Upptäck nya detaljer när du väljer kött
Fläskfilé, entrecôte och ryggbiff är de flesta bekanta med. Men det finns så många fler delar att välja på. Att ta tillvara på hela djuret är resurssmart och bidrar till minskat svinn. Här kan du se styckningsschema för gris, nöt, kalv och lamm, där får du en tydlig överblick var de enskilda delarna sitter och kallas.
Här nedan kan du se styckningsschema för gris, nöt, kalv och lamm.
Upptäck nya detaljer
Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Sveriges bönder har god djuromsorg med friska djur och låg antibiotikaanvändning. Men köp inte bara biff, filé och entrecôte, använd även andra delar, till exempel nötfärs, fransyska, grytbitar, bog, bringa och skinka. Och korv, köttbullar och hamburgare. Allt på ett djur måste användas för att den svenska köttproduktionen ska gå ihop och vara konkurrenskraftig. Styckningsscheman ger dig en bra överblick och inspirerar till att upptäcka nya detaljer som ger omväxling i matlagningen.
Titta efter märket Kött från Sverige
Kött från Sverige-märket betyder att köttet och charkuterierna kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Det är styckat, förädlat och förpackat i Sverige och produkten är kontrollerad i Sverige. Det kan kännas tryggt att veta. Här kan du läsa mer om varför du ska titta efter märket!
Styckningsschema nöt
Styckningsschema gris
Styckningsschema kalv
Styckningsschema lamm
Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige
Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerat kött och charkuterier. Här kan du ta del av 5 anledningar till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar kött och charkuterier.
1. Du kan vara säker på att det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
2. Svenska bönder jobbar förebyggande för djurskydd, smittskydd och god djurhälsa och vi har en av världens strängaste djurskyddslagstiftning där djuren får behålla sitt naturliga beteende.
3. Sverige har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – Sverige har EU:s lägsta användning av antibiotika i djurhållningen.
4. Svenskt kött har en lägre klimatpåverkan. Utsläppen från svenskt nötkött är 25% lägre än medelproduktionen i EU och utsläppen i EU är cirka 60% lägre än den globala medelproduktionen.
5. När du köper svenskt kött och svenska charkuterier är du med och skapar arbetstillfällen i Sverige.
Mer information
Inne hos Svenskt Kött hittar du fakta om alla styckningsdetaljer av gris, nöt, lamm och kalv. Var de sitter på djuret, hur du tillagar dem på bästa sätt och så tillhörande recept.
Läs mer om märket Kött från Sverige
Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige
Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige