från sverige

Tillbaka

Lidl säljer champinjoner från Östgötasvamp

Publicerad Företag Konsument

Lidl börjar sälja champinjoner från Östgötasvamp vilket innebär en fördubbling av odlingen. I samarbete med Grönsaksmästarna kommer Linköpingsföretaget leverera svamp till 101 Lidlbutiker. Östgötasvamp märker med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Artikel i Land Lantbruk 2019 02 18 

Östgötasvamp dubblerar sin produktion när Lidl börjar sälja företagets champinjoner under varumärket Himlajord, ett varumärke som bara saluför grödor som är producerade i Sverige.

I söndags levererades de första champinjonerna till Lidl. Det är via Grönsaksmästarna som Östgötasvamp ska leverera konventionella kastanjechampinjoner och vita championjoner.

Begränsad säljperiod

– Det känns roligt att Lidl satsar på svenska råvaror och i synnerhet våra östgötska champinjoner. För oss är det en stor och spännande satsning som gör att det inte bara är svamparna som växer, utan även vi som företag, säger Mahziar Namedanian, VD och grundare på Östgötasvamp, i ett pressmeddelande.

Champinjonerna kommer finnas i Lidls butiker under en begränsad period, men Mahziar Namedanian hoppas kunna fortsätta samarbetet.

Märker med Från Sverige

Östgötasvamp startades 2014 av fyra teknologer och forskare vid Linköpings universitet. Företaget producerar i dag 5-7 ton svamp i veckan. Med Lidl Sverige som ny kund fördubblas produktionen och företaget går från 17 till cirka 30 heltidsanställda. Enligt företaget var omsättningen 15 miljoner 2018, en ökning med nästan 100 procent jämfört med 2017.

Östgötasvamp märker med ursprungsmärkningen Från Sverige och de odlar bland annat D-vitaminberikade champinjoner, ekologiskt champinjoner, kastanjechampinjoner och portobello.


Mer information

Läs artikeln i Land Lantbruk
Till Lidls pressrum
Artikel Östgöta Correspondenten
Östgötasvamp är medlem i MOEK
Grönsaksmästarna

Aktuellt

ICA lyfter svenska växter med Från Sverige-skyltning

Den här våren behöver svenska odlare och deras växter och blommor extra uppmärksamhet från butiker och kunder. ICA tar initiativet att skylta mer med Från Sverige.

Framgångsrikt Från Sverige sänker licensavgiften

Den starka, positiva utvecklingen för Från Sverige-märkningen gör att licensavgiften sänks den 1 juli 2020. Närmare 190 företag använder märket på mer än 10 000 produkter.

Örtstekt lammrostbiff à la Martin Moses, Årets Kock

Svenska råvaror ligger Martin Moses, Årets Kock 2019, varmt om hjärtat. Här är hans recept på örtstekt lammrostbiff med rostad blomkål och krämigt matvete att njuta av i påsk.