från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Vildsvinsrulle – recept på Årets Rätt 2022

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Årets Rätt 2022 en vildsvinsrulle med gulärtsröra, inlagd saltgurka, rödkål, bakad lök och aioli, skapad av Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021. Här är receptet och filmen där du ser Gustav laga den. Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner till Årets Kock.

Årets Rätt recept

Årets Rätt 2022 är en vildsvinsrulle, framtagen av Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021.


Så här gör du Årets Rätt 2022 — Gustav Leonhardt


Vildsvinsrulle med gulärtsröra, inlagd saltgurka, rödkål, bakad lök och aioli

4 portioner

Du behöver:

Bakad lök:
2 gula lökar

Rödkålssallad:
250 g rödkål
1/2 dl vatten
2 msk äppelcidervinäger
2 lagerblad
2 krm salt

Gulärtsröra:
ca 200 g kokta gulärter
1/2 dl rapsolja
2 msk kallpressad rapsolja
2 msk tahini
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk salt

Viltfärskebab:
1 gul lök
500 g vildsvinsfärs
1 dl vispgrädde
1 ägg
1 msk kebabkrydda
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
100 g smör (till stekning)

Till servering:
1 knippe bladpersilja, grovhackad
2 saltgurkor
4 orientaliska tunnbröd

Gör så här:

Bakad lök:
1. Värm ugnen till 200°.
2. Lägg löken med skal i en ugnsform. Baka mitt i ugnen ca 30 min.
3. Skala och skiva löken när den svalnat.

Rödkålssallad:
1. Strimla kålen. Koka upp vatten, vinäger, lagerblad och salt. Häll lagen över kålen och blanda väl.
2. Låt stå och dra till servering, då du silar bort lagen.

Gulärtsröra:
Häll av och skölj guläterna. Lägg i en mixerbunke och tillsätt övriga ingredienser. Mixa slätt.

Aioli:
1. Knäck ägget i en mixerbunke. Tillsätt senap, vitlök, vinäger och salt. Mixa ihop.
2. Tillsätt oljan under fortsatt mixning.

Viltfärskebab:
1. Finhacka löken och lägg i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Forma till 8 järpar.
2. Hetta upp smöret i en rymlig stekpanna. Stek järparna tills de är genomstekta, 8-10 min.

Till servering:
1. Grovhacka persiljan och halvera gurkan.
2. Fyll brödet med hummus, rödkål, aioli, persilja, lök och saltgurka. Lägg i köttet och rulla ihop.
3. Slå in i ett bakplåtspapper och grilla ev i smörgåsgrill.


Årets Rätt speglar sin tid

Årets Rätt ska spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi. Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart och lagad på råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året. Årets Rätt skapas alltid av regerande svensk mästare i professionell matlagning – Årets Kock.

– Det finns många klassiska rätter som vi alla känner till och älskar, men vem skapar morgondagens klassiker? Genom Årets Rätt vill vi skapa nya, klassiska rätter baserade på ett klimatsmart och tidsenligt tänk som förhoppningsvis blir uppskattade favoriter i Sverige, säger Andreas Stenberg, tävlingsordförande för Årets Kock.

Om Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021

Gustav är född 1996 på en gård i Sorunda. Gustav har tävlat sedan 2014. I bagaget finns guld i Gymnasie SM och Gymnasie NM, två OS guld med Juniorkocklandslaget 2016 och 2020, förra året vann Gustav Årets Kock finalen på första försöket. Gustav har tidigare arbetat på Adam & Albin men arbetar idag på Agrikultur och Gyldene Freden.


Mer information

Till Årets Kocks hemsida – om Årets Rätt
För mer information, kontakta Andreas Stenberg, Tävlingsordförande Årets Kock AB, 0709-242157, [email protected]

Årets Rätt 2021: ”Swedish Bowl” med svenska råvaror av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020 & receptet
Årets Rätt 2020:
 Torskbiff med vita rotfrukter, citronpicklade grönsaker, dillsås, rostade frön av Martin Moses, Årets Kock 2019 & receptet
Årets Rätt 2019:
 Kåltaco av David Lundqvist, Årets Kock 2018 & receptet

Från Sverige och Årets Kock i gott samarbete
Från Sverige sponsrar och samarbetar – läs mer

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.