från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Grattis alla Svenska Mästare i Chark-SM!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Välbesökta Chark-SM 2022 bjöd på 750 svenskproducerade charkprodukter för bedömning från över 70 företag. Ursprungsmärket Kött från Sverige var en av huvudsponsorerna till den efterlängtade tävlingen, som bjöd på många givande möten och intressanta föredrag. Dessutom var det premiär för Styckar-SM. Här kan du se vilka som vann de 18 kategorierna och Styckar-SM. Stort grattis!

Den 27 oktober var det äntligen dags för Chark-SM i Göteborg, efter ha skjutits upp två gånger under pandemin. De bästa svensktillverkade charkprodukter som går att finna ute i landets charkdiskar utsågs i 18 kategorier och det var över 70 företag och totalt 750 produkter med i tävlingen.

Kött från Sverige huvudsponsorer

Kött från Sverige-märket var tillsammans med Svenskt Kött en av huvudsponsorerna till Chark-SM 2022 för att uppmärksamma och lyfta de svenskproducerade produkterna, som beroende på råvara ursprungsmärks med Kött från Sverige eller Från Sverige. Tack alla som kom och till Kött från Sveriges monter under den välbesökta tävlingen och för alla bra möten och seminarier!

Ett extra stort grattis till alla företag med ursprungsmärkt chark!

 


Här är Chark-SM 2022 Svenska Mästare:

HK Scan: Årets köttbullar/hamburgare, Årets rökta påläggskorv, Årets vegoprodukt
Gudruns AB: Årets falukorv, Årets klassiskt kryddade korvar, Årets starkt kryddade korvar
Ello i Lammhult: Årets isterband
Fåddman: Årets kokta helköttsprodukter
Lindvalls Chark: Årets grillkorv, skinnfri
Signal & Andersson: Årets julskinka, Årets traditionell chark, Årets färskkorv
Familjen Hansen: Årets lufttorkade/kallrökta hela produkter, Årets kallrökt, torkad korv
Carlströms kött och chark: Årets rökta helköttsprodukter
Korvdelikatessen: Årets milt kryddad korv
Lulles i Sävsjö: Årets pastej/sylta
Helmut Walch: Årets bacon/rökt sidfläsk

Samtliga pristagare i Chark-SM 2022

Omdömen och samtliga pristagare finns att läsa i tidningen Kött & Chark. 

 


Premiär för Styckar-SM 2022 — grattis!

Sveriges bästa styckare är Daniel Tunnel som representerar Mårtenssons Partiaffär. Tävlingen avgjordes under Chark-SM i Göteborg och gick ut på att stycka en halv gris på 30 minuter och omvandla detaljerna till produkter som är redo att säljas i butik. 

Enligt domarna Majsan Pense och Lennart Edman utförde Daniel uppgiften bäst av de sex tävlande. Domarnas motivering: ”Med ett stort lugn, till synes en tydlig strategi som dessutom följdes i kombination med en mycket stor yrkesskicklighet och noggrannhet utser vi Daniel Tunner till vinnare i Styckar-SM 2022.”

I tävlingen, som genomfördes inför publik, deltog 6 meriterade styckare. Förutom Daniel Tunner tävlade Brian Nicholls (AJ Dahlbergs Slakteri), Mats Malmström (Moab), Lars Rudäng (Carlströms Kött&Chark) Tonny Sjöstrand (HKScan) och Christer Nilsson (KLS).

Tävlingen arrangerades av Kött och Charkföretagen tillsammans med Tidningen Kött & Chark. Det råder stor brist på styckare i Sverige och ett mål med att lyfta fram yrket är att fler ska söka sig till styckaryrket genom att lyfta hantverket som ligger bakom. 


Det betyder märket Kött från Sverige på kött och charkuterier

Kött från Sverige-märket betyder att köttet och charkuterierna kommer från djur som är födda och uppfödda i Sverige. Slakt, styckning, förädling och förpackning görs också i Sverige och produkten kontrolleras i Sverige. Extra bonus är att hela kedjan leder till fler jobb i Sverige och främjar svensk livsmedelsproduktion. Titta efter märket när du handlar – eller upphandlar – och tack för att du gör ett medvetet val!
Ladda ned eller beställ foldern om Utmärkt kött och chark


Mer information

Läs mer i tidningen Kött & Chark

Kött från Sverige huvudsponsor vid Chark-SM 2022

Det betyder märket Kött från Sverige

Så gör du för att ursprungsmärka med Från Sverige och Kött från Sverige

Företagen som ursprungsmärker

Upptäck nya detaljer när du väljer kött

Relaterade inlägg

ostfestivalen från sverige

Träffa Från Sverige & mejerierna på Ostfestivalen

All ost på Ostfestivalen är svenskproducerad, och bland utställarna finns flera företag som märker sina produkter med Från Sverige eller Mjölk från Sverige. Här kan du läsa mer om vad som händer i deras montrar under Ostfestivalen.

ostproduktion

Så blir mjölk till ost – steg för steg

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Tillverkningen av ost har utvecklats under historien, men grundprinciperna har varit detsamma i tusentals år. Här kan du lära dig hur ost blir till!

ostfestivalen 2023

Det här händer under Ostfestivalen 2023

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Ostfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 februari 2023. Läs mer här!