från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Från Sverige-märkt svamp – 6 utmärkta sorter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Förutom den svamp som finns att hitta i skogen så finns det flera sorter att välja på i matbutikerna. Svenskodlad svamp är färskare, har kortare transportvägar, mindre miljöpåverkan och bidrar till arbetstillfällen i Sverige. Här nedan har vi listat sex Från Sverige-märkta svampsorter du kan hitta butiken året runt. Titta efter märket Från Sverige så kan du vara säker på att svampen är odlad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Från Sverige-märkt svamp

Odlade svampar växer och säljs året runt. Svenskodlad svamp är färskare, har kortare transportvägar, mindre miljöpåverkan och bidrar till arbetstillfällen i Sverige. All svamp som är märkt med Från Sverige är odlad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Titta efter märket nästa gång du köper svamp!

Champinjoner

Champinjon är vår vanligaste matsvamp. Den vanligaste är den vita champinjonen som har en mild smak.

Kastanjechampinjoner 

Kallas även för skogschampinjon eller brun champinjon. Kastanjechampinjonen har både mer smak och mer textur än en vit champinjon.

Portabello

Portabello är en kastanjechampinjon som har fått växa och mogna ytterligare några dagar. Den har en fast konsistens och djup, fyllig smak. 

Shiitake 

Shiitake är världens näst mest odlade svamp. Shiitake har en tydlig umamismak. 

Ostronskivling 

Ostronskivling växer i klasar och har en mild, lite nötaktig smak. 

Kejsarhatt 

Kejsarhatten är ostronskivlingart men har en nötigare smak. Svensk Ekosvamp erbjuder Från Sverige-märkt torkad kejsarhatt via varumärket Hällestad. 


Företag som erbjuder svenskodlad svamp

Svensk Ekosvamp

Svensk Ekosvamp är ett familjeföretag med ekologisk svampodling. Svensk Ekosvamp är Sveriges ledande svampproducent med kända varumärken som Hällestad, Svill och Svastej. Här kan du läsa mer om Svensk Ekosvamp.


Östgötasvamp

Östgötasvamp startades 2014 av fyra teknologer och forskare vid Linköpings universitet. Östgötasvamps syfte är att öka den svenska produktionen av svamp genom inomhusodling, och samtidigt bidra positivt till folkhälsan. Här kan du läsa mer om Östgötasvamp.


Butikernas egna varumärken

Du kan även hitta Från Sverige-märkt svamp från butikernas egna varumärken. Fråga gärna i din butik om du inte hittar. 


Mer information

Läs mer om Svensk Ekosvamp och Östgötasvamp

Tidigare artiklar – Hällestad – familjeföretag med ekologisk svampodling, Lidl säljer champinjoner från Östgötasvamp, D-vitaminberikad svamp i din butikshylla!

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

kiviks musteri

Nu är det skördetid på Kiviks Musteri!

Skördetiden är i full gång i Kivik! Vi bad XXX berätta om hur skörden går till, produkterna och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

kött från sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Ta del av 5 utmärkta skäl till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar.

Kött och charkuterier — Från Sverige-veckorna

Vi bad Nybergs Deli, Jakobsdals Charkuteri och Scan, som använder Kött från Sverige-märket på kött och chark, berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna.