Därför ska du välja svensk ost
Idag är det Ostens dag! Svensk ost har en lång tradition i vårt avlånga land. Trots det är endast 4 av 10 ostar som äts i Sverige svenskproducerade. För att producera 1 kg hårdost krävs det ca 10 liter mjölk vilket gör osten viktig för de svenska mjölkbönderna. Att välja svensk ost är ett sätt att bidra till ökad produktion av mjölk och ost i Sverige, och i förlängningen till en stärkt försörjningsförmåga. När osten är märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige betyder det att osten är tillverkad i Sverige av svensk mjölk och är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om ostkonsumtionen i Sverige och ta del av fler fördelar med att välja svensk ost.
Ostkonsumtionen i Sverige
Vi äter mer än 20 kilo ost per person och år i Sverige och konsumtionen ökar för varje år. Vi konsumerar mer mjölkråvara i form av ost än av dryckesmjölk. För att producera 1 kg hårdost krävs det ca 10 liter mjölk vilket gör osten viktig för de svenska mjölkbönderna.
Endast 4 av 10 ostar som äts idag är producerade i Sverige
Den svenska marknadsandelen för mejerivaror har som helhet minskat sedan EU-inträdet 1995. Störst är minskningen för ost, som nu är nere på en marknadsandel om 39 procent (2022), motsvarande siffra var 89 procent år 1995*. Det betyder att endast 4 av 10 ostar som äts idag är producerade i Sverige. Att välja svensk ost är därför ett sätt att bidra till ökad produktion av mjölk och ost i Sverige, och i förlängningen till en stärkt svensk försörjningsförmåga.
*Källa: Jordbruksverket, 2023
Därför ska du välja svensk ost
De svenska mervärdena är många; djurvälfärd, jobb, trygg och säker mat och en levande landsbygd är några av dem.
🧑🌾 Svenska bönder jobbar förebyggande för djurskydd, smittskydd och god djurhälsa och vi har en av världens strängaste djurskyddslagstiftning där djuren får behålla sitt naturliga beteende. Sverige har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – Sverige har EU:s lägsta användning av antibiotika i djurhållningen.
🐮 Mjölkkor ska gå på bete eller på annat sätt vistas ute sommartid. Betande djur ger oss ett öppet landskap. Utan dem får Sverige inga vackra hagar och ängar med biologisk mångfald.
🥛 Den svenska mjölkens klimatpåverkan är lägre per kilo än i många andra länder. Det beror bland annat på att en svensk mjölkko har hög mjölkavkastning och att en stor del av fodret består av gräs och klöver.
🧀 Om alla i Sverige skulle äta svenskproducerad ost i stället för importerad, skulle utsläppen av växthusgaser från ostkonsumtionen minska med 16 procent.
💛 I Sverige har vi en mycket hög livsmedelssäkerhet där både producenter och myndigheter utför kontroller och uppföljningar av livsmedelsproduktionen.
Källa: Jordbruksverket 2023, LRF, SCB
Betande djur ger oss ett öppet landskap. Utan dem får Sverige inga vackra hagar och ängar med biologisk mångfald.
Önskelista på svenska ostvarianter
Svensk grillost har fått ett rejält uppsving på senare år och idag hittar du Från Sverige-märkt grillost från flera olika företag och mejerier. Ostrapporten 2023 visar att parmesan, mozzarella och fetaost är de utländska ostsorter som konsumenterna helst vill se svenska likvärdiga varianter av.
Från Sverige-märkningen på ost
När osten är märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige betyder det att osten är tillverkad i Sverige av svensk mjölk och även är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Mer information
Ostrapporten 2023: Stor lojalitet till svensk ost
10 spännande fakta om svensk ost
Lär dig mer om ost – 6 olika osttyper
Från Sverige på plats på Ostfestivalen 2023