från sverige

Tillbaka

Årets Rätt 2019 är Kåltacos skapad av Årets Kock

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Årets Kock lanserar Årets Rätt med ambitionen att vidareutveckla svensk matkultur och skapa nya matklassiker. Årets Rätt 2019 är Kåltaco. Den är skapad av David Lundqvist, Årets Kock 2018, regerande svensk mästare i professionell matlagning.

Årets Rätt ska spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi. Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart och lagad på råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året. Årets Rätt skapas alltid av regerande svensk mästare professionell matlagning – Årets Kock.

– Det finns många klassiska rätter som vi alla känner till och älskar, men vem skapar morgondagens klassiker? Genom Årets Rätt vill vi skapa nya, klassiska rätter baserade på ett klimatsmart och tidsenligt tänk som blir långlivade favoriter i svenska hem, säger Andreas Stenberg, vd Årets Kock.

Årets Rätt 2019 är Kåltaco

David Lundqvist, Årets Kock 2018, har skapat Årets Rätt 2019 – en kåltaco som har allt. Den är frasig, krispig, mjuk och med rika smaker. Fylld med grillad portabello, cheddar, glaserade svarta bönor, en spetskålsslaw samt chili, koriander och lime.

– Det är ett otroligt hedrande och roligt uppdrag att få ta fram Årets Rätt 2019. Jag landade i tre helt fantastiska, svenska råvaror – spetskål, portabello och svarta bönor – och en hejdundrande massa asiatiska smaker. Det här är verkligen min favoriträtt och jag hoppas att den kommer att bli det för många fler, säger David Lundqvist, Årets Kock 2018, som har tagit fram Årets Rätt 2019.


Recept Kåltacos – Årets Rätt 2019

4 personer – 8 tacos

Ingredienser

Spetskålen – ”tacoskalen”
1 ekologisk spetskål
2 liter vatten
2 msk salt
Isvatten

Svarta bönor
250 g svarta bönor, blötlagda över natt och kokade, eller svarta bönor på burk
1/4 röd chili – urkärnad och fint skuren
1 msk sesamolja
1 msk korianderstjälkar, fint skurna
1 msk japansk soja
1 msk limejuice

Kimchimajonnäs
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk kimchibas, svenskproducerad och utan tillsatser
1 msk limejuice
2 1/2 dl rapsolja
Cirka 1 msk soja
Salt

Portabellosvamp
4 stora portabello
1/2 liter olivolja
1 röd chili, urkärnad och skivad
2 klyftor vitlök, skalade, krossade och hackade i mindre bitar
50 g ingefära, skalad och hackad i mindre bitar
2 msk japansk soja
Juice från 2 limefrukter
100 g finriven cheddar
Salt

Tillbehör
25 g koriander, rovhackad
200 g böngroddar, sköljda
2 rödlökar, skalade, tunt hyvlade och lagda i isvatten
1 röd chili, urkärnad och tunt strimlad
2 salladslökar, tunt strimlade
Flingsalt
Olivolja
Nymalen svartpeppar

Tips! Om du vill prova en annan smak – eller inte får tag på kimchibas – på majonnäsen, prova att använda sriracha eller chilisås tillsammans med limejuice eller risvinäger.

Så här gör du

Börja med ”tacoskalen”, alltså bladen av spetskål som ska fyllas. Plocka de yttre 8 bladen och skär bort cirka 2 centimeter av den grova bottnen. Koka upp vatten och salt i en vid kastrull. Blanchera (snabbkoka i hett vatten) bladen hastigt, cirka 10 sekunder, ta upp bladen och kyl dem i isvatten. Lägg bladen på ett papper för att torka upp vattnet. OBS! Spara resten av kålen, den ska användas till en slaw.

Svarta bönor. Använder du torra bönor, blötlägg dem över natten och koka dem mjuka. Ett annat alternativ är att köpa färdigkokta bönor på burk. Sautera (stek hastigt) bönor och chili i sesamolja tills bönorna är genomvarma. Tillsätt koriander, soja och limejuice.

Gör kimchimajonnäsen. Blanda ihop äggulor, senap, kimchibas, limejuice och soja till en jämn smet. Ringla i oljan under kraftig vispning tills majonnäsen har fått en krämig konsistens. Smaka av med salt och eventuellt lite mer soja. Finstrimla resterna av spetskålen och vänd ner i majonnäsen till en spetskålsslaw.

Nu till portabellosvampen. Lägg svamp, olivolja, chili, vitlök, ingefära, soja och limejuice i en kastrull och koka upp under lock. Sjud på medelvärme till oljan klarnat, cirka 15-20 minuter. Lyft upp svampen. Grilla den hastigt på kolgrill eller i grillpanna. Lägg portabello på ett fat, strö över finriven cheddar, låt osten smälta och skär sedan portabellon i tjocka skivor. Ringla över lite olja och salta lätt.

Servering: Fyll bladen med varma svarta bönor i botten. Toppa med spetskålsslawn och sedan den grillade svampen. Avsluta anrättningen med böngroddar, koriander, rödlök, salladslök, chili, flingsalt, olivolja och nymalen svartpeppar.


Mer information

Från Sverige stolt samarbetspartner till Årets Kock 2019

Läs mer på Årets Kock

 

Aktuellt

Östgötasvamp och Ljusgårda vinnare av ICAs Entreprenörsspris 2019

De två tävlingskategorierna Årets lokala hjälte 2019 samt Årets hälsoentreprenör 2019 kammades hem utav två användare av ursprungsmärkningen Från Sverige: Östgötasvamp och Ljusgårda.

Fråga efter svenskt lamm i påsk!

På påsken står hållbart svenskt färskt lamm högt på önskelistan, men det kan vara svårt att hitta det i butiken. Endast ca 30% av lammköttet vi äter i Sverige är svenskt.

Beställ och ladda ner material i vår webbutik!

Nu kan du enkelt beställa broschyrer, butiksmaterial och informationsmaterial och ladda ner pdfer om ursprungsmärkningen Från Sverige på sidan Butik & ladda ner.