från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Recept på Årets Rätt 2021 — ”Swedish bowl”

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Årets Rätt 2021 är en ”Swedish Bowl”, en svensk tolkning av en poké bowl med svenska råvaror som rostade grönsaker och kyckling. Årets Rätt är skapad av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020. Här är receptet och filmen där du ser Ludwig laga den. Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner till Årets Kock.

Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020. Foton Gustav Bergmark.

Årets Rätt 2021 lanseras den 18 mars — en ”Swedish Bowl” med svenska råvaror som kyckling och rostade grönsaker. Det är en svensk tolkning av en poké bowl som har blivit en mycket populär rätt bland svenska folket. Årets Rätt är skapad av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, regerande svensk mästare i professionell matlagning.

— Att skapa Årets Rätt 2021 har varit ett väldigt roligt uppdrag. Jag kände direkt att jag ville att rätten ska kännas modern, ligga i tiden, vara hälsosam och bestå av svenska råvaror. Den är lätt att laga och dessutom är det enkelt att variera råvarorna efter de svenska säsongerna. Jag hoppas att denna rätt kommer att bli en favoriträtt både hemma i köken och på restaurangerna, säger Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020 som tagit fram Årets Rätt 2021.


Så här gör du Årets Rätt 2021 — Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020


God och hälsosam ”Swedish bowl” med kyckling och rostade grönsaker

Bas

1 dl gul ärta
1 dl matvete
0,5 dl solroskärnor

Dressing
1 dl olja
50 g örter (persilja, ramslök eller gräslök)
1 st citron
Salt
Peppar

Gör så här
Koka matvete och ärtor tills de blir mjuka i lättsaltat vatten. Rosta solrosfrön i ugnen på 150° i 8 min. Mixa olja, dina favoritörter och citronzest till det blir slätt. Blanda sedan allt och ha som bas i tallriken.

Protein
4 st kycklinglårfilé
Olja
Fänkålsfrö
Salt

Gör så här
Stek kycklingen i olja på hög värme så den får fin färg. Krydda sendan kycklingen med malda fänkålsfrön och salt. Baka klart i ugnen på 150° C till den har en kärntemperatur på 65° C. Ta ut kycklingen och lägg på folie så att kycklingen fortsätter att efterstekas efter den tas ut ur ugnen. Kycklingen är klar vid +72° C.

Sås
200 g krasse
3 dl crème fraiche

Gör så här
Mixa valfri krasse med crème fraiche och smaksätt med salt.

Grönt
1 st kålrabbi
0,5 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten

Gör så här 
Hyvla kålrabbin tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg ner kålrabbin och låt det svalna.

2 st lökar
300 g svamp
300 g rödbetor
Olja
Smör

Gör så här 
Skala och dela lökarna och rödbetorna i mindre bitar. Rosta i ugnen med lite olja och salt på 180° i ca 20 min eller tills de har mjuknat. Skär svampen och stek i smör tills de fått fin färg. Avsluta med salt.

½ huvud Spetskål
50g Krasse

Gör så här 
Plocka av bladen och blanchera ca 4 min i saltat vatten. Skär sedan ner bladen och blanda med krasse.

Topping
4 msk mandel, rostad
50 g lagrad ost
Chili flakes

Gör så här 
Hacka mandeln och blanda med chili flakes. Avsluta rätten med att riva på osten och sen toppa med nötblandningen.

Årets Rätt speglar sin tid och kockens matlagningsfilosofi

Årets Rätt ska spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi. Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart och lagad på råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året. Årets Rätt skapas alltid av regerande svensk mästare i professionell matlagning – Årets Kock.

— Det finns många klassiska rätter som vi alla känner till och älskar, men vem skapar morgondagens klassiker? Genom Årets Rätt vill vi skapa nya, klassiska rätter baserade på ett klimatsmart och tidsenligt tänk som förhoppningsvis blir uppskattade favoriter i Sverige, säger Vanja Vilbern, Marknads- och Partnerchef på Årets Kock.

Om Ludwig Tjörnemo

Ludwig Tjörnemo vann Årets Kock finalen 2020. Ludwig är född 1991 och har jobbat på många stjärnkrogar världen över. Han har tävlat en hel del under åren och 2018 kom Ludwig på tredje plats i Årets Kock. Mellan 2014–2018 tävlade han i Svenska Junior Kocklandslaget och sedan början av 2019 i Svenska Kocklandslaget. När Ludwig var 13 år fick han följa med sin svåger till hans jobb in i restaurangköket. Där blev det prao och sedermera ett sommarjobb och sen var Ludwig fast för den intensiva pulsen och den fartfyllda vardagen.


Hör Ludwig Tjörnemo berätta om Årets Rätt 2021


Om Årets Kock och Årets Rätt

Årets Kock har format svensk matkultur sedan starten 1983 med uppgiften att leda svensk gastronomi in i framtiden. Vi vill skapa en matkultur som utvecklar och utmanar förväntningar och baseras på ett hållbarhetstänk för både bransch och planet. Varje år arrangeras tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning, Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling där de främsta kockarna gör upp om segern.

2019 introducerar Årets Kock ett nytt initiativ – Årets Rätt. Genom Årets Rätt vill vi skapa nya, klassiska maträtter som varje svensk ska känna till och som vi hoppas också ska bli riktiga favoriter. Årets Rätt skapas varje år av regerande svensk mästare i professionell matlagning – Årets Kock.


Mer information

Nyårspizzan Från Sverige av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020 — recept och tips!
Från Sverige förlänger samarbetet med Årets Kock
Läs mer på Årets Kocks hemsida

 

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.