från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Värmdö Musteri bevarar sommaren och höstens smaker

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

På Ingarö strax utanför Stockholm ligger Värmdö Musteri som drivs av Malin och Nikolaj Skjernov. Nu under högsäsongen pressas äpplen sju dagar i veckan på musteriet. Utöver äppelmust görs även drycker, sylter, geléer, bärpulver och vinäger, som märks med Från Sverige-märkningen. Vi bad Malin och Nikolaj, som driver Värmdö Musteri, att berätta mer om vad som händer i musteriet just nu, produkterna och varför de valt att ursprungsmärka med Från Sverige.

Berätta om ert musteri och er historia!

– Ett väldigt stort intresse av mat och dryck och att vi och våra barn älskade äppelmust var grunden till att vi startade ett musteri för 13 år sedan. Tanken var att kunna göra äppelmust av hög kvalitet av äpplen från folks trädgårdar på ett hygieniskt sätt. Nyfikenhet och glädje i att göra goda saker med äkta svenska smaker och utan tillsatser, har lett till att vi idag gör både äppelmuster, drycker, sylter, safter, geléer, cider, vinäger och Pomme de Vie även till försäljning i butik. Idag jobbar vi, Malin och Nikolaj, vår dotter Sofia och 12 duktiga medarbetare på musteriet.

Malin och Nikolaj Skjernov som driver Värmdö Musteri

Vad händer hos er just nu?

– Just nu är det mycket hektiskt. Det är ett bra äppelår i år så vi pressar äpplen sju dagar i veckan. Både folks privata äpplen och våra egna. Vi brukar se det lite som en folkfest, alla pratar äpplen med varandra – är det mycket, lite, stora, små, skorv, skadedjur, sorter, älgar, recept med mera. Det går åt väldigt många äppelpajer när caféet är öppet. Det är nu det är som roligast även om det är väldigt mycket att göra.

Vad är fördelarna med svenska äpplen?

– Det svenska klimatet gör att äpplena får mogna över lång tid, vilket ger dem både en fantastisk smak och doft. Vi i Sverige är duktiga på att odla äpplen på ett bra sätt. Den stora variationen av äppelsorter som finns i Sverige är också väldigt spännande.

Äppelmust är 100% pressat äpple – utan tillsatser.

Hur gör ni er must?

– Det mest grundläggande för att det ska bli en bra och god must är att det är bra äpplen! Äpplena tvättas, rivs och pressas varsamt. Sedan pastöriseras musten direkt så att det inte sker någon oxidering. Äppelmusten pastöriseras för att döda jästcellerna annars börjar äppelmusten att jäsa och bilda alkohol. Äppelmust är 100% pressat äpple – utan tillsatser.

Vad har ni för Från Sverige-märkta produkter i ert sortiment idag?

– Äppelmust såklart, men även drycker, sylter, geléer, bärpulver och vinäger. Vi har valt att ha märkningen på ganska många produkter och det kommer att bli fler.

Utöver äppelmust görs även drycker, sylter, geléer, bärpulver och vinäger, som märks med Från Sverige-märkningen.

Varför är ursprungsmärkningen Från Sverige viktig för er?

– Från början tänkte vi att det var självklart att äppelmust gjordes på svenska äpplen och att blåbärssylten man köpte var gjord på svenska blåbär. Men vi förstod ganska snabbt att det finns en stor variation vad som finns i produkter man köper i affärer och hur dom är tillverkade. Från Sverige-märkningen är bra, den är självklar och lätt att tolka. Den passar våra produkter perfekt och gör det lätt att hitta för konsumenter som vill välja svenska råvaror.


Mer information

Läs mer inne hos Värmdö Musteri

Svenska äpplen året runt!

Odling av äpplen i Sverige

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.