från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Därför ska du välja svensk ost

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Idag är det Ostens dag! Svensk ost har en lång tradition i vårt avlånga land. Trots det är endast 4 av 10 ostar som äts i Sverige svenskproducerade. För att producera 1 kg hårdost krävs det ca 10 liter mjölk vilket gör osten viktig för de svenska mjölkbönderna. Att välja svensk ost är ett sätt att bidra till ökad produktion av mjölk och ost i Sverige, och i förlängningen till en stärkt försörjningsförmåga. När osten är märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige betyder det att osten är tillverkad i Sverige av svensk mjölk och är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om ostkonsumtionen i Sverige och ta del av fler fördelar med att välja svensk ost.

Ostkonsumtionen i Sverige

Vi äter mer än 20 kilo ost per person och år i Sverige och konsumtionen ökar för varje år. Vi konsumerar mer mjölkråvara i form av ost än av dryckesmjölk. För att producera 1 kg hårdost krävs det ca 10 liter mjölk vilket gör osten viktig för de svenska mjölkbönderna.

Endast 4 av 10 ostar som äts idag är producerade i Sverige

Den svenska marknadsandelen för mejerivaror har som helhet minskat sedan EU-inträdet 1995. Störst är minskningen för ost, som nu är nere på en marknadsandel om 39 procent (2022), motsvarande siffra var 89 procent år 1995*. Det betyder att endast 4 av 10 ostar som äts idag är producerade i Sverige. Att välja svensk ost är därför ett sätt att bidra till ökad produktion av mjölk och ost i Sverige, och i förlängningen till en stärkt svensk försörjningsförmåga.

*Källa: Jordbruksverket, 2023

Därför ska du välja svensk ost

De svenska mervärdena är många; djurvälfärd, jobb, trygg och säker mat och en levande landsbygd är några av dem.

🧑‍🌾 Svenska bönder jobbar förebyggande för djurskydd, smittskydd och god djurhälsa och vi har en av världens strängaste djurskyddslagstiftning där djuren får behålla sitt naturliga beteende. Sverige har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – Sverige har EU:s lägsta användning av antibiotika i djurhållningen.

🐮 Mjölkkor ska gå på bete eller på annat sätt vistas ute sommartid. Betande djur ger oss ett öppet landskap. Utan dem får Sverige inga vackra hagar och ängar med biologisk mångfald.

🥛 Den svenska mjölkens klimat­påverkan är lägre per kilo än i många andra länder. Det beror bland annat på att en svensk mjölkko har hög mjölk­avkastning och att en stor del av fodret består av gräs och klöver.

🧀 Om alla i Sverige skulle äta svenskproducerad ost i stället för importerad, skulle utsläppen av växthusgaser från ostkonsumtionen minska med 16 procent.

💛 I Sverige har vi en mycket hög livsmedelssäkerhet där både producenter och myndigheter utför kontroller och uppföljningar av livsmedelsproduktionen.

Källa: Jordbruksverket 2023, LRF, SCB

Betande djur ger oss ett öppet landskap. Utan dem får Sverige inga vackra hagar och ängar med biologisk mångfald.

Önskelista på svenska ostvarianter

Svensk grillost har fått ett rejält uppsving på senare år och idag hittar du Från Sverige-märkt grillost från flera olika företag och mejerier. Ostrapporten 2023 visar att parmesan, mozzarella och fetaost är de utländska ostsorter som konsumenterna helst vill se svenska likvärdiga varianter av.

Från Sverige-märkningen på ost

När osten är märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige betyder det att osten är tillverkad i Sverige av svensk mjölk och även är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


Mer information

Ostrapporten 2023: Stor lojalitet till svensk ost

Om svensk ost

10 spännande fakta om svensk ost

Lär dig mer om ost – 6 olika osttyper

Från Sverige på plats på Ostfestivalen 2023

Svensk ost på pizzan – visste du det här?

Ostfestivalen

Relaterade inlägg

LI Tareq Taylor triss i kungar julbordsgäster

Triss i kungar – dem vill vi helst äta julbord med

För tredje året hamnar Tareq Taylor högst upp på svenskarnas julbordsgästlista! Tareq märker sina färdigrätter Maten é klar med Från Sverige så vi tycker att det är ett utmärkt val!

kockarnas kamp

Danyel Couet om vinsten i Kockarnas kamp

Det blev Danyel Couet som kammade hem vinsten i Kockarnas kamp. Här kan du ta del av hela vinnarintervjun med Danyel och läsa mer om Danyels egna såser som han valt att ursprungsmärka med Från Sverige.

bake my day

Bake My Day bakar för hand med svenska råvaror

Bake My Day bakar sina produkter för hand i Huddinge, söder om Stockholm. Svenska och lokala råvaror är viktigt och alla matbröd och kaffebröd är ursprungsmärkta med Från Sverige. Vi bad Moses Isik, vd på Bake My Day, att berätta mer.