från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Hällestad – familjeföretag med ekologisk svampodling

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

"Vi använder märkningen Från Sverige för att det är en tydlig signal om svamparnas ursprung till konsumenterna i butikerna" säger Mathias Persson vd för Hällestad Svamp. Ett tiotal av företagets produkter är märkta med Från Sverige idag, resten av sortimentet är också på gång och målet är att alla ska ursprungsmärkas. All odling är också ekologisk.

Hällestad Svamp drivs av två familjer på två gårdar, Solbacka Champinjoner AB i Småland och Hällestad Svamp AB i Skåne. I år är det 30 år sedan företaget grundades 1988, och firandet av 30-årsjubileumet planeras inför hösten.

Det finns ett tjugotal svenska svampodlingar varav två, tre är lite större. På Hällestad Svamp jobbar runt 25 personer och de är ledande inom ekologisk svamp. De största produkterna är champinjoner och skogschampinjoner, men både ostronskivling och shiitake kommer starkt.

Mathias Persson menar att det är viktigt att lyfta de värden svenskodlad svamp har.

Vilka är fördelarna med svensk svamp?

– Svampen är färskare och vi har oftast kortare transportvägar, mindre miljöpåverkan och vår verksamhet skapar arbetstillfällen i Sverige. Vi vet också att de butiker som tar steget och tydligt exponerar den svenska svampen säljer mer av den, trots att den har ett lite högre pris.

Varför väljer ni att ursprungsmärka er svamp?

– Det är en tydlig signal i butikshyllorna om svampens mervärde. För oss betyder märkningen också att vi får draghjälp av en större organisation med marknadsföring och kommunikation kring ursprung.

Var kan konsumenter hitta Hällestads svamp?

– Vår svamp finns i butiker över hela landet och vi har också samarbeten med restauranggrossister i hela landet. Något vi är särskilt stolta över är att våra svampar har fått representera Sverige i flera tävlingar, både i kock-VM och kock-EM med kockarna Tommy Myllymäki och Alexander Sjögren. De har även används av kockar som tävlat i Årets Kock samt av Kocklandslaget och laget Skåne Kulinar med flera.

Finns det säsonger för era svampar?

– Nej, inte direkt för de odlade svamparna. De växer och säljs året runt, även om klimatet är som mest optimalt under vår och höst då det inte är så varmt, men fuktigt. Men så har vi kantareller, karljohansvamp och trattkantarell som inte går att odla. Kantarellerna kan bara växa i symbios med träd. Dem köper vi in från plockare, oftast från Värmland, där det växer mycket viltsvamp.

Berätta mer om er verksamhet

– Vill man titta in i odlingarna går det bra att boka ett studiebesök hos oss. Men vi har inte bara svampodling, vi har också en butik och ett café där vår kock Malin Henriksson ordnar svampprovningar och avsmakningsmenyer, sedan tre år tillbaka. De är mycket populära och blir fullbokade direkt, trots att vi ligger avskilt och har två kilometer till närmsta större väg. I butiken säljer vi bland annat vår populära svill. Det är sill på svamp, inlagd shiitakesvamp med olika smaksättningar som senap och örter och lök. Till midsommar kommer två nya smaker. Svillen går att hitta i många butiker i landet och finns hos grossister.


Under vecka 9 är Hällestad Svamp gäster på Från Sveriges Instagram. Följ dem gärna där.

Läs mer om Hällestad Svamp

Relaterade inlägg

kiviks musteri

Nu är det skördetid på Kiviks Musteri!

Skördetiden är i full gång i Kivik! Vi bad XXX berätta om hur skörden går till, produkterna och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

kött från sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Ta del av 5 utmärkta skäl till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar.

Kött och charkuterier — Från Sverige-veckorna

Vi bad Nybergs Deli, Jakobsdals Charkuteri och Scan, som använder Kött från Sverige-märket på kött och chark, berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna.