från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svensk ost på pizzan – visste du det här?

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

I Sverige äter vi en halv miljon pizzor varje dag! Det innebär att det används 14 miljoner kg ost per år på landets pizzerior. Har du någon gång funderat över ostens ursprung på pizzan? Faktum är att den mesta osten idag är importerad. Om fler bad om svensk ost på pizzan skulle det hända grejer. Här nedan kan du läsa mer om kampanjen #SvenskOstPåPizzan.


Visste du att…

  • Vi äter en halv miljon pizzor varje dag i Sverige.
  • Det används 14 miljoner kg ost per år på landets pizzerior.
  • Den mesta osten som används på pizzan är importerad.
  • Det går åt cirka 10 liter mjölk för 1 kilo ost.
  • Idag är endast 4 av 10 ostar vi äter i Sverige producerade i Sverige.
  • Om alla i Sverige skulle äta svenskproducerad ost i stället för importerad, skulle utsläppen av växthusgaser från ostkonsumtionen minska med 16 procent.
  • Om du ber om svensk ost på pizzan bidrar du till en stärkt livsmedelsförsörjning.

Fördelar med att fråga efter svensk ost på pizzan

Att fråga efter köttets ursprung på restaurang är för en del en självklarhet idag. Faktum är att osten är jätteviktig för svenska mjölkbönder och en av nycklarna för att säkra en bättre lönsamhet i det svenska lantbruket.

Att fråga efter svensk ost är ett sätt att bidra till ökad produktion av mjölk och ost i Sverige, och i förlängningen till en stärkt försörjningsförmåga för livsmedel. Och mervärdena som kommer på köpet är många: djurvälfärd, jobb, trygg och säker mat och en levande landsbygd för att nämna några.

Sveriges bönder använder, för tolfte året i rad, minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder. Ett av alla mervärden!

4 av 10 ostar som vi äter är svenskproducerade

Idag är bara 4 av 10 ostar som vi äter tillverkade i Sverige, men bland konsumenterna finns en bred majoritet som vill äta mer svenskt. Med andra ord finns det en stor potential som vi behöver bli bättre på att utnyttja.

Demoskops attitydundersökning som genomfördes på uppdrag av Svenskmärkning i februari 2022 visar att 3 av 5 konsumenter tycker att det är viktigt att osten de köper är svensk. Ändå är bara runt 40 procent av all ost som vi svenskar äter producerad i Sverige.

En ost som är märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige är gjord av svensk mjölk från svenska kor, och osten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. 

Kampanjen #SvenskOstPåPizzan

Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp ”Svenska råvaror i privata restauranger” medverkade på Ostfestivalen i Stockholm i våras. Där serverades pizza med svensk ost och värdet av att öka andelen svensk ost på landets restauranger diskuterades. Medverkan på Ostfestivalen gav positiv respons från både besökare och producenter och blev startskottet för kampanjen #SvenskOstPåPizzan.

Landsbygdsnätverket har nu tagit fram korta filmer som ska användas för att sprida budskapet har tagits fram och det finns kunskapsartiklar och annan information om varför det är viktigt med svenska råvaror och hur man som till exempel konsument kan vara med och bidra i arbetet. Allt material samlas på denna kampanjsida.

Enkelt att se ostens ursprung

Många svenskar tror att de äter mer svensk ost än vad de i själva verket gör. Från Sverige-märkningen är ett bra och tydligt sätt för konsumenten att se att osten kommer från kor som är födda och uppväxta här i Sverige och att osten är tillverkad, kontrollerad och packad här.


Visste du att det går åt cirka 10 liter mjölk för att producera 1 kg hårdost? Titta efter märket Från Sverige nästa gång du handlar ost!


Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, använder svensk ost på pizzan

Jessie Sommarström är Årets Kock 2022 och när vi bad om hennes bästa pizzarecept Från Sverige valde hon att toppa med färska, prisvärda svenska råvaror som finns i butikerna året runt och lagrad svensk hårdost. Recepten hittar du här!

”Om du avslutar med att toppa pizzan med en riktigt bra, lagrad ost så smakar det mesta himmelskt.” Jessie Sommarström, Årets Kock 2022

 


Mer information

Till kampanjsidan – Svensk ost på pizzan

Läs mer om ost för alla smaker

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.