från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Ostguide – 5 saker att tänka på när du väljer ost

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Svensk ost har en lång tradition i vårt avlånga land. Men hur kan man vara säker på att osten är svensk, vilken osttyp passar bäst till olika tillfällen och vad finns det för fler faktorer att ta hänsyn till när man väljer ost? I vår ostguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på vid val av ost!

ostguide från sverige

1. Välj svensk ost

Idag är endast 4 av 10 ostar som äts i Sverige svenskproducerade. För att producera 1 kg hårdost krävs det ca 10 liter mjölk vilket gör osten viktig för de svenska mjölkbönderna. Att välja svensk ost är ett sätt att bidra till ökad produktion av mjölk och ost i Sverige, och i förlängningen till en stärkt försörjningsförmåga.

fakta ostguide

Hur vet man att osten är svensk?

När osten är märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige betyder det att osten är tillverkad i Sverige av svensk mjölk och är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om ostkonsumtionen i Sverige och ta del av fler fördelar med att välja svensk ost.

2. Välj rätt osttyp

Svensk ost har en lång tradition i vårt avlånga land och vårt svenska ostsortiment består av många olika produkter med varierande utseende, konsistens och smak. Därför gäller det att välja ost efter tillfälle! Ost kan delas in i sex olika huvudgrupper: hårdost, matlagningsost, dessertost, färskost, smältost, mjukost och mesost.

Hårdost – Hårdost är en mångsidig och populär typ av ost som erbjuder en rad olika smaker och texturer. Den har en fast konsistens och kan delas in i tre grupper beroende på lagring och mognad.

1. Traditionell hårdost med lång lagringstid som Grevé och Prästost.
2. Ytmognad hårdost (kittostar) är karaktärsostar som behandlas med bakteriekulturer på ytan för att påskynda mognaden.
3. Skorpfri hårdost förpackas i plastfilm direkt efter tillverkningen, får mogna i förpackningen och har en kort lagringstid, exempelvis Hushållsost.

Matlagningsost – Grillost, salladsost och mozzarella är exempel på matlagningsostar.
Dessertost – Omfattar alla ostar som passar att äta ”efter maten”, innefattar olika typer av mögelostar.
Färskost – Konsumeras färsk, som exempelvis keso eller bredbar färskost.
Smältost – Tillverkas av hårdost som smälts tillsammans med smältsalter och smakämnen.
Mjukost – En typ av smältost som ofta finns i tub men även som bredbar.
Mesost – Mesost eller brunost är en ost som tillverkas av vassle. Mesosten är fast och skivbar och har en sötsyrlig smak.

Här kan du läsa mer om de olika osttyperna och hur de skiljer sig åt.

3. Lär känna din smakprofil

Ostar varierar i smak från milda och krämiga till starka och kryddiga. Ta reda på ostens tillverkningsprocess, lagringstid och eventuella smaksättningstekniker – det kan säga mycket om ostens smak och textur! Exempelvis blir ostens smak mer intensiv ju längre osten lagras.

4. Mjölktyp

Svensk ost tillverkas vanligen av komjölk, men även mjölk från andra djur till exempel get, får och buffel går att ysta till ost. Varje mjölktyp ger osten en unik smak och konsistens.

För att producera 1 kg hårdost krävs det ca 10 liter mjölk vilket gör osten viktig för de svenska mjölkbönderna.

5. Våga prova nya ostar

Är du en av dem som haft samma favoritost på mackan så länge du kan minnas? Ett tips till dig som vill botanisera i det svenska ostutbudet är att besöka Ostfestivalen. På Ostfestivalen är den svenska osten i fokus och du som besökare får ta del av ett unikt utbud av svensk ost från producenter i hela Sverige!

Ostfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 9–11 februari 2024.

Här kan du läsa mer om vad som händer under Ostfestivalen 2024


Mer information

Därför ska du välja svensk ost

Lär dig mer om ost – 6 olika osttyper

10 spännande fakta om svensk ost

Svensk ost på pizzan – visste du det här?

Därför ska du välja svensk grillost

Köp din biljett till Ostfestivalen här

Relaterade inlägg

tunnbrödsrulle

Mackanskost tipsar – gör din egen tunnbrödsrulle

Gör din egen tunnbrödsrulle hemma! Smörstekt tunnbröd, fluffigt mos, smakrik korv och massa trevliga tillbehör – bara att rulla ihop och njuta. Här kan du se när Mackanskost gör sin tunnbrödsrulle steg för steg.

Korvguide – 5 saker att tänka på när du väljer korv

Korv är vår mest älskade charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar. I vår korvguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på vid val av korv!

Det här händer under Korvfestivalen 2024

Älskar du korv? Då är ett besök på Korvfestivalen absolut ett måste! Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2024.