från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Dags för Chark-SM — Kött från Sverige är på plats

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Kött från Sverige-märket är tillsammans med Svenskt Kött en av huvudsponsorerna till Chark-SM 2022. Chark-SM utser Sveriges bästa charkprodukter samt vego, lakto-ovo vegetarisk eller veganska produkter. I år är det dessutom premiär för Styckar-SM. Välkommen att tala ursprungsmärkning med oss i vår monter!

Den 27 oktober 2022 är det åter dags för Chark-SM, charkuteribranschen största mötesplats. Eventet, som normalt äger rum vartannat år, har på grund av pandemin skjutits fram två gånger. Men nu är det dags igen att utse de bästa svensktillverkade produkter som går att finna ute i landets charkdiskar.

Tävlingen är öppen för charkuterier och vego, lakto-ovo vegetarisk eller veganska produkter. Vinnarna presenteras under Chark-SM-dagens bankett den 27 oktober i Eriksbergshallen i Göteborg.

Chark-SMs kvalitetsstämpel

Produkter av yppersta kvalitet belönas med guldstämpel och av dem utses en Svensk Mästare i varje klass. Produkter som fått poängavdrag vid bedömningen får silver- eller bronsstämpel och produkter som inte är av tillräckligt bra kvalitet får ingen kvalitetsstämpel. De produkter som skickas in till bedömning i tävlingen håller generellt en mycket hög kvalitet vilket gör att flera produkter kan erhålla guldkvalitet.

Chark-SM bedömningar 2022

Över 40 domare bedömde tävlingsbidragen under två dagar i forskningsinstitutet Rise provkök i Göteborg. Det bedömdes runt 750 produkter inom totalt 18 klasser — 17 klasser för svensk chark samt en klass för vego, lakto-ovo vegetarisk eller veganska produkter som är tillverkade i Sverige och säljs på den svenska marknaden.

Smak, arom, konsistens, utseende, struktur är några parametrarna som domarna tagit hänsyn till. Juryn bestod av yrkespersoner från charkindustrin, samt matkunniga från konsumentsidan och handeln och Från Sverige-märkningen deltog.


Premiär för Styckar-SM

För första gången arrangera Chark-SM Styckar-SM. Tävlingsmomentet är att stycka en halv gris och att på 40 minuter omvandla den till produkter, färdiga att säljas i butik. Åskådarna guidas av tävlingsledare och kommentator och bedömningen görs av två oberoende domare. För att säkerställa att inget går till spillo skänks alla styckade produkter bort efter tävlingen.

Stor brist på styckare i Sverige

Det råder stor brist på styckare i Sverige och förhoppningen är att fler ska söka sig till yrket när de ser vilket hantverk som ligger bakom. Branschen arbetar med ett utbildnings- och rekryteringsinitiativ för att skapa fler jobb och väcka intresse för branschen. I Sverige finns det idag drygt 270 EU-godkända, slakt- och styckningsföretag i varierande storlek.


Välkommen till vår monter!

Från Sverige-märkningen med Kött från Sverige-märket är på plats under Chark-SM. Kom och träffa oss i vår monter nr 25 för att prata ursprungsmärkning och svenskproducerad chark. Eventet äger rum i Eriksbergshallen, Maskingatan 11, i Göteborg och så här ser programmet ut den 27 oktober:

Chark-SM 27 oktober 2022

09:00 – 16:30 Mässa samt konferens
15:30 – 16:30 Styckar-SM
19:00 – Bankett med prisutdelning för Chark-SM samt Styckar-SM (exklusivt för tävlande företag, utställare, sponsorer samt domare)

Vi ser fram emot att träffas — välkommen!


Mer information

Läs mer om Chark-SM

Om ursprungsmärkningen Kött från Sverige

Läs mer på hemsidan Svenskt Kött

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige

Beställ butiksmaterial & ladda ned digitalt material med ursprungsmärkningen

Från Sverige sponsrar och samarbetar

korvrapportenFrån Sveriges Korvrapporten 2022 hittar du och kan ladda ned på MyNewsdesk

Relaterade inlägg

Första Från Sverige-märkta ölen är här — Korvöl!

Den första öl som ursprungsmärks med Från Sverige är äntligen här — Korvöl! Korvöl är ett resultat av samarbetet mellan Korvfestivalen och festivalens ölpartner Nils Oscar.

ICA Sverige i storsatsning på svenska tomater

ICA Sverige storsatsar på svenska tomater i samarbete med Svenska Odlarlaget. Tomaterna kommer att odlas i en ny växthusanläggning om tio hektar i Frövi, Lindesberg.

Ulrika Norvell, kvalitetsansvarig, slutar på Svenskmärkning 31/5.

Efter 8 år på Svenskmärkning som kvalitetsansvarig har Ulrika Norvell valt att från och med juni 2024 fortsätta sin karriär som hållbarhetsansvarig hos Kött- och Charkuteriföretagen.