från sverige

Tillbaka

Fråga efter svenskt lamm i påsk!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Påsken är en av våra största mathelger under årets gång. En god lammstek av hållbart svenskt lammkött är höjdpunkten för många på påskbordet. Men även om det finns färskt, svenskt lammkött året om kan det vara lite svårt att hitta det i butiken på våren.

Påsklamm är en tradition vi har sedan ungefär 100 år tillbaka här i Sverige. Lammen föds vanligtvis under våren och slaktas på hösten. Det kan därför vara lite svårt att hitta färskt svenskt lamm i butik då det inte är högsäsong än, dessutom är det större brist på lamm i år på grund av torkan i fjol. Ett tips är att kika i frysdisken om du har svårt att hitta det färska svenska lammet i butiken.

Knappt en tredjedel av lammköttet vi äter är svenskt

Endast cirka 30 procent av det lamm vi äter är svenskt. En ökad efterfrågan på svenskt lamm har dock påverkat positivt så att den annars småskaliga fårnäringen i Sverige stadigt ökat i omfattning under de senaste tio åren. Detta bidrar i sin tur till att vi idag kan köpa svenskt färskt lammkött året runt.

Svenskt lamm är hållbart

Sverige har en lång tradition av ett hållbart och förebyggande hälsoarbete för djur. Det ger friska djur och bidrar till att vi har den lägsta förbrukningen av antibiotika i hela EU. Vår lagstiftning för hur djuren ska födas upp är den mest omfattande i världen och grundidén är att djuren ska ges möjlighet att bete sig så naturligt som möjligt.

Betande djur är en del av ett hållbart jordbruk, det ger betesmark och bidrar till ett öppet landskap som gynnar både djur och insekter. Höstlamm går ute och betar friskt gräs under hela sommaren tillsammans med fåren.

Titta efter märket och fråga efter svenskt lamm

Det finns en stor potential för att öka andelen hållbart svenskt lammkött, om efterfrågan finns. Ju mer du som konsument efterfrågar det svenska hållbara lammköttet, desto mer vågar fårnäringen satsa. Titta efter märket Kött från Sverige så vet du att lammet är fött och uppfött här, och att varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Ha en utmärkt glad påsk!


Mer information

Härliga lammrecept hittar du på höstlamm.se
Visste du detta om svenskt lamm?
Smakkompisar till lamm – kryddor och tillbehör
Lamm är mer än stek och kotlett 

Aktuellt

Här är finalisterna för Årets Kock 2019

Efter två intensiva dagar under kvalet till Årets Kock 2019 på Restaurangakademien i Stockholm står det nu klart vilka som gått vidare att tävla i finalen i höst.

Närproducerat är viktigast enligt Matrapport 2019

Svenska folket anser att den viktigaste egenskapen är att maten är närproducerad enligt Food & Friends senaste matrapport från 2019

Vinnarna har korats i White Guide Green 2019

Den 12 juni på Bonniers Konsthall i Stockholm lanserades den andra upplagan av White Guide Green och Sveriges mest hållbara matbutiker korades.