från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Korvrapporten 2023 – svenskt kött viktigare än pris

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Hela 92% av alla svenskar äter korv! Men vilka faktorer är viktigast vid val av korv, vilken är favoritkorven och hur står sig team kokt vs grillad? Det och mycket mer får du svar på i Korvrapporten 2023, en undersökning om svenska folkets korvpreferenser och attityder till korv, som Demoskop genomfört på uppdrag av Svenskmärkning.

Korvrapporten 2023

Korvrapporten 2023 handlar om svenska folkets korvpreferenser och attityder till korv. Titta efter märket Kött från Sverige och Från Sverige när du köper korv och tillbehör som korvbröd, senap, surkål och annat gott.

92 procent av alla svenskar äter korv

Nästan alla, 92 procent, äter korv (kött eller växtbaserad). Det är en något högre andel män (95%) än kvinnor (90%) som äter korv. Undersökningen visar också att män äter korv vid fler tillfällen än kvinnor och yngre äter korv vid fler tillfällen än äldre personer.

De flesta, 54 procent, äter korv till middag, en ökning med 13 procentenheter jämfört med 2022. Andelen som äter korv till lunch har också ökat från 39 procent till 43 procent. Det är också en ökning med 4 procentenheter i gruppen som tar en stödkorv.

Toppfavoriten: Falukorv

Falukorv är fortsatt ohotad etta på korvtoppen! Den är svenskarnas favoritkorv med god marginal: 42 procent anger att falukorv är deras favoritkorv och det är favoritkorven i alla åldersgrupper. Andra platsen kniper uppstickaren salami (28%) och på tredje plats kvalar varmkorven/wienerkorven (26%) in. Fjärdeplatsen innehas även i år av den vanliga grillkorven (24%).

svenskarnas favoritkorv42% anger att falukorv är deras korvfavorit. Falukorven toppar korvfavoritlistan i alla åldersgrupper.

Svenskt kött och tillverkning i Sverige viktigare än pris

De tre viktigaste faktorerna vid val av korv är smaken (57%), följt av kötthalten (54%) och att köttet är svenskt (41%). På fjärde plats kommer det faktum att korven är tillverkad i Sverige (30%).

Att korven är gjord på svenskt kött och tillverkad i Sverige kommer före prisets betydelse. Pris hamnar på femte plats (27%) och därefter kommer korvens kryddning (24%).

Nästan tre av fyra (73%) av korvätarna tycker det är viktigt att korven är gjord av svenskt kött.

Team kokt vs grillad

Den eviga frågan när du ska välja korv: kokt eller grillad? Resultatet i Korvrapporten visar på att team grillad korv vinner överlägset. Tre av fyra (73%) föredrar grillad korv framför kokt korv (23%). Men även om grillad korv är det alternativ som alla grupper anger så finns det vissa skillnader. Bland kvinnor föredrar 27 procent kokt korv medan motsvarande andel bland män är 19 procent.

Det finns också vissa regionala skillnader. I norra Sverige är den kokta korven mer populär (35%) jämfört med i södra Sverige (18%) och mellersta Sverige (24%).

3 av 4 föredrar grillad korv framför kokt.

Klassiska toppings i topp

Klassikerna senap (74%) och ketchup (66%) toppar favoritlistan för toppings på korven. På tredje plats kommer rostad lök (44%).

De som är yngre än 29 år föredrar helt klart ketchup (83%) framför senap (59%) på sin korv. Medan senapen är favorittopping i den grupp som är äldre än 65 år (88%), så hamnar ketchupen på andra plats (44%).

Om surkålen med sina sju procent är en bubblare på väg upp får framtiden visa. Räksallad/skagenröra (21%) ligger stadigt i mitten av listan.

Vanligaste tillbehöret

En majoritet föredrar att äta korv i ett vanligt korvbröd (59%). Det är det vanligaste tillbehöret i alla åldersgrupper. Därefter följer mos (31%), pasta (19%) och pommes (13%). Rankningen är likadan för alla åldersgrupper i undersökningen.

Tre procent äter sin korv rakt upp och ner utan några som helst tillbehör.

Korv ursprungsmärks med Från Sverige eller Kött från Sverige

En korv innehåller flera ingredienser. En korv som är märkt med ursprungsmärkningen Kött från Sverige eller Från Sverige innehåller alltid minst 75 procent svenska ingredienser. Innehåller korven kött-, ägg- eller mjölkråvara så är det alltid utan undantag 100 procent svenskt. Korven är dessutom förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Titta efter märket när du handlar korv!

Ladda ned hela rapporten på MyNewsdesk här!


Om Korvrapporten 2023

Korvrapporten 2023 baseras på en undersökning framtagen av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning AB, som står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där även Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår. Undersökningen genomfördes genom 1 033 intervjuer i webbpanel, 8-16/2 2023.


Missa inte Korvfestivalen 2023 den 10-12 mars

Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 mars 2023.

Älskar du korv? Då är ett besök på Korvfestivalen absolut ett måste! Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 mars 2023. På Korvfestivalen har du möjlighet att träffa korvproducenter, provsmaka olika sorters korv och passande tillbehör samt upptäcka nya korvfavoriter att köpa med dig hem. Här kan du läsa mer om vad som händer på Korvfestivalen 2023.


Albin Edberg tar korvtoppings till en ny nivå

Albin Edberg korvKocken och korvälskaren Albin Edberg har tagit fram fem spännande recept på korvtoppings.

Korv + toppings = sant! En bra korv kan ätas precis som den är men hur lyfter man korven till nästa nivå? Med goda toppings såklart! Vi bad kocken och korvälskaren Albin Edberg att ta fram fem recept på korvtoppings på svenska råvaror. Albin valde att jobba med lammkorv och isterband och delade med sig av fem recept på olika korvtoppings gjorda på prisvärda svenska råvaror. I recepten lyfter Albin råvaror och tekniker utifrån ett plånbokstänk där hela råvarorna kan användas.

Här kan du ta del av recepten!


Mer information

Korvrapporten och pressmeddelandet på MyNewsdesk

Det här händer under Korvfestivalen 2023

10 fakta om korv – visste du det här om korv?

Albin Edberg tar korvtoppings till en ny nivå

Lär dig allt om korv i Lilla Korvskolan

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige-märkningen

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.