från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

MAX byter till svensk Grilloumi®

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument Nyheter för företag

Nu uppdaterar MAX sina halloumiburgare till svensk Grilloumi®. Grilloumin® är framtagen i samarbete med Fontana och produceras av Norrmejerier på mjölk från norrländska gårdar med 50 procent lägre klimatpåverkan än halloumin.

MAX. Pressmeddelande 2022 03 17

När MAX halloumiburgare lanserades i januari 2016 blev den snabbt en favorit bland gästerna. Det långa samarbetet med Fontana som leverantör av halloumi har lett fram till Grilloumin® som tillverkas hos Norrmejerier i Umeå.  En stor skillnad är att klimatavtrycket på den nya Grilloumin® motsvarar 8 kilo Co2e per kilo, vilket är 50 procent lägre än för halloumi. Inräknat alla ingredienser har Grilloumi®-burgaren ett klimatavtryck på 0,8 CO2e jämfört med Halloumiburgaren som har 1,2 CO2e. Det minskade klimatavtrycket kommer främst från att mjölkproduktionen i Sverige har lägre klimatpåverkan än på Cypern men också från kortare transporter.

— Efter drygt två års intensiv produktutveckling är vi äntligen väldigt nöjda med smaken på den svenska Grilloumin®. Lika gott som tidigare men med halva klimatpåverkan. Eller om man vill – dubbelt så gott per kilo klimatpåverkan, säger Kaj Török som är hållbarhetschef på MAX Burgers.

Samtliga halloumiburgare på menyn påverkas av bytet, där även namnen uppdateras från halloumi till Grilloumi®. Senare i vår kommer även MAX halloumiburgare bytas ut till Grilloumi®-burgare i dagligvaruhandeln. Bytet uppskattas även av MAX samarbetspartner Svenskmärkning, som står bakom ursprungsmärkningen Från Sverige.

— När MAX väljer svensk Grilloumi® är det en glad och viktig nyhet för svensk ost. Grilloumin® är ursprungsmärkt med Mjölk från Sverige och det betyder att osten är gjord av svensk mjölk och att den är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Tillsammans med märket Kött från Sverige på menyerna, är det tydligt att MAX gör ett medvetet val att servera burgare med svenska mervärden, där god djuromsorg och låg antibiotikaanvändning i djurhållningen ingår, säger Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig på Svenskmärkning.

För mer information: Erik Filén, presskontakt, 073–8127821, [email protected]


MAX Burgers grundades 1968 och är Sveriges äldsta burgarkedja. MAX vill bli världens bästa burgarkedja och vägen dit är att göra världen lite godare. Både genom att servera de godaste burgarna och genom att vara en god kraft i samhället. Redan 2008 började MAX klimatmärka menyn och klimatkompensera för alla utsläpp från lantbrukarens jord till gästens bord. Sedan 2018 har MAX en klimatpositiv meny, vilket innebär att företaget binder mer klimatgaser än hela värdekedjan släpper ut och samtidigt minskar utsläpp i linje med FN:s globala 1,5-gradersmål. Från 2006 har 7-10 procent av den årliga nettovinsten fördelats till fattigdomsbekämpning och 2009 bildades stiftelsen Rättvis Fördelning. Hittills har 301 miljoner kronor före skatt avsatts från MAX till stiftelsen Rättvis Fördelning. Kedjan har 179 restauranger, varav 142 i Sverige och sysselsätter 5 500 medarbetare. MAX omsatte 3,6 miljarder kronor år 2020, varav 3,3 miljarder i Sverige.


Mer information

Läs mer på MAX

Bild finns på Från Sveriges MyNewsdesk

Därför ska du välja svensk grillost

Så fungerar Från Sverige-märkningen på restaurang

Om märket Mjölk från Sverige

10 spännande fakta om svensk ost

Från Sverige ny samarbetspartner till Ostfestivalen

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Från Sverige-veckorna: Fazer, Nordzukker, Frödinge, Gäsene Mejeri!

Här berättar Fazer, Nordzukker, Frödinge och Gäsene Mejeri vad de gör i butiker och kommunikation under Från Sverige-veckorna 2023.

Storsatsning under Från Sverige-veckorna 2023

Pressmeddelande. För fjärde året samarbetar livsmedelsbranschen under Från Sverige-veckorna igång för att lyfta Från Sverige-märkt i butik och kommunikation. Nytt för i år är pilotprojektet Smaka på Från Sverige!

Info: Storsatsning under Från Sverige-veckorna 2023!

Nu drar Från Sverige-veckorna igång för fjärde året! Läs om aktiviteter, media och det nya pilotprojektet Smaka på Från Sverige som pågår den 18 september till 1 oktober.