från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Lär dig mer om ost – 6 olika osttyper

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Vårt svenska ostsortiment består av många olika produkter med varierande utseende, konsistens och smak. De kan delas in i sex olika huvudgrupper: hårdost, matlagningsost, dessertost, färskost och mesost. Här nedan kan du läsa mer om de olika osttyperna och hur de skiljer sig åt.

osttyper

Ost för alla smaker – till vardag och fest

Osten du äter till frukost och den du har på kvällens ostbricka är säkert rätt olika varandra. Ändå utgår de alla från mjölk. Är de märkta med Från Sverige eller Mjölk från Sverige är de gjorda av svensk mjölk, vars höga kvalitet blir en naturlig del av osten. Det gäller alla ostsorter, vare sig det är hårdost, mjukost, färskost eller mögelost.

Svensk ost har en lång tradition i vårt avlånga land. Idag är endast 4 av 10 ostar vi äter i Sverige producerade i Sverige. Det går åt mycket mjölk för att tillverka ost – för ett kilo hårdost används 10 liter mjölk – och därmed betyder osten mycket för de svenska mjölkbönderna.

Visste du att det går åt cirka 10 liter mjölk för att producera 1 kg hårdost? Ost märkt med Från Sverige och Mjölk från Sverige är alltid gjord på 100% svensk mjölk från svenska mjölkkor.


Hårdost

Hårdost kan delas in i tre grupper beroende på lagring och mogning.

1. Traditionell hårdost med lång lagringstid som Grevé och Prästost.

2. Ytmognad hårdost.

3. Skorpfri hårdost som Hushållsost.

Svensk hårdost under varumärkena Präst®, Herrgård® och Grevé® får enbart tillverkas på svensk mjölk. Läs mer hos Svenska Ostklassiker.

Visste du att… All hårdost som går att hyvla är naturligt fri från laktos, oavsett vilken lagringstid den har.

Matlagningsost

Grillost är ett gott exempel på en populär matost. Från Sverige-märkt grillost har fått ett rejält uppsving och idag hittar du Från Sverige-märkt grillost från flera olika företag och mejerier.

Därför ska du välja Från Sverige-märkt grillost

Dessertost

Inom kategorin dessertost hör mögelostarna grön-/blåmögelost som Ädelost, och vitmögelost.

Färskost

Konsumeras färsk, som exempelvis keso eller bredbar färskost.

Mjukost

Finns bland annat i tub och som bredbar.

Mesost

Mesost eller brunost är en ost som tillverkas av vassle. Mesosten är fast och skivbar och har en sötsyrlig smak.


10 spännande fakta om svensk ost

Hur vet jag att osten är svensk? Jo, du tittar efter märket Från Sverige eller Mjölk från Sverige på osten – då kan du vara säker på att osten är gjord på 100% svensk mjölk och dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige! Här har vi samlat 10 spännande fakta som du troligtvis inte visste om svensk ost.

fakta om svensk ost


Mer information

Mer om Från Sverige-märkt ost

10 spännande fakta om svensk ost

Därför ska du välja svensk grillost

Svenska mjölkkor betar ute på sommaren — läs mer om svenska mervärden

Mer om ost på Ostforum och Hjärta mjölk

Här hittar du alla företag som märker med Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.