från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

10 spännande fakta om svensk ost

Publicerad Företag Konsument

Hur vet jag att osten är svensk? Jo, du tittar efter märket Från Sverige eller Mjölk från Sverige på osten – då kan du vara säker på att osten är gjord på 100% svensk mjölk och dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige! Idag är det ostens dag och vi har samlat 10 spännande fakta som du troligtvis inte visste om svensk ost.

fakta om svensk ost

1. Det krävs 10 liter mjölk för 1 kg hårdost

Visste du att det går åt cirka 10 liter mjölk för att producera 1 kg hårdost? Ost märkt med Från Sverige och Mjölk från Sverige är alltid gjord på 100% svensk mjölk från svenska mjölkkor.

10 liter mjölk för 1 kg ost


2. Många fördelar med att välja Från Sverige-märkt ost

En ost märkt med Från Sverige-märkningen är inte bara gjord på 100% svensk mjölk, när du väljer en ost med märket Från Sverige eller Mjölk från Sverige kan du också vara säker på att den är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Det innebär att osten slipper långa transporter och att förädling och förpackning av osten skapar jobb i Sverige.


Bild: Gäsene Mejeri


3. Svensk ost är bättre för klimatet än den importerade

Om alla i Sverige skulle äta svenskproducerad ost i stället för importerad, skulle utsläppen av växthusgaser från ostkonsumtionen minska med 16 procent. Det visar beräkningar från Lantbrukarnas riksförbund, LRF, baserade på siffror från SCB och Jordbruksverket.

Svensk grillost får grönt ljus i WFFs Köttguide, som fått ett rejält uppsving efter medierapporteringen om Cyperns överanvändning av antibiotika.


Sveriges bönder använder, minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder. Det visas i Europeiska läkemedelsmyndighetens årliga rapport om antibiotikaanvändning.


4. Endast 4 av 10 ostar som äts idag är producerade i Sverige

Den svenska marknadsandelen för mejerivaror har som helhet minskat sedan 1995. Störst är minskningen inom ostmarknaden, som nu är nere på en marknadsandel om 41%, motsvarande siffra var 89% år 1995. Det betyder att endast 4 av 10 ostar som äts idag är producerade i Sverige. Det finns det en enorm potential för att öka Sveriges självförsörjning av ost, genom att fler väljer svensk ost istället för importerad. Titta efter märket!

Se svensk marknadsandel för ost i Sverige, illustrerat av Svenskmärkning. Källa: Jordbruksverket


5. Präst®, Herrgård® och Grevé® får enbart tillverkas på svensk mjölk

Präst®, Herrgård® och Grevé® är registrerade varumärken som ägs och licensieras ut av Svenska Ostklassiker AB. Licens för att producera svensk hårdost under varumärkena har Skånemejerier, Arla Foods, Norrmejerier och Falköpings Mejeri.

Även dagligvaruhandel och ostgrossister som köper Grevé®, Präst® och Herrgård® från ovanstående mejerier ska ha licensavtal med Svenska Ostklassiker AB för att få använda varumärkena. Läs mer hos Svenska Ostklassiker.


7. Lång lagring ger starkare smak

Lagringsprocessen skiljer sig åt beroende på osttyp, eftersom alla kräver sin speciella lagring för att få sin doft, smak och konsistens. Lagringstiden varierar från någon vecka till månader och år. Ju längre osten lagras desto starkare smak får den.


8. Ostens hål kallas pipor

När du delar en ost kan du se olika former av hål. På mejerispråk kallas hålen för ”pipor” och de bildas under tillverkningen. Om osten har runda hål kallas den rundpipig. Har den små grynformade pipor kallas den grynpipig. Ost utan hål kallas tät.

svensk ost


9. Hårdost är naturligt laktosfri

All hårdost som går att hyvla är naturligt fri från laktos, oavsett vilken lagringstid den har. Däremot innehåller färskostar, mjukostar, blå- och vitmögelostar laktos.


10. Det finns en festival för alla ostälskare!

Har du hört talas om Ostfestivalen? En festival med mängder av goda svenska ostar i fokus. Under festivalen erbjuds besökarna provsmakningar, utställningar, seminarier, ost- och dryckesprovningar och självklart försäljning av ost. Från Sverige är stolt samarbetspartner!


Olika grupper av ost

Vårt svenska ostsortiment består av många olika produkter med varierande utseende, konsistens och smak. De kan delas in i olika grupper:

Hårdost – Kan delas in i tre grupper beroende på lagring och mogning. Traditionell hårdost med lång lagringstid som Grevé och Prästost. 2. Ytmognad hårdost. 3. Skorpfri hårdost som Hushållsost.
Matlagningsost – Grillost, fetaost och mozarella är exempel på vanliga matostar. Grillost har många benämningar, som eldost och halloum.
Dessertost  Hit hör mögelostarna grön-/blåmögelost som Ädelost, och vitmögelost.
Färskost  Konsumeras färsk, som exempelvis cottage cheese.
Smältost  Tillverkas av hårdost som smälts tillsammans med smältsalter och smakämnen.
Mjukost – Finns bland annat i tub och som bredbar.
Mesvaror  Det finns bredbart messmör och skivbar mesost och de görs av vassle.

Här kan du läsa mer om ost för alla smaker.


Mer information

Här hittar du alla företag som märker med Från Sverige

Svenska mjölkkor betar ute på sommaren — läs mer om svenska mervärden

Mer om ost på Ostforum och Hjärta mjölk

Läs mer om Ostfestivalen

Relaterade inlägg

Företagsinbjudan: Uppstartsmöte för Från Sverige-veckorna 2024!

Är du märkesanvändare? Då är det dags att boka in Från Sverige-veckorna 2024 om du inte redan har gjort det. Välkommen till uppstartsmöte fredagen den 19 april.

Företagsinbjudan: Smaka på Från Sverige minimarknad 2024

Minimarknaderna Smaka på Från Sverige 2024 är en aktivitet i utvalda butiker i samband med Från Sverige-veckorna. Nu bjuder vi in intresserade företag att vara med.

skyddade beteckningar

Här är alla livsmedel med skyddade beteckningar

Vad har Kalix löjrom, Svecia och falukorv gemensamt? Jo, de alla har skyddade beteckningar! De beteckningar som är skyddade får bara användas vid märkning av livsmedel som framställs enligt särskilda recept och vissa andra villkor. Lär dig mer här!