från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Upptäck nya detaljer när du väljer kött

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Fläskfilé, entrecôte och ryggbiff är de flesta bekanta med. Men det finns så många fler delar att välja på. Att ta tillvara på hela djuret är resurssmart och bidrar till minskat svinn. Här kan du se styckningsschema för gris, nöt, kalv och lamm, där får du en tydlig överblick var de enskilda delarna sitter och kallas.

detaljer kött

Här nedan kan du se styckningsschema för gris, nöt, kalv och lamm.

Upptäck nya detaljer

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Sveriges bönder har god djuromsorg med friska djur och låg antibiotikaanvändning. Men köp inte bara biff, filé och entrecôte, använd även andra delar, till exempel nötfärs, fransyska, grytbitar, bog, bringa och skinka. Och korv, köttbullar och hamburgare. Allt på ett djur måste användas för att den svenska köttproduktionen ska gå ihop och vara konkurrenskraftig. Styckningsscheman ger dig en bra överblick och inspirerar till att upptäcka nya detaljer som ger omväxling i matlagningen.

Titta efter märket Kött från Sverige

Kött från Sverige-märket betyder att köttet och charkuterierna kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Det är styckat, förädlat och förpackat i Sverige och produkten är kontrollerad i Sverige. Det kan kännas tryggt att veta. Här kan du läsa mer om varför du ska titta efter märket!


Styckningsschema nöt 

styckningsschema nöt


Styckningsschema gris 

styckningsschema gris


Styckningsschema kalv 

styckningsschema kalv


Styckningsschema lamm

styckningsschema lamm


Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige 

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerat kött och charkuterier. Här kan du ta del av 5 anledningar till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar kött och charkuterier.

1. Du kan vara säker på att det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

2. Svenska bönder jobbar förebyggande för djurskydd, smittskydd och god djurhälsa och vi har en av världens strängaste djurskyddslagstiftning där djuren får behålla sitt naturliga beteende.

3. Sverige har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – Sverige har EU:s lägsta användning av antibiotika i djurhållningen.

4. Svenskt kött har en lägre klimatpåverkan. Utsläppen från svenskt nötkött är 25% lägre än medelproduktionen i EU och utsläppen i EU är cirka 60% lägre än den globala medelproduktionen.

5. När du köper svenskt kött och svenska charkuterier är du med och skapar arbetstillfällen i Sverige.


Mer information

Inne hos Svenskt Kött hittar du fakta om alla styckningsdetaljer av gris, nöt, lamm och kalv. Var de sitter på djuret, hur du tillagar dem på bästa sätt och så tillhörande recept.

Läs mer om märket Kött från Sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Scans nya vegosortiment på svenska råvaror

Nu har Scans köttbullar och falukorv fått sällskap i butiken, då Scan lanserat ett nytt sortiment av vegetariska produkter. De nya vegoprodukterna från Scan är gjorda på svenska råvaror och märks med Från Sverige-märkningen. Vi bad Matilda Halléhn, kategorichef Scan, att berätta mer.

5 fördelar med att grilla svenskt

Äntligen är det grillsäsong! Nu är det viktigare än någonsin att välja svensk mat och dryck, så att vi kan välja svenskproducerat även imorgon. Här nedan har vi sammanfattat 5 fördelar med att svenskt.

Svenskmärkning finalist till Livsmedelspriset 2022!

Svenskmärkning är mycket stolta över av vara finalister för Livsmedelspriset 2022. Priset delas ut av Livsmedel i fokus och vinnaren koras på Livsmedelsdagarna i september.