från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

D-vitaminberikad svamp i din butikshylla!

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Nu kan du få hela dagsbehovet av D-vitamin genom att äta 4-5 champinjoner. "Det känns fantastiskt kul att sälja svampen i handeln. Vi är stolta över att kunna erbjuda ett naturligt D-vitaminberikat livsmedel som kan ätas av många, även av de som har mer restriktiva dieter som vegetarianer och veganer" säger Mahziar Namedanian, Östgötasvamp. Det är en svensk produkt helt igenom och den märks med Från Sverige.

Varför märker ni med Från Sverige?

– Vi tror att märkningen Från Sverige hjälper konsumenterna att hitta hälsosamma kvalitetsprodukter i Sverige, säger Dr. Mahziar Namedanian, grundare till Östgötasvamp. Vi är det första företaget i Europa som fått godkänt att D-vitaminberika livsmedel på det här sättet och Sverige är det första landet i Europa som vi producerar och säljer dem i. Champinjonerna är unika. Vi hoppas att märkningen Från Sverige ger en bra effekt på introduktionen av detta ekologiska och hälsosamma alternativ.

Varför är det viktigt med D-vitamin?

– Två tredjedelar av Sveriges befolkning får i sig mindre D-vitamin än Livsmedelsverket rekommenderar, under vinterhalvåret är det extra viktigt att tillsätta vitaminet via kosten. D-vitamin kan bland annat minska risken för diabetes, högt blodtryck, influensa, hjärtsjukdomar och depression. Mycket av den kost som innehåller D-vitamin är animalisk, därför kan det vara extra svårt för exempelvis veganer och vegetarianer att få i sig rätt mängd via maten.

Hur många svampar behöver man för att få dagsbehovet?

– Fyra till fem svampar tillgodoser dagsbehovet för de allra flesta.

Hur går D-vitaminberikningen till?

– Champinjonerna berikas med vitamin D på samma sätt som svampar berikas naturligt via solen utomhus. Genom vårt eget produktionssystem belyses svamparna med UV-ljus och svamparna berikas med 4 mikrogram D-vitamin per 100 gram svamp.

Bakgrunden till företaget Östgötasvamp?

– Idén om Östgötasvamp kom från en grupp bestående av fyra vänner med doktorand akademisk bakgrund. Vi söker ständigt innovativa, högteknologiska och hållbara lösningar inom hela produktkedjan, inklusive odling, skörd, distribution och användarkompost. Det ska ha positiv inverkan på människors hälsa och välbefinnande. Efter över två år av utvecklingsarbete har nu våra D-vitaminberikade champinjoner nått butikshyllorna i Sverige. Vi har även ekologiskt odlade champinjoner, kastanjechampinjoner och portobello som inte är berikade.


Mer information

Läs mer om Östgötasvamp

Relaterade inlägg

kiviks musteri

Nu är det skördetid på Kiviks Musteri!

Skördetiden är i full gång i Kivik! Vi bad XXX berätta om hur skörden går till, produkterna och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

kött från sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Ta del av 5 utmärkta skäl till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar.

Kött och charkuterier — Från Sverige-veckorna

Vi bad Nybergs Deli, Jakobsdals Charkuteri och Scan, som använder Kött från Sverige-märket på kött och chark, berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna.