubileumsfirandet. 

Årets Kock firar 40-årsjubileum — hur uppmärksammas det?

— Tore Wretmans ambition med Årets Kock var att lyfta kockyrket och sätta svensk gastronomi i fokus, och det känns väldigt mäktigt att få vara en del av och planera Årets Kock 40-årsjubileum. Planering har pågått för fullt i snart ett år och de som följer oss på sociala medier har uppmärksammat att vi har firat jubileumsåret och hyllat tidigare vinnare löpande. Vi har spelat in en dokumentär om Årets Kocks historia som kommer att sändas i TV4 Play och Sjuan kl 21.00 den 12 oktober. Vi har också planerat en storslagen final med en avslutande bankettmiddag på Stadshuset med våra partners, tidigare vinnare, finalister och vinnaren av Årets Kock 2023.

Hur väljs råvarorna till kvaltävlingen och finalen?

— Årets Kock tävlingsledning och tävlingsgrupp påbörjar planeringen av tävlingen, råvaruval och tävlingsuppgifter redan i januari. Stefan Eriksson, som är råvaruansvarig för tävlingen, väljer noggrant ut råvaror efter säsong och ursprung. I år har vi även haft ett nära samarbete med Menigo och Martin & Servera som har hjälpt oss att välja svenska och hållbara råvaror.

Hur jobbar ni med svenska råvaror?

— I årets tävling har det varit stort fokus på att råvarorna som Årets Kock förser de tävlande med är från Sverige. Exempelvis så använde vi vinäger istället för citron i kvalfinalen. För oss är det mycket viktigt att använda svenska och hållbara råvaror i så stor utsträckning som möjligt och även att använda oss av lokala producenter.

Vilka råvaror är i fokus i år?

— I årets tävling kommer finalisterna att laga sina rätter på hummer från Smögen och rödbeta från Skilleby Trädgård, Järna tillsammans med rensarv från Arvidsjaurs Renslakteri som grundades 1992 av fyra närliggande samebyar; Mausjaur, Udtja, Västra och Östra Kikkejaure.

Jessie Sommarström Årets Kock 2022Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, är den andra kvinnan som vunnit Årets Kock. Vad har hennes vinst betytt?

— Det har varit en ynnest att jobba med Jessie under hennes år som regerande mästare av Årets Kock. Jessie har en stark värdegrund och har under året fokuserat på vikten av att jobba med bra och hållbart producerade råvaror. Jessie vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Årets Rätt är ett exempel på detta då Jessie valde att göra 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av 50% blandfärs och 50% färs på svenskodlade baljväxter. Med Årets Rätt ville Jessie, tillsammans med Årets Kock, bidra till minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa samt visa att hållbar mat inte behöver vara en klassfråga.

— Även om Jessies vinnarår snart är slut så kommer hon alltid bära titeln Årets Kock och jag hoppas på flera år av nära samarbete.

Årets Kock är en prestigefull utmärkelse — vilka kan tävla och hur ser årets startfält ut?

— För att ansöka till Årets Kock måste du vara en professionellt verksam kock i Sverige, ha fyllt 23 år, eller kommer att fylla 23 år under det år som du tävlar, måste vara svensk medborgare och/eller folkbokförd i Sverige i minst ett år. I år är första gången man som folkbokförd i Sverige får ansöka till tävlingen, vilket ger fler kvalificerade kockar möjligheten att söka till SM i professionell matlagning. Det är väldigt roligt att andelen kvinnliga sökare ökade markant i år.

— Årets startfält utgörs av ett helt fantastiskt gäng kockar som alla är otroligt duktiga. Det kommer onekligen att bli en spännande final ända in i sista stund.

Berätta om årets jury.

— Jonas Dahlbom som är juryordförande har satt ihop en otroligt kompetent jury! Några av Sveriges mest meriterade kockar och personer med gastronomisk kompetens kommer att sitta i juryn i Årets Kock 2023. Utöver detta breddas årets jury med ett internationellt perspektiv, där asiatiska kockstjärnan Pam Pichaya deltar i juryarbetet hela dagen. Ni kan läsa om alla jurymedlemmar på vår hemsida här.

Hur kan man se finalen och få veta mer om finalisterna?

— Finalen kommer att sändas den 19 oktober kl 21.00 på TV4 Play och Sjuan där ni kan följa vem som vinner Årets Kock 2023. Ni kan även följa oss för att ta del av de senaste nyheterna och tävlingen i våra sociala medier @aretskock.

 


Mer information

Se finalen av Årets Kock 2023 på TV4Play och Sjuan den 19 oktober kl 21.00 — läs här
Årets Kock fyller 40 år — se dokumentären på TV4 Play här
Här är finalisterna

Jessie Sommarström och Tareq Taylor guidar publiken under Årets Kock 2023
Läs intervjun med Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, om nya kokboken och tre recept med svenska råvaror

Kort om Från Sverige-märket
Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige
Från Sverige sponsrar och samarbetar

Årets Kock 2020 Från Sverige

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.