från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Vildsvinsrulle – recept på Årets Rätt 2022

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Årets Rätt 2022 en vildsvinsrulle med gulärtsröra, inlagd saltgurka, rödkål, bakad lök och aioli, skapad av Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021. Här är receptet och filmen där du ser Gustav laga den. Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner till Årets Kock.

Årets Rätt recept

Årets Rätt 2022 är en vildsvinsrulle, framtagen av Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021.


Så här gör du Årets Rätt 2022 — Gustav Leonhardt


Vildsvinsrulle med gulärtsröra, inlagd saltgurka, rödkål, bakad lök och aioli

4 portioner

Du behöver:

Bakad lök:
2 gula lökar

Rödkålssallad:
250 g rödkål
1/2 dl vatten
2 msk äppelcidervinäger
2 lagerblad
2 krm salt

Gulärtsröra:
ca 200 g kokta gulärter
1/2 dl rapsolja
2 msk kallpressad rapsolja
2 msk tahini
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk salt

Viltfärskebab:
1 gul lök
500 g vildsvinsfärs
1 dl vispgrädde
1 ägg
1 msk kebabkrydda
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
100 g smör (till stekning)

Till servering:
1 knippe bladpersilja, grovhackad
2 saltgurkor
4 orientaliska tunnbröd

Gör så här:

Bakad lök:
1. Värm ugnen till 200°.
2. Lägg löken med skal i en ugnsform. Baka mitt i ugnen ca 30 min.
3. Skala och skiva löken när den svalnat.

Rödkålssallad:
1. Strimla kålen. Koka upp vatten, vinäger, lagerblad och salt. Häll lagen över kålen och blanda väl.
2. Låt stå och dra till servering, då du silar bort lagen.

Gulärtsröra:
Häll av och skölj guläterna. Lägg i en mixerbunke och tillsätt övriga ingredienser. Mixa slätt.

Aioli:
1. Knäck ägget i en mixerbunke. Tillsätt senap, vitlök, vinäger och salt. Mixa ihop.
2. Tillsätt oljan under fortsatt mixning.

Viltfärskebab:
1. Finhacka löken och lägg i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Forma till 8 järpar.
2. Hetta upp smöret i en rymlig stekpanna. Stek järparna tills de är genomstekta, 8-10 min.

Till servering:
1. Grovhacka persiljan och halvera gurkan.
2. Fyll brödet med hummus, rödkål, aioli, persilja, lök och saltgurka. Lägg i köttet och rulla ihop.
3. Slå in i ett bakplåtspapper och grilla ev i smörgåsgrill.


Årets Rätt speglar sin tid

Årets Rätt ska spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi. Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart och lagad på råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året. Årets Rätt skapas alltid av regerande svensk mästare i professionell matlagning – Årets Kock.

– Det finns många klassiska rätter som vi alla känner till och älskar, men vem skapar morgondagens klassiker? Genom Årets Rätt vill vi skapa nya, klassiska rätter baserade på ett klimatsmart och tidsenligt tänk som förhoppningsvis blir uppskattade favoriter i Sverige, säger Andreas Stenberg, tävlingsordförande för Årets Kock.

Om Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021

Gustav är född 1996 på en gård i Sorunda. Gustav har tävlat sedan 2014. I bagaget finns guld i Gymnasie SM och Gymnasie NM, två OS guld med Juniorkocklandslaget 2016 och 2020, förra året vann Gustav Årets Kock finalen på första försöket. Gustav har tidigare arbetat på Adam & Albin men arbetar idag på Agrikultur och Gyldene Freden.


Mer information

Till Årets Kocks hemsida – om Årets Rätt
För mer information, kontakta Andreas Stenberg, Tävlingsordförande Årets Kock AB, 0709-242157, [email protected]

Årets Rätt 2021: ”Swedish Bowl” med svenska råvaror av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020 & receptet
Årets Rätt 2020:
 Torskbiff med vita rotfrukter, citronpicklade grönsaker, dillsås, rostade frön av Martin Moses, Årets Kock 2019 & receptet
Årets Rätt 2019:
 Kåltaco av David Lundqvist, Årets Kock 2018 & receptet

Från Sverige och Årets Kock i gott samarbete
Från Sverige sponsrar och samarbetar – läs mer

Relaterade inlägg

ostproduktion

Så blir mjölk till ost – steg för steg

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Tillverkningen av ost har utvecklats under historien, men grundprinciperna har varit detsamma i tusentals år. Här kan du lära dig hur ost blir till!

ostfestivalen 2023

Det här händer under Ostfestivalen 2023

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Ostfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 februari 2023. Läs mer här!

Från Sverige-märkningen på Grüne Woche i Berlin

Jordbruksverket samordnar Sveriges deltagande på Grüne Woche, där besökaren möter svenska företag i montern — Från Sverige-märkningen och From Sweden är med!