från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

10 spännande fakta om svensk ost

Publicerad Företag Konsument

Hur vet jag att osten är svensk? Jo, du tittar efter märket Från Sverige eller Mjölk från Sverige på osten – då kan du vara säker på att osten är gjord på 100% svensk mjölk och dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige! Idag är det ostens dag och vi har samlat 10 spännande fakta som du troligtvis inte visste om svensk ost.

fakta om svensk ost

1. Det krävs 10 liter mjölk för 1 kg hårdost

Visste du att det går åt cirka 10 liter mjölk för att producera 1 kg hårdost? Ost märkt med Från Sverige och Mjölk från Sverige är alltid gjord på 100% svensk mjölk från svenska mjölkkor.

10 liter mjölk för 1 kg ost


2. Många fördelar med att välja Från Sverige-märkt ost

En ost märkt med Från Sverige-märkningen är inte bara gjord på 100% svensk mjölk, när du väljer en ost med märket Från Sverige eller Mjölk från Sverige kan du också vara säker på att den är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Det innebär att osten slipper långa transporter och att förädling och förpackning av osten skapar jobb i Sverige.


Bild: Gäsene Mejeri


3. Svensk ost är bättre för klimatet än den importerade

Om alla i Sverige skulle äta svenskproducerad ost i stället för importerad, skulle utsläppen av växthusgaser från ostkonsumtionen minska med 16 procent. Det visar beräkningar från Lantbrukarnas riksförbund, LRF, baserade på siffror från SCB och Jordbruksverket.

Svensk ost får även grönt ljus i WFFs Köttguide. Till dessa hör alla svenska hårdostar och även svensk grillost, som fått ett rejält uppsving efter medierapporteringen om Cyperns överanvändning av antibiotika.

Antibiotikaanvändning
Sveriges bönder använder, för tionde året i rad, minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder. Det visas i Europeiska läkemedelsmyndighetens årliga rapport om antibiotikaanvändning.


4. Sveriges självförsörjning av ost sjunker

År 2017 åt svenskarna totalt 195 000 ton ost. 1997 var motsvarande siffra 137 000 ton och 2007 160 000 ton. Samtidigt så sjunker Sveriges självförsörjning av ost. 1997 var självförsörjningen av ost 86 procent, år 2007 hade den sjunkit till 68 procent och 2017 var den nere på 45 procent. Det innebär att det finns en enorm potential för att öka Sveriges självförsörjning av ost, genom att fler väljer svensk ost istället för importerad. Titta efter märket!


5. Präst®, Herrgård® och Grevé® får enbart tillverkas på svensk mjölk

Präst®, Herrgård® och Grevé® är registrerade varumärken som ägs och licensieras ut av Svenska Ostklassiker AB. Licens för att producera svensk hårdost under varumärkena har Skånemejerier, Arla Foods, Norrmejerier och Falköpings Mejeri.

Även dagligvaruhandel och ostgrossister som köper Grevé®, Präst® och Herrgård® från ovanstående mejerier ska ha licensavtal med Svenska Ostklassiker AB för att få använda varumärkena. Läs mer hos Svenska Ostklassiker.


7. Lång lagring ger starkare smak

Lagringsprocessen skiljer sig åt beroende på osttyp, eftersom alla kräver sin speciella lagring för att få sin doft, smak och konsistens. Lagringstiden varierar från någon vecka till månader och år. Ju längre osten lagras desto starkare smak får den.


8. Ostens hål kallas pipor

När du delar en ost kan du se olika former av hål. På mejerispråk kallas hålen för ”pipor” och de bildas under tillverkningen. Om osten har runda hål kallas den rundpipig. Har den små grynformade pipor kallas den grynpipig. Ost utan hål kallas tät.

svensk ost


9. Hårdost är naturligt laktosfri

All hårdost som går att hyvla är naturligt fri från laktos, oavsett vilken lagringstid den har. Däremot innehåller färskostar, mjukostar, blå- och vitmögelostar laktos.


10. Det finns en festival för alla ostälskare!

Har du hört talas om Ostfestivalen? En festival med mängder av goda svenska ostar i fokus. Under festivalen erbjuds besökarna provsmakningar, utställningar, seminarier, ost och -dryckesprovningar och självklart försäljning av ost. Från Sverige kommer vara på plats på Ostfestivalen den 18–20 februari 2022.


Fem huvudgrupper av ost

Vårt svenska ostsortiment består av många olika produkter med varierande utseende, konsistens och smak. De kan delas in i fem huvudgrupper:

Hårdost – Kan delas in i tre grupper beroende på lagring och mogning. Traditionell hårdost med lång lagringstid som Grevé och Västerbottensost. 2. Ytmognad hårdost, som Havarti. 3. Skorpfri hårdost som Hushållsost och Jämtgårdsost.
Mjukost  Hit hör mögelostarna grön-/blåmögelost som Ädelost, och vitmögelost som Camembert.
Färskost  Konsumeras färsk, som exempelvis Keso och Philadelphia.
Smältost  Tillverkas av hårdost som smälts tillsammans med smältsalter och smakämnen.
Mesvaror  Det finns bredbart messmör och skivbar mesost och de görs av vassle.

Här kan du läsa mer om ost för alla smaker


Mer information

Här hittar du alla företag som märker med Från Sverige

Svenska mjölkkor betar ute på sommaren — läs mer om svenska mervärden

Mer om ost på Ostforum och Hjärta mjölk

Relaterade inlägg

kiviks musteri

Nu är det skördetid på Kiviks Musteri!

Skördetiden är i full gång i Kivik! Vi bad XXX berätta om hur skörden går till, produkterna och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

kött från sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Ta del av 5 utmärkta skäl till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar.

Kött och charkuterier — Från Sverige-veckorna

Vi bad Nybergs Deli, Jakobsdals Charkuteri och Scan, som använder Kött från Sverige-märket på kött och chark, berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna.